Ο Μπασίρ Νουρζάι, ένας άνθρωπος που κάποτε ήταν γνωστός για τον ρόλο του στο εμπόριο οπίου και τις φερόμενες σχέσεις του με τους Ταλιμπάν, βρίσκεται στο προσκήνιο ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Αφγανιστάν, δημιουργώντας συμμαχίες με κινεζικές εταιρείες και εξασφαλίζοντας προσοδοφόρα συμβόλαια στους τομείς των ορυκτών και πετροχημικών προϊόντων.

Ο Απίθανος Διαπραγματευτής

Η μεταμόρφωση του Νουρζάι από καταδικασμένο βαρόνο των ναρκωτικών σε εξέχοντα επιχειρηματία είναι τόσο συναρπαστική όσο και πολύπλοκη. Το ταξίδι του ξεκίνησε στα δύσβατα εδάφη του νότιου Αφγανιστάν, όπου έχτισε μια αυτοκρατορία βασισμένη στο εμπόριο οπίου, ενώ οι υποτιθέμενοι δεσμοί του με τους Ταλιμπάν προσέθεσαν άλλη μια διάσταση στην κακή του φήμη.

Το 2005, ο Νουρζάι συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, ύστερα από επιχείρηση της DEA. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Το 2023, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, ο Νουρζάι απελευθερώθηκε σε μια ανταλλαγή ομήρων.

Μια Στρατηγική Συμμαχία

Μετά την επιστροφή του στο Αφγανιστάν, ο Νουρζάι αξιοποίησε τις διασυνδέσεις και την επιρροή του. Έστρεψε το βλέμμα του σε ευκαιρίες στους τομείς των ορυκτών και των πετροχημικών της χώρας. Με την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road Initiative να εισχωρεί στην περιοχή, ο Νουρζάι βρήκε έναν πρόθυμο εταίρο στις κινεζικές εταιρείες που επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν τους τεράστιους, ανεκμετάλλευτους πόρους του Αφγανιστάν.

«Ο Νουρζάι είναι ένας έξυπνος επιχειρηματίας», δήλωσε μια πηγή. «Γνωρίζει το έδαφος, τους ανθρώπους και την πολιτική. Για τις κινεζικές εταιρείες, είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες του Αφγανιστάν».

Πράγματι, η φήμη και οι διασυνδέσεις του Νουρζάι έχουν αποδειχθεί ανεκτίμητες. Έχει διαπραγματευτεί με επιτυχία τουλάχιστον δύο σημαντικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα ορυχείο χαλκού και μιας συμφωνίας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα έργο φυσικού αερίου. Οι συμφωνίες αυτές παράγουν σημαντικές ταμειακές ροές χωρίς όμως να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Αφγανιστάν

Οι συμμαχίες του με κινεζικές εταιρείες υποδηλώνουν μια στρατηγική αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο, με την Κίνα να επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στο Αφγανιστάν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι συμφωνίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες εντάσεις, ιδίως με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. «Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι», λέει ο Δρ Saeed Yaqubi, πολιτικός αναλυτής με έδρα την Καμπούλ. «Οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ του Νουρζάι, των Ταλιμπάν και της Κίνας θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τη δυναμική της ισχύος στην περιοχή».

Παρά τις ανησυχίες αυτές, ο Νουρζάι παραμένει απτόητος. Βλέπει τον εαυτό του ως καταλύτη της αλλαγής, αξιοποιώντας τη μοναδική του θέση για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να ενισχύσει τις διεθνείς συνεργασίες. «Το Αφγανιστάν υπέφερε για πάρα πολύ καιρό», ανέφερε σε μια σπάνια συνέντευξη. «Ήρθε η ώρα να πάρουμε τη μοίρας μας στα χέρια μας και να ξεκλειδώσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες».

Πηγή: bnn