Εντυπωσιάζει το μέγεθος της ηφαιστειακής έκρηξης στην Ισλανδία, με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία να δημοσιεύει δορυφορικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μέγεθος του φαινομένου και τη ροή της λάβας μετά την έκρηξη.

Η Ισλανδία βιώνει τις συνέπειες μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης, η οποία έλαβε χώρα στις 8 Φεβρουαρίου. Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κρίσιμους αγωγούς ζεστού νερού, αφήνοντας χιλιάδες κατοίκους χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Καταστροφές και έκτακτη ανάγκη

Η λάβα από την έκρηξη κατέστρεψε βασικούς σωλήνες ζεστού νερού στη χερσόνησο Ρέικιανες, αφήνοντας πάνω από 20.000 ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό. Η έκταση της καταστροφής οδήγησε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκφράζονται ανησυχίες ότι η ροή της λάβας ίσως επηρεάσει και άλλους κρίσιμους αγωγούς κοντά στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi. Η ζημιά στους αγωγούς αυτούς θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Εντυπωσιακές εικόνες από δορυφόρο

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία δημοσίευσε δορυφορικές λήψεις που αποτυπώνουν την έκταση της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η λάβα έχει φτάσει σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης και απειλεί το Blue Lagoon, ένα δημοφιλές γεωθερμικό σπα.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ισλανδίας εργάζεται για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναφορά της παροχής ζεστού νερού στους κατοίκους.

Η ηφαιστειολόγος δρ Evgenia Ilyinskaya δήλωσε στο BBC ότι ενώ ο ίδιος ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Svartsengi προστατεύεται σε κάποιον βαθμό από τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί γύρω του, υπάρχουν σωλήνες που παρέχουν ζεστό νερό σε επιπλέον 30.000 ανθρώπους σε όλη τη χερσόνησο που βρίσκονται σε πιο άμεσο κίνδυνο.

Σχολεία και το αεροδρόμιο του Κέφλαβικ έχουν επηρεαστεί από την έκρηξη, αλλά οι υπηρεσίες του αεροδρομίου λειτουργούν κανονικά.

gf4zv8rxsaauw56

Ελπίδα για ύφεση

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα παρουσιάζει ύφεση, ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα και η έκρηξη αυτή αποτελεί μόνο ένα ακόμη επεισόδιο στην πολυτάραχη γεωλογική ιστορία της χώρας. Ορισμένοι από τους περίπου 4.000 κατοίκους του Γκρένταβικ δήλωσαν στο BBC ότι δεν περιμένουν να επιστρέψουν ποτέ για να ζήσουν στα σπίτια τους.