«Το Τέξας και αυτές οι 13 αρχικές αποικίες δεν θα είχαν υπογράψει ποτέ τη Συνθήκη που διαμόρφωσε το πρώτο Σύνταγμα των ΗΠΑ, αν δεν πίστευαν πως το δικαίωμά τους να προστατεύουν τον εαυτό τους και να υπερασπίζονται τους ανθρώπους τους θα προστατευόταν». Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ, μιλώντας στο Fox News υπερασπίστηκε την απόφασή της να υπογράψει μαζί με συνολικά 25 Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών κείμενο υποστήριξης προς τον κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, ο οποίος αποφάσισε να συγκρουστεί με την Ουάσινγκτον για το Μεταναστευτικό, παίρνοντας τον νόμο σε «πολιτειακά χέρια» και αμφισβητώντας την ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Από τον Δεκέμβριο ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης έχει υπογράψει νόμο που ποινικοποιεί την παράτυπη μετανάστευση, ενώ στις 11 Ιανουαρίου έδωσε εντολή να στηθούν φράγματα στις όχθες του Ρίο Γκράντε, του φυσικού συνόρου των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και αγκαθωτά συρματοπλέγματα 48 χιλιομέτρων γύρω από το πέρασμα Ιγκλ Πας.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, που ονομάζεται «Lone star» («Μοναχικό άστρο»), πολιτειακό δικαστήριο απέκλεισε στην Ομοσπονδιακή Συνοριοφυλακή την πρόσβαση, ώστε να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αποτροπής, και πλέον η Εθνοφρουρά του Τέξας διαχειρίζεται τα σύνορα. Πρόκειται για ένα πραγματικό «πραξικόπημα», που όμως επικαλείται το αμερικανικό Σύνταγμα (εξ ου και η αναφορά της Νόεμ στο πρώτο Σύνταγμα των ΗΠΑ - παρότι το Τέξας δεν το είχε υπογράψει, αφού δεν είχε ακόμη προσχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες των ΗΠΑ (πλην ενός, του Φιλ Σκοτ του Βερμόντ) συνυπέγραψαν την επιστολή, σύμφωνα με την οποία «ο πρόεδρος Μπάιντεν και η διοίκησή του έχουν αφήσει τους Αμερικανούς και τη χώρα μας εντελώς ευάλωτη σε άνευ προηγουμένου παράνομη μετανάστευση, που εισρέει από το νότιο σύνορο».

Ο Αμποτ κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τη χώρα από «εισβολή» και επικαλείται «δικαίωμα αυτοάμυνας με βάση το Αρθρο 1 του Συντάγματος». Ο διχασμός με τον οποίο απειλείται η χώρα και θυμίζει… μπαρούτι αμερικανικού εμφυλίου δείχνει τα πολιτικά παιχνίδια ενόψει των προεδρικών εκλογών, αλλά και την ισχύ που έχει το μεταναστευτικό ζήτημα -ένα αγκάθι για τους Δημοκρατικούς, που δεν το έχουν διαχειριστεί επαρκώς- να εγείρει τα πάθη του αμερικανικού λαού. Οπως έγραψε ο «Economist», «τα σύνορα θα μπορούσαν να κοστίσουν στον Μπάιντεν τις εκλογές».

Κλειστά σύνορα

Την προπερασμένη Παρασκευή, μία ημέρα μετά την επιστολή των κυβερνητών, ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε να κλείσει τα σύνορα μόλις το Κογκρέσο περάσει το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αυτόματο σφράγισμα των συνόρων εφόσον η ημερήσια διέλευση ξεπερνά τα 5.000 άτομα. Ομως οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων διαφωνούν με το νομοσχέδιο, αφήνοντας την κατάσταση να εκραγεί σε πολιτειακό επίπεδο. Το Μεταναστευτικό είναι το ισχυρό χαρτί του Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί πως, μόλις επανεκλεγεί, θα συνεχίσει την ανέγερση του τείχους του.

Την περασμένη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την απόφαση του πολιτειακού δικαστηρίου να μην επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Πολιτοφυλακή να κόψει τα συρματοπλέγματα στο Τέξας. Ουσιαστικά, όμως, δεν απαγόρευσε στον Τεξανό κυβερνήτη να υψώσει καινούργια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε υποστηρίξει ότι η περίφραξη δυσχεραίνει το έργο των αξιωματούχων της Συνοριοφυλακής, καθώς αποτελεί κίνδυνο τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Σύμφωνα με τον αναλυτή του CNN για συνταγματικά θέματα και καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, Στίβεν Βλάντεκ, το εδάφιο του Συντάγματος που επικαλείται ο Αμποτ είχε υιοθετηθεί σε μια εποχή κατά την οποία ο ομοσπονδιακός στρατός ήταν ακόμη μικρός και οι μετακινήσεις έπαιρναν εβδομάδες. Επέτρεπε, επομένως, στις πολιτείες να υπερασπίζονται τον εαυτό τους από ξένους εισβολείς μέχρι την άφιξη των ομοσπονδιακών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν έδινε το δικαίωμα να παίρνουν στα χέρια τους την ομοσπονδιακή εξουσία (ούτε, άλλωστε, το Μεταναστευτικό συνιστά «εισβολή» με βάση το Σύνταγμα).

Κάτι αντίστοιχο με τη σύγκρουση του Αμποτ με την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, έχει να συμβεί από το 1957, όταν, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να τερματίσει τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια σχολεία, ο κυβερνήτης του Αρκάνσας, Ορβαλ Φόμπους, χρησιμοποίησε την Εθνοφρουρά για να εμποδίσει τους πρώτους εννέα μαύρους μαθητές να εγγραφούν σε ένα λύκειο μόνο για λευκούς. Τότε ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ είχε στείλει το 101ο Αερομεταφερόμενο Σώμα Στρατού να συνοδεύσει τους μαύρους μαθητές στο σχολείο και ανέλαβε τον έλεγχο της Εθνοφρουράς του Αρκάνσας. Το 1963, ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Τζορτζ Γουάλας, εμπόδισε ο ίδιος δύο Αφροαμερικανούς φοιτητές να προσέλθουν στο πανεπιστήμιο της πολιτείας. Ο πρόεδρος Τζον Κένεντι με εκτελεστικό διάταγμα επίσης εθνικοποίησε την Εθνοφρουρά, διατάζοντάς τη στη συνέχεια να απομακρύνει τον Γουάλας.

ΗΠΑ: Ανησυχία για το μεταναστευτικό ζήτημα

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το μεταναστευτικό ζήτημα έχει τη δυναμική να πολώσει ακόμα περισσότερο την αμερικανική πολιτική - που δεν έχει ακόμη συνέλθει από το πλήγμα της εισβολής στο Καπιτώλιο. Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που έδειξαν ότι 302.034 παράτυποι μετανάστες, αριθμός-ρεκόρ, πέρασαν από τα νοτιοδυτικά σύνορα στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2023. Το 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποδέχθηκε 25.465 ανθρώπους μέσω του Προγράμματος Αποδοχής Προσφύγων και το 2023, 60.014, ενώ για το 2024 το πλαφόν για τους πρόσφυγες που μπορούν να γίνουν δεκτοί αυξήθηκε στους 125.000.

Δημοσκόπηση του Harvard CAPS/Harris έδειξε πως το 35% των ερωτηθέντων Αμερικανών ανησυχούν περισσότερο για το Μεταναστευτικό, ενώ ο πληθωρισμός ακολουθεί με 32% (αν και έναν μήνα νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός προηγείτο στις ανησυχίες). Επικίνδυνα πράγματα, δηλαδή, για μια προεκλογική χρονιά, όπως δείχνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία, με το Μεταναστευτικό να αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος της Ακροδεξιάς ενόψει των ευρωεκλογών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»