Έφτασε στην Υεμένη το πλοίο «Sea Champion», που πλέει υπό ελληνική σημαία και είχε δεχτεί επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι. Ο κίνδυνος για τη διεθνή ναυσιπλοΐα έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ και στον Κόλπο του Άντεν, από τον Νοέμβριο, όταν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον πλοίων ανοιχτά της Υεμένης που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αντέδρασαν εξαπολύοντας σειρά επιδρομών εναντίον εγκαταστάσεων και όπλων των Χούθι, κάτι όμως που δεν σταμάτησε τις επιθέσεις των ανταρτών.

Το μικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι οι Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs) εναντίον του «Sea Champion». Πρόσθεσε μέσω X (πρώην Twitter) ότι ο ένας από τους πυραύλους εξερράγη «κοντά στο πλοίο», προκαλώντας πάντως μόνο «ήσσονες ζημιές».


Υεμένη: Η επίθεση των Χούθι σε πλοίο υπό ελληνική σημαία

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε πως ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από το πλοίο, με αποτέλεσμα απλώς «να σπάσει ένα τζάμι». Τα 23 μέλη του πληρώματος, στα οποία συγκαταλέγονται πέντε Έλληνες, είναι «καλά στην υγεία τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το «Sea Champion», κατά το Reuters αμερικανικών συμφερόντων, που μετέφερε καλαμπόκι από την Αργεντινή στο Άντεν, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, ελλιμενίστηκε και έχει αρχίσει εκφόρτωση 9.229 τόνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM, το πλοίο έχει παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη 11 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέρος του φορτίου θα μεταφερθεί κατόπιν στο λιμάνι Χοντάιντα -που ελέγχουν οι Χούθι- για να εκφορτωθούν άλλοι περίπου 31.000 τόνοι.

Πηγή του Reuters στον οργανισμό του λιμένα της Χοντάιντα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως η επίθεση στο «Sea Champion» έγινε κατά λάθος.

Οι Χούθι δεν έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα δημόσια.

Ερυθρά Θάλασσα: Συνεχίζει να επικρατεί ανησυχία για την τύχη του πλοίου «Rubymar»

Στο μεταξύ, συνεχίζει να επικρατεί ανησυχία για την τύχη του πλοίου «Rubymar», αγκυροβολημένου στον Κόλπο του Άντεν, αφού χτυπήθηκε από πυραύλους την Κυριακή. Το πλήρωμά του το εγκατέλειψε και διασώθηκε από παραπλέον σκάφος.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως το «Rubymar» δεν έχει βυθιστεί.

Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες πως δύο γαλλικές φρεγάτες κατέρριψαν δυο drones στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης υπό αμερικανική ηγεσία «για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Τον ίδιο σκοπό έχει η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από τη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.