Με δεδοµένο ότι το Παλάτι του Μπάκιγχαµ δεν αναµένεται να προχωρήσει σε καθηµερινές ενηµερώσεις του Τύπου για την εξέλιξη της υγείας του βασιλέως Καρόλου, κατά το αµερικανικό πρότυπο, το µόνο που αποµένει είναι να παρακολουθεί κανείς το σταδιακό πέρασµα των καθηκόντων του στα υπόλοιπα εργαζόµενα µέλη της βασιλικής οικογενείας.

Ποια είναι αυτά; Η βασίλισσα Καµίλα, ο πρίγκιψ της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου, Ουίλιαµ, τα δύο µικρότερα αδέλφια του Καρόλου, η princess royal Αννα και ο πρίγκιψ Εδουάρδος, καθώς και η µεγαλύτερη κόρη του πρίγκιπος Αντριου, η Βεατρίκη. Το µοντέλο, που απέχει πολύ από την αντιβασιλεία, εφηρµόσθη µε επιτυχία κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών της βασιλείας της Ελισάβετ Β’. Τότε, εξ ονόµατος της µητρός του, ο διάδοχος αντιπροσώπευε το Στέµµα σε επισκέψεις, επί παραδείγµατι, σε φιλανθρωπικά ιδρύµατα ή σε ταξίδια στο εξωτερικό.

Με τους ιατρούς να έχουν συστήσει κατ’ οίκον νοσηλεία, ο Κάρολος θα περιορισθεί στην υπογραφή των κρατικών εγγράφων (σ.σ.: κάθε νόµος του Ηνωµένου Βασιλείου, για να έχει ισχύ, πρέπει να φέρει την υπογραφή του), στις εβδοµαδιαίες συναντήσεις του µε τον πρωθυπουργό, καθώς και στις τηλεφωνικές ή διαδικτυακές συνοµιλίες µε αρχηγούς κρατών ή άλλους αξιωµατούχους.

Στην κήρυξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, όµως, ή στη στρατιωτική παρέλαση Trooping the Colour, εάν η ασθένειά του παραταθεί, θα τον αντιπροσωπεύσει ο Ουίλιαµ. Το ίδιο, εναλλάξ µε την Άννα, θα συµβεί στην απονοµή τιµών, στην υποδοχή των νέων πρεσβευτών, στις ηµέρες µνήµης -κάτι σαν τη δική µας 25η Μαρτίου- κ.α. Η «µισή διαφάνεια», ήτοι να γνωρίζουµε ότι διεγνώσθη µε καρκίνο, αλλά όχι µε τι είδους (παρότι το µόνο που διευκρινίσθηκε είναι ότι δεν έχει καρκίνο του προστάτη), έχει προκαλέσει ανησυχία στην κοινή γνώµη, όχι τόσο για το µέλλον του θεσµού όσο για τη µακροηµέρευση του νέου µονάρχου στον θρόνο.

Ήδη από τότε που ήταν Νο 2, οι φήµες ότι θα παραιτούνταν υπέρ του υιού του «ροκάνιζαν» τη δηµοτικότητά του, ενώ η αναµονή για την αναρρίχησή του στον θρόνο τον κατέταξε στην πρώτη θέση των Ρεκόρ Γκίνες. Παρήλθαν µόλις οκτώ µήνες από την επίσηµη στέψη και 17 µήνες από τη διαδοχή της µητέρας του. Σε αυτό το διάστηµα τα πήγε περίφηµα, µε τους δύσπιστους να εντυπωσιάζονται από την εργατικότητα και τη µεθοδικότητά του. Και ύστερα ήλθαν οι ασθένειες. Πρώτα της Κέιτ, δουκίσσης του Κεντ, µετά της Φέργκι, πρώην δουκίσσης της Υόρκης, και τώρα του µονάρχη. Τα βαπτιστικά ονόµατα του τελευταίου είναι τέσσερα: Κάρολος, Φίλιππος, Αρθούρος και Γεώργιος.

Γνωρίζοντας την τύχη των δύο προηγουµένων βασιλέων µε το όνοµα Κάρολος, ένας ιστορικός τον συνεβούλευσε να αλλάξει όνοµα, κάτι που είναι σύνηθες στις βασιλικές οικογένειες. Υπενθυµίζεται ότι ο Κάρολος Α’ απεκεφαλίσθη το 1649, ενώ ο υιός του, ο Β’, δεν διεκρίθη, ταλαιπωρούµενος πρώτα στις εξορίες, ενώ όταν έγινε η παλινόρθωση, εδίχασε τον λαό του. Η απάντησις του Καρόλου στην πρόταση, δείγµα µίας πνευµατικότητος που υπερισχύει των δοξασιών και των προκαταλήψεων, ήταν αφοπλιστική: «Όλος ο κόσµος µε γνωρίζει µε το όνοµά µου. Γιατί να τους ταλαιπωρήσω µε ένα νέο όνοµα;».

Υ.Γ.: Η υπόθεσις ότι ο πρίγκιψ Χάρι, νυν δούκας του Σάσεξ, ενδέχεται να αναλάβει πάλι ρόλο εντός της οικογενείας είναι, προς το παρόν, πρώιµη.

Του Χρήστου Ζαμπούνη

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Φεβρουαρίου