Η συμφωνία των «27» για μια βοήθεια 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία «αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την άρση του ουγγρικού βέτο στο πακέτο αυτό.

*Διαβάστε ακόμα: Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των ''27'' για το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη [και] από τους 27 ηγέτες, κάτι που αποδεικνύει γι' άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της ΕΕ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Twitter. Η βοήθεια αυτή «θα ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, κάτι που δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.



Η Δύση προσπαθεί να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία, λεει το Κρεμλίνο


Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μιλούν για την προοπτική ενός πολέμου με τη Ρωσία έχουν στόχο να δαιμονοποιήσουν τη Μόσχα ως εχθρό και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να κάνουν την Ευρώπη να πληρώσει το λογαριασμό για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: Αυτές είναι απόπειρες να δαιμονοποιήσουν τη Ρωσία, για να δημιουργήσουν την εικόνα ενός εχθρού που έχει συνηθίσει να βγάζει πρόσθετα χρήματα από τους φορολογουμένους».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση - πυροδότησε τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 ενώ Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν προειδοποίησε για τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το 2022 ότι μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα πυροδοτήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τα σχόλια του Μπάιντεν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν σήμερα και κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον βοήθειας 50 δισεκ. ευρώ προς την Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε», δήλωσε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στο θέμα αυτό. «Καταλαβαίνουμε ότι το Κίεβο συνεχίζει να βιώνει προβλήματα και η συλλογική Δύση επίσης βιώνει προβλήματα».

«Προφανώς, θα υπάρξει μια διαδικασία κατά την οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να μετακυλιστεί το οικονομικό βάρος της στήριξης της Ουάσινγκτον για το καθεστώς του Κρεμλίνου στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογουμένων».