Αμέτρητα είναι τα πρωτοσέλιδα με θέμα την υγεία του βασιλιά Κάρολου μετά τη διάγνωση-σοκ της Δευτέρας για καρκίνο, η μορφή του οποίου ακόμα δεν έχει διασαφηνιστεί. Τα σενάρια βρίθουν. Ακόμα και για σήψη διαβάσαμε, που διαψεύστηκε άμεσα από το παλάτι.
Διαβάστε ακόμα: Βρετανία – Η απίθανη ατάκα του βασιλιά Καρόλου σε Ουίλιαμ και Χάρι: “Μην κάνετε τα τελευταία μου χρόνια μίζερα”


Βρετανικά ΜΜΕ: Τι λένε μετά την είδηση για την υγεία του βασιλιά Καρόλου

Για τη μεν «Telegraph», «ο Χάρι έτρεξε να δει τον πατέρα του, ενώ παρέμεινε “άστεγος”» (έπειτα από τηλεφώνημα που του έκανε ο ίδιος ο Κάρολος, ζητώντας του να μεταβεί στο Λονδίνο).

Η δε «Metro» τόνιζε χθες με πηχυαίους τίτλους: «Το σοκ του βασιλιά από τον καρκίνο φέρνει επανένωση των αδελφών». Η «Independent» εστιάστηκε στο ότι «ο βασιλιάς ανταποκρίνεται υπέροχα στη θεραπεία του καρκίνου».


Οι επόμενες κινήσεις του βασιλιά Καρόλου, ο Ουίλιαμ και η θέση του Χάρι

Μετά την «απόδραση» με ελικόπτερο σκοπεύει να μένει πλέον κυρίως στο εξοχικό του, στο Σάντριγχαμ. Θα επιστρέφει στο πολύβουο Λονδίνο μία φορά την εβδομάδα για δουλειές και περαιτέρω θεραπεία. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η διάγνωση για την υγεία του ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η μοναρχία, φέρνοντας εγγύτερα τους πρίγκιπες, τους δύο γιους του. Όμως αυτό δεν θα συμβεί, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον. Ο λόγος;

Ο Χάρι μετά την 30λεπτη -ή και 45λεπτη, τα σενάρια διχάζονται- συνάντηση με τον πατέρα του πέταξε για τις ΗΠΑ. Πρώτη φορά μετά τη στέψη του Κάρολου, πριν από εννέα μήνες, τον είδε τώρα στο ταξίδι-αστραπή στη Μεγάλη Βρετανία ύστερα από δεκάωρη πτήση. Η σχέση τους επιβαρύνθηκε μετά την απόφασή του να μείνει με τη Μέγκαν Μαρκλ στις ΗΠΑ, εκφράζοντας δημοσίως παράπονα για την οικογένειά του. Και τώρα επέστρεψε στο Λος Άντζελες. Με τον αδελφό του, Ουίλιαμ, παρέμειναν αποξενωμένοι. Δεν συναντήθηκαν. Η «Daily Mail» υποστηρίζει ότι «ο Χάρι θα δεχόταν, αλλά πέρασε τη νύχτα σε ξενοδοχείο…». «Είναι “άστεγος”», έγραψε και εκείνη. Η απόπειρα γεφύρωσης των σχέσεων με τον Ουίλιαμ, εκ του αποτελέσματος, σε πρώτο χρόνο κρίθηκε άγονη.

Ο Χάρι έκανε ό,τι ακριβώς είχε προγραμματίσει: άμεση επιστροφή στο Λος Άντζελες. Αναλαμβάνει λοιπόν ο Ουίλιαμ χρέη αντιβασιλέα. Δεδομένου ότι πρέπει να φροντίζει και για την ομαλή ανάρρωση της Κέιτ Μίντλετον, για την ασθένεια της οποίας οι πληροφορίες εξακολουθούν να διαρρέουν με το σταγονόμετρο, δύσκολα θα αντεπεξέλθει πλήρως στα καθήκοντά του. Αλλά πλέον κρίνεται επιβεβλημένο. Χθες μάλιστα είχε δρομολογήσει να παραστεί σε επίσημο δείπνο για τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπική οργάνωση (Air Ambulance). Όμως, λόγω του βάρους που πέφτει πάνω του, μπορεί να κριθεί ανεπαρκής. Οπότε θα κληθεί -άμεσα- να αναλάβει ο Χάρι; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, καθώς η δημοτικότητά του στη Μεγάλη Βρετανία είναι στα τάρταρα.

Ο Ουίλιαμ αρνήθηκε πεισματικά να τον συναντήσει, παρότι κοινός φίλος τους, ο Μαρκ Ντάιερ, θέλησε να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους. Από την άλλη, ο Κάρολος δεν θέλει αντικαταστάτες στη θέση του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyz1l3o42e01)


Τι ορίζει το πρωτόκολλο

Το πρωτόκολλο ορίζει ότι δύο ή περισσότεροι σύμβουλοι του κράτους μπορούν να διοριστούν με ειδικές επιστολές ώστε να αναλάβουν προσωρινά να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις του.

Ο ίδιος ο βασιλιάς ωστόσο, ύστερα από την πρώτη επιτυχημένη, καθώς φαίνεται, θεραπεία του, δεν δείχνει πρόθυμος να παραδώσει αλλού τα καθήκοντά του. Θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελισάβετ, που αξιοποίησε συμβούλους μόνο μία φορά, το 2022, όταν Κάρολος και Ουίλιαμ άνοιξαν το Κοινοβούλιο εκ μέρους της.

Το πρωτόκολλο πάντως ορίζει ότι μπορούν να αναλάβουν η Καμίλα και τέσσερα από τα μεγαλύτερα βασιλικά μέλη στη σειρά διαδοχής, άνω των 21 (ο Ουίλιαμ, ο Χάρι, ο Άντριου, δούκας του Γιορκ, και η πριγκίπισσα Βεατρίκη). Μέχρι στιγμής, πάντως, αναλαμβάνει ο Ουίλιαμ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή