Αν ήταν σενάριο, θα λέγαμε ότι οι συγγραφείς το παράκαναν. Να περιμένεις μια ζωή για να ανέβεις στον θρόνο, να στέφεσαι βασιλιάς τελικά στα 75, και, οκτώ μήνες μετά, να έρχεται η διάγνωση-σοκ για όλο σου τον λαό και κατ’ αρχάς για σένα: ότι πάσχεις από καρκίνο. Η Αγγλία είναι μουδιασμένη. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οι εκπομπές, οι ιστοσελίδες, τα δελτία ειδήσεων, τα περιοδικά ασχολούνται με το ριάλιτι της βασιλικής οικογένειας σε συνέχειες. Με την Ιστορία να γράφεται με μαυρόασπρα γράμματα. Στους δρόμους του Λονδίνου, οι κάτοικοι δηλώνουν συγκλονισμένοι από την είδηση. Και αναρωτιούνται αν, δεδομένης της ασθένειάς του, ο βασιλιάς Κάρολος θα παραχωρήσει τον θρόνο στον πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyy8isledb49)


«Παγωμένη» η Μεγάλη Βρετανία

Οι καλύτεροι ογκολόγοι στον κόσμο μιλούν σε τηλεοπτικά παράθυρα, με τη διάγνωση του βασιλιά Καρόλου ότι έχει καρκίνο να γίνεται την ώρα που η δημοτικότητά του αυξανόταν. Την περασμένη Δευτέρα είχε βγει από την ιδιωτική κλινική, με τη βασίλισσα Καμίλα, για να χαμογελάσει και να χαιρετήσει το πλήθος. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση προχθές ότι ο βασιλιάς της Αγγλίας διαγνώστηκε με καρκίνο προκάλεσε νέα φρενίτιδα. «Διαπιστώθηκε ξεχωριστό ζήτημα -που δεν σχετίζεται με τον προστάτη- και προκαλεί ανησυχία», γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ. Η ανακοίνωση του παλατιού δίνει σίγουρα την εντύπωση ότι ο βασιλιάς, που ανακοίνωσε ο ίδιος τα νέα στους γιους του, ελπίζει να επιστρέψει σύντομα. Διαβάζουμε πίσω από τις λέξεις ότι «παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και προσβλέπει στην επιστροφή του σε πλήρη δημόσια καθήκοντα το συντομότερο δυνατό».

Πώς έγινε η διάγνωση; Την περασμένη Κυριακή, πιθανολογείται πως παράλληλα με την επέμβαση ρουτίνας έγινε εξέταση αίματος, ακτινογραφία. Άλλοι γράφουν για εξέταση της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, που «έδειξε» καρκίνο. Όπως γράψαμε και χθες, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το παλάτι δεν είναι καρκίνος του προστάτη. Αλλά και μόνο το γεγονός πως το παλάτι προέβη σε ανακοίνωση για καρκίνο -είναι κάτι που σπανίως συμβαίνει- αποδεικνύει τη σοβαρότητα του γεγονότος.

Ο Σούνακ

Ο βασιλιάς ξεκίνησε θεραπεία τη Δευτέρα. Ορισμένοι καρκίνοι απαιτούν άμεση θεραπεία, ενώ για άλλους η αγωγή μπορεί να περιμένει, δήλωσαν οι ογκολόγοι. Ορισμένοι καρκίνοι του αίματος συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που χρειάζονται θεραπεία αμέσως. «Στη μέση της νύχτας, αν χρειαστεί», λένε τώρα οι ειδικοί - και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει πως κάθε δύο λεπτά κάποιος μαθαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι πάσχει από καρκίνο και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποκάλυψαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που ξεκίνησαν το 2024 με τη συγκεκριμένη διάγνωση. Ο καρκίνος του Καρόλου «εντοπίστηκε νωρίς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ρίσι Σούνακ, σαν να ήθελε να «προστατεύσει» την υπερβολή και την υστερία. Όπως και το υπόλοιπο έθνος, είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος και λυπημένος» για την είδηση και παρέμενε σε «τακτική επικοινωνία» με τον μονάρχη.


Ανακωχή στο παλάτι - Ουίλιαμ και Χάρι ξανά κοντά στο Στέμμα

Τη στιγμή που η Κέιτ Μίντλετον αναρρώνει στο σπίτι και ο σύζυγός της -και διάδοχος του θρόνου- πρίγκιπας Ουίλιαμ βοηθάει με τα παιδιά (μαζί και με την ψυχολογική υποστήριξη της γυναίκας του και του πατέρα του), ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε εσπευσμένα στην Αγγλία για τον πατέρα του.

Ενώ ο Ουίλιαμ ετοιμάζεται ήδη να αναλάβει ορισμένα από τα δημόσια καθήκοντα του βασιλιά. Για όσους έχουν χάσει τη… σύνδεση με τα προηγούμενα επεισόδια, ο Χάρι έρχεται σε μια στιγμή που η σχέση του με τον πατέρα και τον αδελφό του μοιάζει να είναι τεταμένη μετά την αποχώρηση του ίδιου και της Μέγκαν από τους ρόλους τους ως ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας το 2020 και τις εξαιρετικά προσωπικές αποκαλύψεις του Χάρι που δημοσιεύτηκαν στα απομνημονεύματά του στο μπεστ σέλερ με τίτλο «Ρεζέρβα». Προφητικός ο τίτλος; Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να συσπειρώσουν τους ανθρώπους. Θέλοντας και μη. Έτσι κι αλλιώς, ο Χάρι ανέκαθεν είχε «θέμα» περισσότερο με τον αδελφό του και τον Τύπο παρά με τον πατέρα του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyy75baf7y0h)

Όμως, ο Ουίλιαμ παραμένει ο διάδοχος, ο επόμενος στη σειρά, κι αναμένεται να αναλάβει δράση, με τον τρόπο που πριν από λίγο καιρό ο βασιλιάς Κάρολος αναλάμβανε να βοηθήσει την ίδια του τη μητέρα. Όλα τα βλέμματα λοιπόν θα είναι στραμμένα σε εκείνον. Θαυμαστές και ειδικοί παροτρύνουν τον δούκα να «αφήσει πίσω του το παρελθόν και να ενωθεί με την οικογένειά του». Αν πρόκειται για το «σημάδι ανακωχής»; O χρόνος θα δείξει. Στην αυτοβιογραφία του, ο Χάρι είχε αποκαλύψει ότι ο Κάρολος παρότρυνε τους γιους του: «Σας παρακαλώ, αγόρια, μην κάνετε τα τελευταία μου χρόνια μια δυστυχία».

Δημοσιευθηκε στην Απογευματινή