Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε απάντηση στην κριτική που δέχθηκε από το  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι θυσιάζει την «Γαλάζια Πατρίδα» για χάρη της προσέγγισης με την Ελλάδα,  το πρωί της Παρασκευής (19/1/2024), σε τελετή παράδοσης τεσσάρων νέων πλοίων στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία: Η χώρα του ‘’ανατέλλοντος ηλίου’’ έγινε η πέμπτη που πάτησε στο φεγγάρι (Βίντεο)

Ο Ερντογάν μίλησε στην εκδήλωση ‘’Δύναμη στη Γαλάζια Πατρίδα’’

Η εκδήλωση στην Γιάλοβα στην οποία ομιλητής ήταν ο τούρκος πρόεδρος ονομάσθηκε μάλιστα «Δύναμη στη Γαλάζια Πατρίδα».Ο τούρκος Πρόεδρος υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης του και παραπέμποντας στον Χ. Μπαρμπαρόσα δήλωσε ότι «όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί στον κόσμο και με αυτή την αντίληψη υλοποιούμε έργα για να διασφαλίσουμε την «Γαλάζια Πατρίδα».

Περιγράφοντας το ταραγμένο διεθνές  περιβάλλον πρόβαλλε την Τουρκία ως πυλώνα σταθερότητας που προστατεύει την ειρήνη «παρά τις παγίδες που της βάζουν». Και με την ευκαιρία αυτή επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Ισραήλ αλλά και εκείνων που το υποστηρίζουν και χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ έκανε λόγο για εκείνους  που «στέλνουν τα αεροπλανοφόρα τους κλείνοντας τα μάτια στις θηριωδίες  που διαπράττει το Ισραήλ.

Χαρακτήρισε ‘’σύγχρονο Φύρερ’’ τον Νετανιάχου

Έφθασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τον Νετανιάχου ως τον «σύγχρονο Φύρερ» που διαπράττει «γενοκτονία» εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Ο τούρκος προεδρος προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα  η Τουρκία  θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων πολεμικών ναυτικών πλατφορμών, από μη επανδρωμένα και αυτόνομα ναυτικά οχήματα έως υποβρύχιες πλατφόρμες και αεροπλανοφόρα ενώ αναφέρθηκε και στο  μη επανδρωμένο σκάφος Marlin  λέγοντας ότι «θα στηρίξει την κυριαρχία της Τουρκίας  στις θάλασσες, δημιουργώντας εμπιστοσύνη για τους φίλους και φόβο για τους εχθρούς».

Το CHP με ερώτηση στην Εθνοσυνέλευση είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει αν έχουν σταματήσει πλέον  να διεξάγονται ασκήσεις με το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα» και εάν οι «πιέσεις  ΕΕ και ΗΠΑ και οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, από τις οποίες η Τουρκία δεν σημείωσε κανένα όφελος, επηρεάζουν αυτή την απόφαση». 

Η αντιπολίτευση ζητά επίσης να ενημερωθεί εάν «εγκαταλείπεται η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας, δηλαδή η προστασία των δικαιωμάτων στην Θάλασσα όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Η Τζουμχουριέτ μάλιστα  υιοθετώντας την επιχειρηματολογία του CHP και ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση, επισημαίνει ότι από το Δεκέμβριο του 2020 τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα της Τουρκίας δεν επιχειρούν σε περιοχές που θεωρούνται αμφιλεγόμενες από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και ότι η μειωμένη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο αποτυπώθηκαν στην Έκθεση προόδου της Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος του CHP μάλιστα κάνει αναφορά στον ναύαρχο Οζντεμ Ορνέκ ο οποίος πρώτος ήγειρε θέμα «αμφισβητούμενων» νησιών στο Αιγαίο, καθώς το CHP έχει φέρει στην επικαιρότητα το θέμα των υποτιθέμενων «κατειλημμένων» νησιών από την Ελλάδα και έχει καταθεσει αντίστοιχες ερωτήσεις στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.