Την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα ανέλαβαν και επίσημα οι Χούθι της Υεμένης, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, Yahya Sarea.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση έγινε σε βάρος του πλοίου ονόματι "Ζωγραφιά", το οποίο πλέει υπό σημαία Μάλτας. Όπως ανέφεραν οι Χούθι στην ανακοίνωσή τους, το πλοίο έπλεε προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters, το πλοίο υπέστη υλικές ζημιές αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς μετά το χτύπημα που δέχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στο λιμάνι Σαλέιφ της Υεμένης, ανέφεραν μια εταιρεία ασφαλείας και δύο πηγές του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας.

Η Ambrey επιβεβαίωσε ότι το πλοίο χτυπήθηκε στο αμπάρι νούμερο πέντε, προσθέτοντας ότι συνολικά τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τους Χούθι, με τον έναν μόνο να προσκρούει στο πλοίο.

Το πλοίο είναι μπαλκ κάριερ και συνεχίζει το ταξίδι του, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλήρωμά του δεν υπάρχουν Έλληνες.

Τα πλοία μπαλκ κάριερ είναι σχεδιασμένα για τη μεταφορά φορτίων σε αμπάρια, όπως σιτηρά, άνθρακας, σιδηρομετάλλευμα και τσιμέντο.

Όπως αναφέρει το Al Arabiya και το Reuters, η είδηση για το χτύπημα στο πλοίο έγινε γνωστή από τη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey.