Περίπου μία στις τρεις θέσεις εργασίας στις αναπτυγμένες οικονομίες κινδυνεύει από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ανάρτησή της, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρουσιάζει στοιχεία από πρόσφατη ειδική έρευνα και εκφράζει τον φόβο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσεις τις ανισότητες. Για τον λόγο αυτό καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν προληπτικά μέτρα «ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η τεχνολογία να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις».

ΔΝΤ: Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια τεχνολογικής επανάστασης που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την παραγωγικότητα, να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας και να βαθύνει τις ανισότητες», υποστηρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας, ενώ ειδικά στις χώρες υψηλού εισοδήματος το ποσοστό αυξάνεται στο 60%. Περίπου οι μισές από τις θέσεις εργασίας που επηρεάζονται αναμένεται να επωφεληθούν, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα.

Η επίπτωση θα είναι μικρότερη για τις φτωχότερες οικονομίες

Όμως στις υπόλοιπες (περί το 30% του συνόλου) η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει καθήκοντα που σήμερα ανατίθενται σε ανθρώπους, μειώνοντας τη ζήτηση για εργασία και ασκώντας πτωτική πίεση στους μισθούς. Η επίπτωση θα είναι μικρότερη για τις φτωχότερες οικονομίες, καθώς σε αυτές είναι λιγότερες οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, που κυρίως απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Παράλληλα, όμως, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υποδομές και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό ώστε να αξιοποιηθούν τα οφέλη της νέας τεχνολογίας. Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του ΔΝΤ, η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας στις αναδυόμενες οικονομίες και το 26% στις πιο φτωχές. Επιπτώσεις θα υπάρχουν και στις ανισότητες εντός των χωρών, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί για «πόλωση μεταξύ των εισοδηματικών κλιμακίων».

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδεινώσει τις συνολικές ανισότητες»

Οι εργαζόμενοι υψηλότερης εξειδίκευσης και αμοιβής θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, βελτιώνοντας την παραγωγικότητά τους και έτσι αυξάνοντας τους μισθούς τους. Οι υπόλοιποι, αντιθέτως, κινδυνεύουν να μην επωφεληθούν, μένοντας ακόμα πιο πίσω σε εισοδήματα και πλούτο.

«Σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδεινώσει τις συνολικές ανισότητες», αναφέρει η Γκεοργκίεβα και καλεί τις κυβερνήσεις να «δημιουργήσουν αποτελεσματικά πλαίσια κοινωνικής στήριξης και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης στους εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους».

Προκειμένου να συμβάλει στην προετοιμασία, το ΔΝΤ διαμόρφωσε δείκτη «ετοιμότητας στην τεχνητή νοημοσύνη», με παραμέτρους όπως η ψηφιακή υποδομή, το ανθρώπινο κεφάλαιο, το επίπεδο καινοτομίας και το κανονιστικό πλαίσιο. Η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και η Δανία έχουν τις καλύτερες επιδόσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»