Αντιπρόταση για εκεχειρία στον πόλεµο που διεξάγεται από τις 7 Οκτωβρίου 2023 µεταξύ Ισραήλ - Παλαιστίνης πραγµατοποίησε η «Χαµάς», έπειτα από την πρόταση που εστάλη την προηγούµενη εβδοµάδα από διαµεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ, µε την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Με σκοπό την κατάπαυση του πυρός και την αποκλιµάκωση των αιµατηρών συγκρούσεων που λαµβάνουν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, πραγµατοποίησε συνοµιλίες µε την ισραηλινή ηγεσία, µε σκοπό να πιέσει προς την εκεχειρία, έχοντας πραγµατοποιήσει συνολικά τους 5 µήνες που διαρκεί η πολεµική σύγκρουση πέντε περιοδείες στη Μ έση Ανατολή.

Σε τρεις φάσεις

Σύµφωνα µε το σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters, η αντιπρόταση της «Χαµάς» αφορά σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα για διάρκεια 4,5 µηνών, µε σκοπό τον τερµατισµό του πολέµου. Το έγγραφο προβλέπει την εκεχειρία σε τρεις φάσεις, διάρκειας 45 ηµερών η κάθε µία, προτείνοντας την ανταλλαγή των εναποµεινάντων Ισραηλινών οµήρων µε Παλαιστίνιους αιχµαλώτους, την ανταλλαγή σορών και λειψάνων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάµεων από το σηµείο. Η πρώτη φάση προβλέπει ανακωχή µε διάρκεια έξι εβδοµάδων και την απελευθέρωση 200-300 Παλαιστίνιων φυλακισµένων µε αντάλλαγµα 35-40 οµήρους που κρατούνται στη Γάζα. Αρρωστοι, ηλικιωµένοι, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες και οι άνδρες κάτω των 19 ετών θα απελευθερωθούν από τη «Χαµάς», µε αντάλλαγµα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών, αλλά και την καθηµερινή είσοδο 200-300 φορτηγών µε ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα ξεκινήσει εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συνοµιλίες για τον τρόπο τερµατισµού των στρατιωτικών επιχειρήσεων, θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι άνδρες όµηροι.

Στην τρίτη φάση αναµένεται να απελευθερωθούν όσοι απoµένουν, να γίνει ανταλλαγή σορών και να αυξηθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική βοήθεια, µέσω των δύο προηγούµενων σταδίων εκεχειρίας και των αµοιβαίων συµφωνιών. Η ισλαµιστική οργάνωση αναµένει, σύµφωνα µε το έγγραφο, ότι έως το τέλος των τριών 45ήµερων σταδίων οι δύο πλευρές θα έχουν πετύχει συµφωνία για το τέλος του πολέµου, µε πηγή που πρόσκειται στις διαπραγµατεύσεις να καθιστά σαφές ότι δεν έχει την απαίτηση εγγύησης για µόνιµη κατάπαυση του πυρός εξαρχής. Προσώρας, µε κοινή τους ανακοίνωση το γραφείο του Νετανιάχου και η Μοσάντ αναφέρουν πως η αντιπρόταση της «Χαµάς» έχει «διαβιβαστεί» από το Κατάρ στην υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ και «µελετάται διεξοδικά». Παρά ταύτα, το Ισραήλ έχει επανειληµµένως δηλώσει πως δεν θα αποσύρει τα στρατεύµατά του από τη Γάζα µέχρι την εξάλειψη της «Χαµάς».

Κλιµάκωση στη Ράφα

Με τον πόλεµο να µαίνεται στη Γάζα και συνολικά 28.000 να έχουν χάσει τη ζωή τους, ο Αντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ την Τετάρτη όπου συνάντησε τους επικεφαλής των µεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου, σε µία σοβαρή διπλωµατική προσπάθεια για να επιτευχθεί παρατεταµένη εκεχειρία. Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι µένει ακόµη πολλή δουλειά έως ότου επιτευχθεί συµφωνία. Κατά τον ίδιο, το σχέδιο που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο στο Παρίσι, µε τη συµµετοχή του διευθυντή της CIA και αντιπροσώπους των αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, «προσφέρει την προοπτική παρατεταµένης ηρεµίας, απελευθέρωσης των οµήρων και αύξησης της βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, η ανησυχία για την πόλη Ράφα εντείνεται, καθώς σύµφωνα µε τον Ισραηλινό υπουργό Αµυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, αναµένεται να αποτελέσει τον επόµενο στόχο του στρατού της χώρας. Αναφέροντας πως τα στρατεύµατα θα φτάσουν προσεχώς «στο τελευταίο οχυρό της ‘‘Χαµάς’’», τα ερωτήµατα για το κατά πόσον καθίσταται εντέλει εφικτή η παύση πληθαίνουν. Βέβαια, σηµείο αντιπαράθεσης µεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ αποτέλεσε το αίτηµα Μπλίνκεν για κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον αρχηγό των Ενόπλων ∆υνάµεων του Ισραήλ, καθώς, σύµφωνα µε τους «Times of Israel», o Αµερικανός ΥΠΕΞ θα είχε µία καθαρότερη εικόνα για την επικρατούσα κατάσταση στο πεδίο των συγκρούσεων. Η Ράφα -που προπολεµικά είχε 270.000 κατοίκους- φιλοξενεί πάνω από 1,3 εκατ. εκτοπισµένους από περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, που σύµφωνα µε τον ΟΗΕ αποτελούν πάνω από τον µισό της πληθυσµό. Συνολικά, από το ξέσπασµα του πολέµου πάνω από 1,7 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής