Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την οργή του για τον θάνατο του Ναβάλνι με δημόσια δήλωσή του. 

Ο θάνατος του ισχυρότερου Ρώσου αντιφρονούντα, αντιπάλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει:

«Δεν εκπλήσσομαι, αλλά εξοργίζομαι από την είδηση», είπε. Ο Ναβάλνι στάθηκε «με γενναιότητα» απέναντι στη διαφθορά και τη βία της κυβέρνησής του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει κανέναν λόγο να μην πιστέψει τις αναφορές για την απώλεια του Ρώσου ακτιβιστή.

Μπάιντεν: "Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι"

«Μην κάνετε κανένα λάθος, ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι» και είναι «μια ακόμη απόδειξη της κτηνωδίας του Πούτιν».

«Αυτή η τραγωδία μάς υπενθυμίζει το διακύβευμα αυτής της στιγμής. Πρέπει να παράσχουμε τη χρηματοδότηση ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της», σημείωσε ο Μπάιντεν.





«Η Ιστορία μάς παρακολουθεί» είπε, απευθυνόμενος στην Αμερικανική Βουλή, όπου οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί εμποδίζουν ένα ζωτικής σημασίας νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία στην αίθουσα του Κογκρέσου, αφού πέρασε από τη Γερουσία με διακομματική υποστήριξη, μεταδίδει το SkyNews.

Ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε να επικρίνει τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα υπερασπιστεί ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία που δεν πληρώνουν αρκετά για τη Συμμαχία, αν εκλεγεί.

«Υποθέτω ότι πρέπει να καθαρίσω λίγο το μυαλό μου και να μην πω αυτό που πραγματικά σκέφτομαι… αλλά αυτό είναι κάτι εξωφρενικό για έναν πρόεδρο να το λέει», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ

«Ο Πούτιν και όλος ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν οποιοσδήποτε αντίπαλος μας επιτεθεί, οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα μας υποστηρίξουν και αν ο Πούτιν επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ύστερα από μία συνάντηση με τον Πούτιν, τον Ιούνιο του 2021, ότι ο θάνατος του Ναλβάνι θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες τη Ρωσία.

Ερωτηθείς ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσει ο Πούτιν, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτό ήταν πριν από τρία χρόνια, στο μεταξύ έχει αντιμετωπίσει πάρα πολλές συνέπειες», επισημαίνοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.