Ξεχειλίζει η οργή των αγροτών στην Ευρώπη, παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες ξύπνησαν σήμερα με μποτιλιαρίσματα και τον ήχο από τις κόρνες, καθώς 1.000 τρακτέρ αναμένονταν στην πρωτεύουσα για να καταγγείλουν οι αγρότες -όχι μόνο Βέλγοι, αλλά μαζί τους και Ιταλοί και Ισπανοί- την «ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών» σε θέματα γεωργίας.

Την ίδια ώρα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονταν να συναντηθούν στην καρδιά των Βρυξελλών για να συζητήσουν για τη βοήθεια στην Ουκρανία και τουλάχιστον στο περιθώριο για το μέγα θέμα των αγροτών που έχουν ξεσηκωθεί σε όλη την Ευρώπη ζητώντας αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Η Place du Luxembourg, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και οι παρακείμενοι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι, όπως και πολλοί άλλοι δρόμοι στις Βρυξέλλες, καθώς 1.000 τρακτέρ βρίσκονται στους δρόμους πέριξ και εντός της πρωτεύουσας της Ευρώπης, σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε από τις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με τη «Le Soir».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βελγικό Μέσο, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους συγκεντρώνονται ανάμεσα στη μικρή rue de la Loi και την Place du Luxembourg.

Φωτιές, αλλά και ένα πεσμένο άγαλμα, τρακτέρ και πανό συνθέτουν το σκηνικό στην καρδιά των Βρυξελλών.

Χθες, Τετάρτη, παραμονή της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν μαζί ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού», που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

Εικόνες από τις κινητοποιήσεις των αγροτών στις Βρυξέλλες



Δείτε live εικόνα από τις Βρυξέλλες




Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Με δυσκολία φτάνουν οι αρχηγοί κρατών

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φτάνουν στην έδρα της Ε.Ε. για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Κάποιοι με κάποιες δυσκολίες. «Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε εδώ, αλλά ήταν μια ωραία διαδρομή», χαμογέλασε η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Μολονότι ο θυμός του αγροτικού κόσμου δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μενού των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, είναι φυσικό το θέμα να απασχολεί τις δηλώσεις τους.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντεκρό, φτάνοντας στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε: «Είδατε τις διαδηλώσεις των αγροτών. Πρέπει να το συζητήσουμε αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι ανησυχίες που εκφράζουν οι αγρότες είναι εν μέρει κατανοητές. Η κλιματική μετάβαση αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες είναι εταίροι μας σε αυτό. Έχουν ήδη καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν μια δίκαιη τιμή για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τις χθεσινές ανακοινώσεις της Επιτροπής. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από έναν χρόνο (σ.σ. αναβολή της απόφασης για αγρανάπαυση)».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος δήλωσε: «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης που προωθείται από την Κομισιόν για παύση της απόφασης για αγρανάπαυση. Έτσι θα υπάρξουν πρόσθετες εκτάσεις. Θα επαναλάβω ότι η ελληνική Πολιτεία βρίσκεται πάντα δίπλα στον πρωτογενή τομέα, όπως κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έτσι και τώρα, ώστε στο μέτρο του εφικτού να αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα των αγροτών».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται πανευρωπαϊκά σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, καθώς και στη χώρα μας.

Ένα άλλο θέμα τριβής παραμένει σε εκκρεμότητα στις Βρυξέλλες: Αρμόδια για την εμπορική πολιτική των «27», η Κομισιόν διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία ανησυχεί τον αγροτικό τομέα και την οποία το Παρίσι δηλώνει πως δεν θέλει.

Διαδηλώνουν οι αγρότες στην Ευρώπη 

Στη Γαλλία, οι αγρότες διατηρούν την πίεση στους αυτοκινητόδρομους γύρω από το Παρίσι. Η ένταση αυξήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τις πρώτες συλλήψεις αγροτών που ήθελαν να αποκλείσουν την αγορά του Ρανζί, επισιτιστικό πνεύμονα της περιφέρειας του Παρισιού.

Συνολικά συνελήφθησαν αργά το απόγευμα 91 άτομα έπειτα από εισβολή στον περίβολο αυτής της αγοράς χονδρικής, όπου έγιναν «ζημιές», σύμφωνα με δήλωση αστυνομικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν χθες από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.


Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε (Πεδεμόντιο), διαδήλωσαν και πάλι χθες, Τετάρτη. Η κύρια συνομοσπονδία των Ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου χίλιους αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία».

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο, Παρασκευή, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».

Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.


Παραχωρήσεις από την Κομισιόν

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: Προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει έναν μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

Μολονότι το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αυτή η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη», εξέφρασε τη λύπη της η Copa-Cogeca, η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην Ε.Ε.

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των είκοσι επτά, η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

Όπως προαναφέρθηκε, ένα άλλο θέμα τριβής παραμένει σε εκκρεμότητα στις Βρυξέλλες: Αρμόδια για την εμπορική πολιτική των 27, η Κομισιόν διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία ανησυχεί τον αγροτικό τομέα και την οποία το Παρίσι δηλώνει πως δεν θέλει.

Η συνθήκη αυτή με σημαντικές γεωργικές χώρες «δεν είναι καλή για τους κτηνοτρόφους μας και δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπογραφεί ως έχει», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, δηλώνοντας έτοιμος για ένα «μπρα-ντε-φερ» με την Κομισιόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Ο επικεφαλής του ισχυρού γαλλικού αγροτικού συνδικάτου FNSEA απηύθυνε πάντως έκκληση στα μέλη του «για ηρεμία και λογική». «Οι προσδοκίες είναι τεράστιες», μπροστά στη «συσσώρευση προδιαγραφών και κανόνων», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό. Όμως «υπάρχουν επίσης πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα που δεν είναι ζητήματα που διευθετούνται μέσα σε τρεις ημέρες».

Η νέα ΚΑΠ, η οποία ενισχύει από το 2023 τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου (ή «Green Deal») -έστω κι αν δεν βρίσκονται ακόμη σε ισχύ-, αποκρυσταλλώνει τον θυμό. Η Γαλλία είναι η χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, με περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για τους αγρότες

Η χθεσινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μπλόκο των αγροτών στη Βόνιτσα, με δική του πρωτοβουλία, και το ήπιο κλίμα της συζήτησης που έγινε ήταν δηλωτικά της πρόθεσης του πρωθυπουργού να πάρει «πάνω του» το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, το οποίο αναδεικνύεται πλέον και σε πολιτικό πρόβλημα, από τη στιγμή που δεν ελέγχθηκε εν τη γενέσει του.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε έτσι να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τους παραγωγούς και προσπαθεί να παρέμβει για τα προβλήματά τους, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρώτη παρέμβαση έγινε με την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα στη Θεσσαλία, η δεύτερη με την αύξηση του περιθωρίου για την πρώτη αρωγή που αφορά τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Daniel», ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί και αφήνει ανοιχτό περιθώριο για μια θετική παρέμβαση υπέρ των αγροτών ως προς το πετρέλαιο. Μένει να φανεί αν την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κάτι προς ανακοίνωση, με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τα δημοσιονομικά περιθώρια για μια πιθανή επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και για την τρέχουσα χρονιά.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής. Δεν είναι μόνο δύσκολα εδώ, βλέπετε, σε όλη την Ευρώπη έχουμε κινητοποιήσεις. Εγώ θέλω να κρατήσουμε αυτό το καλό και πολιτισμένο και ωραίο κλίμα διαλόγου, διότι εμείς είμαστε εδώ πρωτίστως όχι για να τσακωνόμαστε, για να λύνουμε προβλήματα», υπογράμμισε χθες μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες στη διασταύρωση Βόνιτσας - Λευκάδας ο κ. Μητσοτάκης.

Το ζήτημα των αγροτών δεν είναι αμελητέας σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ψήφισαν σε ποσοστό άνω του 42% τη ΝΔ. Ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ με 13,7% και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,4%, ενώ ενόψει των ευρωεκλογών αυξημένη διείσδυση στις τάξεις των αγροτών επιδιώκουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Πάντως, οι παραγωγοί δίνουν προοδευτικά ραντεβού στην Έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της οποίας προγραμματίζονται για σήμερα το απόγευμα στις 19:30, με παρόντα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος θα βρίσκεται για μέρες στην πόλη, έχοντας πυκνό πρόγραμμα επαφών.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο δείπνο που παρέθεσε στους ηγέτες της Ε.Ε. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο μόνος πρωταγωνιστής της Συνόδου θα ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εκ νέου στυλώνει τα πόδια του για το χρηματοδοτικό πακέτο στην Ουκρανία και αυτή τη φορά δεν προτίθεται να φύγει από την αίθουσα της συνεδρίασης, προκειμένου να διευκολύνει την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, όπως έκανε στην τελευταία Σύνοδο. Εν προκειμένω, όμως, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο, Μακρόν, ο οποίος βλέπει την πολιτική του αντίπαλο Μαρί Λεπέν να καλπάζει και να ανεβαίνει στα τρακτέρ, διεισδύοντας στις τάξεις των εξεγερμένων παραγωγών.

Βεβαίως, και στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που έχει διαρθρωθεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες στους αγρότες ότι θα ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για τη «νομιμοποίηση» προϊόντων που έρχονται από τρίτες, ανταγωνιστικές χώρες, χωρίς τα ίδια standards που ισχύουν για τους Έλληνες παραγωγούς. «Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγονται προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και η σημερινή συνεδρίαση, πάντως, αναμένεται να είναι μακρά και δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το απόγευμα, ιδίως εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τη σκληρή στάση του κ. Όρμπαν.