Ηταν το πέµπτο ταξίδι του Αµερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στη Μέση Ανατολή µέσα σε τέσσερις µήνες από τότε που ξέσπασε ο πόλεµος Ισραήλ - «Χαµάς», κι όµως το επιθυµητό αποτέλεσµα της διαµεσολάβησης, µια νέα εκεχειρία, µε την προοπτική ειρηνευτικής συµφωνίας, δεν ήρθε. Τουλάχιστον όχι ακόµη. Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η «Χαµάς» µε την πολλαπλή της επίθεση στο Ισραήλ σκότωσε 1.200 ανθρώπους και πήρε οµήρους 253, πυροδοτώντας µια ισραηλινή επιχείρηση δίχως τέλος, µε τουλάχιστον 27.585 Παλαιστινίους νεκρούς, µόνο µία εκεχειρία της µίας εβδοµάδας έβαλε παύση στον καταστροφικό πόλεµο, εκείνη που έλαβε χώρα στα τέλη Νοεµβρίου.

Στο τραπέζι αυτή την εβδοµάδα ήταν η αντιπρόταση από πλευράς της «Χαµάς» για µια µεγαλύτερη σε διάρκεια εκεχειρία, 4,5 µηνών, που θα µπορούσε να οδηγήσει σε µόνιµη κατάπαυση και απαντούσε σε προηγούµενη πρόταση εκεχειρίας που είχε τεθεί επί τάπητος στα τέλη Ιανουαρίου, έπειτα από συνοµιλίες στο Παρίσι µεταξύ των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και µε πρωτοβουλία -τότε- του πρωθυπουργού του Κατάρ. Οµως, µετά τις συζητήσεις Μπλίνκεν µε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαµίν Νετανιάχου, ο τελευταίος απέρριψε την πρόταση ως είχε.

Οι όροι των Αράβων για παλαιστινιακό κράτος, το προεκλογικό παιχνίδι του Τραµπ και το εύθραυστο µέτωπο µε τους Χούθι


Αν και οι διαπραγµατεύσεις συνεχίζονται, χαρακτήρισε «παραληρηµατικούς» τους όρους της «Χαµάς», ενώ φέρεται να είπε στον Αµερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα, σε τελείως διαφορετικό τόνο, πως έβλεπε περιθώριο συµφωνίας στις προτάσεις της «Χαµάς», πως «σχεδόν πλησιάζουµε στην οριστική νίκη».

Η αντιπρόταση της «Χαµάς» δεν ζητούσε αυτή τη φορά εξαρχής εγγύηση για τον οριστικό τερµατισµό των εχθροπραξιών, κάτι που θα αποφασιζόταν, µε βάση την πρόταση, πριν από την απελευθέρωση και των τελευταίων οµήρων. Ωστόσο, φαίνεται πως για την ισραηλινή ηγεσία, που προχωρά αδιάλειπτα τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν σηµεία που δεν συζητιούνται, παρά την ασφυκτική πίεση της αµερικανικής πλευράς.

Πύρινη ανακοίνωση από το Ριάντ

Πριν ακόµη έρθει η απόρριψη από πλευράς του Ισραήλ, αλλά σε ακόµα µία ένδειξη του πόσο ετερόκλητες είναι οι προθέσεις στη Μέση Ανατολή, το υπουργείο Εξωτερικών της συµµάχου των ΗΠΑ Σαουδικής Αραβίας -την οποία η αµερικανική προεδρία ευελπιστεί πως θα φέρει κοντά στη ρότα µιας συµφωνίας τύπου Συµφωνιών του Αβραάµ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ-προχώρησε σε µια πύρινη ανακοίνωση. Το Ριάντ, διεµήνυσε, δεν θα αποκαταστήσει διπλωµατικές σχέσεις µε το Ισραήλ αν δεν αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και µε πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήµ. Νωρίτερα, ο πρίγκιπας Μοχάµεντ µπιν Σαλµάν είχε διαµηνύσει στον Μπλίνκεν πως, παρότι ενδιαφέρεται για οµαλοποίηση των σχέσεων µε το Ισραήλ, αυτό δεν θα γίνει αν δεν τελειώσει η σύγκρουση στη Γάζα και δεν µπει χρονοδιάγραµµα για παλαιστινιακό κράτος.

Το Ριάντ φερόταν έτοιµο να δεχθεί ακόµα και µια απλή πολιτική δέσµευση από πλευράς Ισραήλ για το συγκεκριµένο ζήτηµα. Οµως η ισραηλινή επιθυµία να ξεφορτωθεί την ηγεσία της «Χαµάς», για να διαπραγµατευθεί την επόµενη ηµέρα, αλλά και το ζήτηµα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών αιχµαλώτων, µεταξύ άλλων, δείχνει προς στιγµήν πως θα παραταθεί -εκτός απροόπτου- η περίοδος που το Ισραήλ θα συνεχίσει τις εκκαθαρίσεις, αναµένοντας ευνοϊκότερους για το ίδιο όρους.

Ολα αυτά συµβαίνουν µε φόντο την προεκλογική χρονιά στις ΗΠΑ και µε τον Ντόναλντ Τραµπ -τον πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο, που πέτυχε µεν τις Συµφωνίες του Αβραάµ, αλλά το έπραξε βγάζοντας εντελώς το παλαιστινιακό ζήτηµα από την εξίσωση (κάτι που, όπως φάνηκε, θα… εκπυρσοκροτούσε αργότερα στα χέρια του Μπάιντεν)- να χρησιµοποιεί κάθε ευκαιρία για να βάλλει κατά της «ανικανότητας» του ∆ηµοκρατικού προέδρου. Τρανό παράδειγµα αυτού, η επίθεση µε drone στον «Πύργο 22» της Ιορδανίας, στα συριακά σύνορα, την προπερασµένη Κυριακή, που είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο τριών Αµερικανών στρατιωτών -των πρώτων από εχθρικά πυρά στη Μέση Ανατολή από την αρχή του πολέµου στη Γάζα- και τον τραυµατισµό 34 ακόµα. «(Εµείς) θα είχαµε τώρα ειρήνη στον κόσµο. Αντ’ αυτού, βρισκόµαστε στο χείλος του Γ’ Παγκόσµιου Πολέµου», δήλωσε.

Με την παράλληλη κρίση στα νότια σύνορα µε το Μεξικό και τη συνεχιζόµενη χρηµατοδότηση της Ουκρανίας, η προοπτική γενίκευσης της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή είναι κάτι που διακαώς θέλουν να αποφύγουν οι ΗΠΑ. Οµως οι προσπάθειες διαµεσολάβησης που θα έκλειναν το ζήτηµα δεν επιτυγχάνουν.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεχίζονται οι βίαιες επιθέσεις στη ∆υτική Οχθη

Ετσι, και ανεξαρτήτως της αµερικανικής προεκλογικής συγκυρίας, το Ισραήλ συνέχιζε τους σφοδρούς βοµβαρδισµούς στη Λωρίδα της Γάζας, µε τις επιχειρήσεις εστιασµένες στη Χαν Γιουνίς, όπου εδώ και δύο εβδοµάδες βρίσκονται σε εξέλιξη και εχθροπραξίες κοντά στα νοσοκοµεία Νάσερ και Αλ Αµάλ, όπου παράλληλα επιχειρούν να βρουν καταφύγιο οι εσωτερικά εκτοπισµένοι. Στη ∆υτική Οχθη συνεχίζονται οι βίαιες επιθέσεις, µε συνέπεια, µετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, τώρα και η Γερµανία να εξετάζει κυρώσεις κατά των Ισραηλινών εποίκων, ενώ και ο νέος Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος στις αρχές της εβδοµάδας συναντήθηκε µε τον Νετανιάχου, δήλωσε ότι «η βία των Ισραηλινών εποίκων» στην κατεχόµενη ∆υτική Οχθη θα πρέπει να σταµατήσει.

Το περασµένο Σαββατοκύριακο, ΗΠΑ και Βρετανία εξαπέλυσαν κύµα νέων αεροπορικών επιδροµών εναντίον των Χούθι στην Υεµένη, ενώ το βράδυ του Σαββάτου έπληξαν δεκάδες θέσεις τους ως αντίποινα στις επιθέσεις τους. Είχαν προηγηθεί αµερικανικοί βοµβαρδισµοί σε θέσεις ιρανικών και φιλοϊρανικών οργανώσεων σε Συρία και Ιράκ, ως αντίποινα στην επίθεση µε τους τρεις νεκρούς Αµερικανούς στην Ιορδανία, ενώ στα µέσα της εβδοµάδας ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως, µε χτύπηµα στο Ιράκ, σκότωσε τον διοικητή της οργάνωσης «Καϊτάµπ Χεζµπολάχ», που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»