Χιλιάδες Ινδοί αγρότες φτάνουν στο Νέο Δελχί, με την πρωτεύουσα της Ινδίας να έχει μετατραπεί σε φρούριο από την αστυνομία.

Οι Ινδοί παραγωγοί διεκδικούν ελάχιστη τιμής πώλησης για τα προϊόντα τους καθώς και τη διαγραφή χρεών και βγήκαν στους δρόμους μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεών τους με την κυβέρνηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να εμποδίσουν τους αγρότες να μπουν στο Νέο Δελχί. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας μετέδωσαν εικόνες, στις οποίες φαίνονται οι πυκνοί καπνοί από τα δακρυγόνα, κοντά στην Αμπάλα, βόρεια του Νέου Δελχί.

Όπως δήλωσε στο AFP ο Ρανζάι Ατρίσια, αναπληρωτής επιθεωρητής της αστυνομίας του Νέου Δελχί: «Έχει αναπτυχθεί το μέγιστο των δυνάμεων», αφού δυνάμεις της αστυνομίας έχουν στήσει στους βασικούς άξονες που οδηγούν στην ινδική πρωτεύουσα τεράστια οδοφράγματα με τσιμεντένιες πλάκες και συρματόπλεγμα. Μεγάλα κομβόι τρακτέρ κατευθύνονται προς το Νέο Δελχί από τα γειτονικά κρατίδια Πουντζάμπ, Χαριάνα και Ουτάρ Πραντές. Υπενθυμίζεται ότι στην ινδική πρωτεύουσα έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση περισσότερων από πέντε ατόμων.

Farmer Protest Live Updates: Farmers Clash with Police as Protests Escalate | Kishan Protest


Οι αγρότες έχουν μεγάλο πολιτικό βάρος στην Ινδία εξαιτίας του αριθμού τους. «Οι αγρότες από όλη τη χώρα είναι έτοιμοι να κάνουν πορεία προς το Νέο Δελχί από την Τρίτη (13.02.2024), αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», δήλωνε ο Σουαράν Σινγκ Παντχέρ, επικεφαλής εθνικής ένωσης αγροτών.

Η απειλή νέων διαδηλώσεων, μετά τις προηγούμενες του 2020, έρχεται την ώρα που πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 δεκάδες χιλιάδες Ινδοί αγρότες είχαν κατασκηνώσει στις εισόδους της πρωτεύουσας της Ινδίας διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Η διαμαρτυρία τους διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 700 άνθρωποι. Στις 26 Ιανουαρίου 2021, την Ημέρα της Δημοκρατίας, οι αγρότες έσπασαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και εισήλθαν στο Νέο Δελχί.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες αγρότες αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ινδία λόγω της φτώχειας, των χρεών και των επιπτώσεων που έχουν στις σοδειές τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του 1,4 δισεκ. κατοίκων της Ινδίας ζουν από τη γεωργία, η οποία αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.