Τραγικό θάνατο βρήκε μια 20χρονη κοπέλα στην Ιταλία, όταν υπέστη αλλεργικό σοκ αφού έφαγε τιραμισού το οποίο της το παρουσίασαν για vegan προϊόν. Το γλυκό όμως περιείχε γάλα και πλέον οι ιταλικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για ανθρωποκτονία.

Η άτυχη κοπέλα, ονόματι Άννα Μπελισάριο, και η φίλη της γευμάτισαν σε φαστφουντάδικο στο Μιλάνο στις 26 Ιανουαρίου του 2023, αλλά δέκα μέρες αργότερα πέθανε από αναφυλακτικό σοκ στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera η αστυνομία διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία εις βάρος μιας μητέρας και της κόρης της, που ήταν υπεύθυνες του εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής, το οποίο προμήθευε με γλυκά το φαστφουντάδικο. Βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων οι δύο γυναίκες μπέρδεψαν τα τιμολόγια γλυκών vegan με άλλα που περιείχαν γάλα.

Εικάζεται ότι η εταιρεία δεν απέτρεψε την ανάμειξη των δύο γραμμών παραγωγής στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, που προμήθευε τότε 63 εστιατόρια με vegan τιραμισού. Οι εισαγγελείς, βάσει πληροφοριών από υποκλαπείσες συνομιλίες, ανέφεραν ότι αν γινόταν σεβαστός ο διαχωρισμός των συστατικών, τα vegan γλυκά παράγονταν σε διαφορετικό χώρο από τα υπόλοιπα και το προσωπικό είχε λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και όχι μια τετράωρη ενημέρωση, δεν θα είχε αναμειχθεί καζεΐνη με προϊόντα φυτικής προέλευσης στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της 20χρονης.

Την… διαβεβαίωσαν ότι δεν περιέχει γάλα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η 20χρονη κοπέλα όταν παρήγγειλε την vegan τιραμισού έλεγξε την ετικέτα, αλλά ζήτησε και πρόσθετες πληροφορίες για το γλυκό λόγω της αλλεργίας της. Και άρχισε να το τρώει μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε άρχισε ότι δεν περιείχε γάλα.

Έχασε τις αισθήσεις μέσα σε λίγα λεπτά

Με τη δεύτερη κουταλιά από την τιραμισού η Άννα Μπελισάριο έτρεξε στην τουαλέτα του φαστφουντάδικο σε μια προσπάθεια να το αποβάλει με εμετό. Πήρε φάρμακο για το άσθμα και την κορτιζόνη, που κουβαλούσε διαρκώς μαζί της, αλλά λίγο αργότερα έχασε τις αισθήσεις της και στις 5 Φεβρουαρίου άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο. Η κοπέλα έπασχε από αλλεργία στα γαλακτοκομικά από γεννησιμιού της.

Απέσυραν το προϊόν

Οι ιταλικές Αρχές εντόπισαν ίχνη πρωτεϊνης γάλακτος και σε άλλες συσκευασίες τιραμισού της ίδιας φίρμας. Αλλά πέραν τούτων βρέθηκαν και ίχνη αυγού στη μαγιονέζα που περιείχε το vegan σάντουιτς, το οποίο έφαγε τη μοιραία εκείνη μέρα η κοπέλα στο φαστφουντάδικο.

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας απέσυρε από την αγορά το προϊόν Tiramisu Mascherpa στις 6 Φεβρουαρίου του 2023, λόγω της πιθανότητας να περιέχει πρωτεϊνη γάλακτος, που δεν αναγραφόταν στην ετικέτα.