Σε δημοσίευμά του ο Economist αναφέρει πως γαλλική υπηρεσία ξεσκέπασε φιλορωσικό δίκτυο προπαγάνδας. Μια έκθεση των γαλλικών αρχών περιέγραψε ένα ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης που περιλαμβάνει τουλάχιστον 193 ιστότοπους.

Γάλλοι εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν ένα ρωσικό δίκτυο παραπληροφόρησης με την ονομασία “Portal Kombat” που διαδίδει προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στις δυτικές χώρες, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

Διαβάστε επίσης: Επεισόδια στην Ιταλία: Ένταση με αστυνομικούς και ακτιβιστές έξω από κανάλι Rai (Βίντεο)

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από τη γαλλική κρατική υπηρεσία Viginum, η οποία δημιουργήθηκε το 2021 για την προστασία από τις ξένες ψηφιακές παρεμβάσεις.

Η γαλλική υπηρεσία εντόπισε τουλάχιστον 193 ιστότοπους που διαδίδουν προπαγάνδα της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η υπηρεσία, η οποία περιλαμβάνει ειδικούς σε θέματα επιστήμης δεδομένων και γεωπολιτικής, ανέλυσε «πύλες πληροφοριών» μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023. Βρήκαν τουλάχιστον 193 ιστότοπους που διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση και επικρίνουν τη Δύση.

«Ο κύριος στόχος φαίνεται να είναι η κάλυψη της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, παρουσιάζοντας θετικά “την ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και δυσφημίζοντας την Ουκρανία και τους ηγέτες της», αναφέρει η γαλλική έκθεση.

Εντόπισαν ακόμη αρκετούς ιστότοπους που στοχεύουν σε δυτικές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Αυτοί οι ιστότοποι, πολλοί από τους οποίους περιέχουν το “pravda” στο όνομά τους, είναι γραφικά παρόμοιοι με ιστότοπους που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα και απευθύνονται σε ρωσόφωνο κοινό στην Ουκρανία.

Οι ιστότοποι, ωστόσο, δεν είχαν ιδιαίτερο κοινό, με τη μέση επισκεψιμότητα τον Νοέμβριο του 2023 να είναι περίπου 31.000 επισκέψεις. Αυτός που απευθυνόταν στη Γαλλία είχε τον μικρότερο αριθμό επισκεπτών.

Σημαντική απειλή

Η γαλλική έρευνα εντόπισε επίσης ιστότοπους που φιλοξενούνται σε διευθύνσεις IP με παρόμοια χαρακτηριστικά και απευθύνονται σε ρωσικό και ουκρανικό κοινό.

Όλοι οι ιστότοποι συχνά περιείχαν κείμενο που είχε αντιγραφεί από φιλορωσικούς λογαριασμούς κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ρωσικά πρακτορεία τύπου και τοπικούς ιστότοπους.

Σε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων όπως το Telegram, οι ιστότοποι χρησιμοποιούσαν «μαζική αυτοματοποίηση διαμοιρασμού περιεχομένου», δήλωσαν οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες.

Το περιεχόμενο περιλάμβανε επίσης αμφιλεγόμενα θέματα, πρόσθεσε η Viginum, που θα μπορούσαν να «συμβάλουν στο διχασμό της δημόσιας συζήτησης των γαλλόφωνων».