Η συνάντηση Ζελένσκι - Μπλίνκεν και η ομιλία του Λι Κιανγκ ξεχώρισαν κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Ο πρωθυπουργός της Κίνας υποστήριξε ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε το 2023 ταχύτερα του επίσημου στόχου 5%, εισερχόμενη σε φάση ανάκαμψης. Δεν φάνηκε, πάντως, να πείθει ιδιαίτερα τους παριστάμενους.

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, επιχείρησαν να πείσουν τον Ουκρανό πρόεδρο πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι αποφασισμένοι να «διασφαλίσουν πως η Ρωσία θα αποτύχει και η Ουκρανία θα κερδίσει». Σημαντικότερη για τον Ζελένσκι ίσως αποδειχθεί η συνάντηση -η οποία διέρρευσε- που είχε με τον επικεφαλής της Bank of America, Μπράιαν Μόινιχαν. Η Ουκρανία φέρεται να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ενώ μεγάλη πρόκληση παραμένει η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης, όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο θρίαμβος Τραμπ στην Αϊόβα

Το θέμα, πάντως, που κυριαρχούσε στις συζητήσεις, στα «πηγαδάκια», ήταν ο θρίαμβος του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ, ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη οι δεξιώσεις υποδοχής. Τη μεγαλύτερη προσέλευση είχε το πάρτι του Politico, στο Goals House, με «λαμπερούς» προσκεκλημένους τους ράπερ will.i.am και Γουάικλεφ Τζιν, τον ποδοσφαιριστή Ζερόμ Μπόατενγκ και τη σχεδιάστρια μόδας Ντάιαν φον Φούρστενμπεργκ.

Η προοπτική επιστροφής του Τραμπ τρομάζει πολλούς στην Ευρώπη, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ (χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «μεγάλη απειλή»). Αντιθέτως, φαίνεται ότι έχει υποστηρικτές μεταξύ των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου και σταδιακά τρομάζει λιγότερο τους επιχειρηματίες.

Ο φόβος της τεχνητής νοημοσύνης

Όλο και μεγαλύτερο φόβο, από την άλλη, προκαλεί η προοπτική αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης σε περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες. Το θέμα συζητείται σχεδόν σε κάθε πάνελ, μετά και την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι στις πλούσιες οικονομίες απειλείται μία στις τρεις θέσεις εργασίας.

Προβληματισμό δημιούργησε και μια άλλη προειδοποίηση του ΔΝΤ, αυτή τη φορά για τα επιτόκια: «Είναι πρόωρο να συμπεράνουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια με επιθετικό τρόπο φέτος», σημείωσε χαρακτηριστικά η Γκίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου. Στο ίδιο μήκος κύματος, μια ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, προειδοποιούσε όσους προσπαθούν να μαντέψουν εάν τα επιτόκια μειωθούν πριν ή μετά την άνοιξη ότι είναι πιθανό να μη μειωθούν καθόλου φέτος. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Βιλερουά ντε Γκαλό, υποστήριξε πως τα επιτόκια «πρέπει να μειωθούν φέτος».

Προβλήματα στην προσέλευση των υψηλών προσκεκλημένων δημιούργησε η πυκνή χιονόπτωση, που οδήγησε κάποια ελικόπτερα να προσεγγίσουν το Νταβός. Το απόγευμα της Δευτέρας μεγάλη ουρά δημιουργήθηκε έξω από το ξενοδοχείο «Belvedere», καθώς χάλασε το σύστημα αναγνώρισης των ηλεκτρονικών καρτών εισόδου, αφήνοντας στο κρύο και το χιόνι κάποιους από τους δισεκατομμυριούχους συνέδρους.

Πάρτι για λίγους με χαβιάρι, σαμπάνιες και ακριβές συνοδούς

Μία φορά τον χρόνο η παγκόσμια ελίτ από όλους τους τομείς συμμετέχει σε ένα πενθήμερο συνέδριο στη χιονισμένη πόλη του Νταβός της Ελβετίας, με το χαβιάρι, τη σαμπάνια και πολλά άλλα να ρέουν άφθονα στη χλιδάτη σύνοδο. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2024 ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, με παγκόσμιους ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων να συγκεντρώνονται για συζητήσεις και εκδηλώσεις γύρω από κρίσιμα θέματα. Το κεντρικό θέμα φέτος συμπυκνώνεται στη φράση «επανίδρυση της εμπιστοσύνης» και θα το παρακολουθήσουν 3.000 καλεσμένοι.

Αλλά όταν καταφθάνουν στο μικρό θέρετρο των Άλπεων, το Νταβός, οι συμμετέχοντες δεν συζητούν απλώς για τις παγκόσμιες συγκρούσεις, την οικονομία και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Συνδέονται και χτίζουν επιχειρηματικές γέφυρες μεταξύ τους σε δείπνα και υπερπολυτελή πάρτι. Διευθύνοντες σύμβουλοι και αξιωματούχοι συζητούν, χαλαρώνουν και ξεδίνουν γύρω από πιατέλες χαβιαριού, μπουκάλια σαμπάνιας αξίας άνω των 1.000 δολαρίων και πάρτι στα οποία μόνο η ελίτ του κόσμου είναι σε θέση να λάβει πρόσκληση. Ένα άτομο, το οποίο παρακολουθεί συχνά το φόρουμ, δήλωσε στη «New York Post»: «Μπορείς σχεδόν να μυρίσεις τη μαγεία του τόπου όταν βρίσκεσαι εκεί. Όλοι έχουν μια ατζέντα και ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα συναντήσεις όταν βγεις από την τουαλέτα. Μπορεί να είναι ο Μπιλ Γκέιτς».

Ο Σκαραμούτσι, ο οποίος παρακολουθεί το Νταβός εδώ και χρόνια, διοργανώνει ένα σουαρέ κρασιού στο «Hotel Europe» κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όπου οι φιάλες κρασιού και σαμπάνιας θα κοστίσουν σχεδόν 1.000 δολάρια το μπουκάλι. Στο παρελθόν ο Σκαραμούτσι έχει φιλοξενήσει στα πάρτι του στο WEF ονόματα όπως ο Ματ Ντέιμον, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Αντρέα Μποτσέλι και η Τζιλ Μπάιντεν.

Ένα άλλο παγκόσμιο βαρύ όνομα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, στο παρελθόν αρνήθηκε να παρευρεθεί, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, «επειδή ακουγόταν βαρετό». Πέρυσι άλλες εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών και επιλεκτικά σουαρέ, που διοργανώθηκαν μετά το τέλος των ημερήσιων συνομιλιών, προσέφεραν στους εκλεκτούς καλεσμένους κάτι περισσότερο από απλό αλκοόλ. Μια εταιρεία ψυχεδελικών προσέφερε σε ανθρώπους μικροδόσεις μαγικών μανιταριών στους συνέδρους, γράφει η «Daily Mail».

Το 2022 η Μαρία Βέλκοβα, μία από τους διοργανωτές του Psychedelic House of Davos, δήλωσε: «Προκαλούμε την περιέργεια με την πινακίδα νέον μπροστά. Μόλις ο κόσμος γίνει περίεργος και αρκετά θαρραλέος για να έρθει εδώ κάτω, συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται για κάποιο υπόγειο πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής». Το 2016 πέντε Ελβετοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί για την προστασία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στάλθηκαν στο σπίτι τους ύστερα από θετικό έλεγχο κοκαΐνης, όπως ανακοίνωσε ο ελβετικός στρατός.

Άλλες ακολασίες είναι επίσης παρούσες στο Νταβός. Πέρυσι αναφέρθηκε ότι ιερόδουλες που κατέβηκαν στη χιονισμένη ελβετική πόλη χρέωναν 2.500 δολάρια τη νύχτα για τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια του φόρουμ. Μυστικά κοκτέιλ πάρτι με καναπεδάκια γεμάτα χαβιάρι, ιδιωτικά δείπνα με δισεκατομμυριούχους, ακολουθούμενα από μια νύχτα χορού, θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η ελίτ θα περάσει τα βράδια της χαλαρώνοντας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»