Ακόμα μια αποτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου Trident 2 για τη Βρετανία, με το Υπουργείο Άμυνας να αποδίδει το γεγονός σε μια «ανωμαλία», εγείροντας ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του αποτρεπτικού πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ''The Sun'', η αποτυχημένη δοκιμή – εν μέσω προειδοποιήσεων από Βρετανούς και νατοϊκούς στρατιωτικούς για τον κίνδυνο ενός πολέμου της Δύσης με τη Ρωσία- έγινε κατά τη διάρκεια άσκησης ανοικτά των ακτών της Φλόριντα στις 30 Ιανουαρίου, όταν το 150 μ. μήκους πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Vanguard εκτόξευσε έναν μη οπλισμένο πύραυλο Trident 2. Στο υποβρύχιο βρισκόταν την ώρα εκείνη κι ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του.

UK nuclear sub missile launch FAILS as Trident misfires for second time

Πυρηνικά όπλα στη Βρετανία για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια λόγω της ρωσικής απειλής

H δοκιμαστική αυτή βολή ήταν η πρώτη μετά από μια ανάλογη αποτυχημένη απόπειρα το 2016, όταν ο πύραυλος που εκτόξευσε το υποβρύχιο HMS Vengeance παρεξέκλινε της πορείας του και αυτοκαταστράφηκε.

Ανησυχία στη Βρετανία για την αποτυχημένη δοκιμή του πυραύλου

Το Εργατικό Κόμμα χαρακτήρισε «ανησυχητική» την αποτυχημένη δοκιμή του πυραύλου, δέκα μέρες μετά την αναβολή του απόπλου αεροπλανοφόρου – ναυαρχίδας του στόλου της Βρετανίας – για μεγάλη νατοϊκή άσκηση, μετά τον εντοπισμό ενός προβλήματος στους τελικούς ελέγχους του έλικα στο δεξιό μέρος του σκάφους και ως εκ τούτου ζήτησε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πύραυλος Trident 2 επρόκειτο να προσγειωθεί σε απόσταση 6.000 χλμ. σε ένα σημείο στον Ατλαντικό μεταξύ της Βραζιλίας και της Δυτικής Αφρικής. Όπως ανέφερε ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα ''The Sun'', παρά το γεγονός ότι ο πύραυλος προωθήθηκε επιτυχώς στον αέρα από συμπιεσμένο αέριο στον σωλήνα εκτόξευσης, οι ενισχυτές του πρώτου σταδίου του πυραύλου δεν ανεφλέγησαν και ο πύραυλος «απλώς έπεσε, ακριβώς δίπλα τους».

Τέλος, το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δεν περιέγραψε ως αποτυχημένη την εκτόξευση, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «κατά τη διάρκεια της δοκιμής παρουσιάστηκε μια ανωμαλία».