Στο στόχαστρο του Πούτιν η οικογένεια του Ναβάλνι: Νέο ένταλμα για τον αδελφό του
Νέες κατηγορίες εναντίον του αδελφού του Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία
Η Ρωσία διώκει τον Όλεγκ Ναβάλνι ο οποίος ζει αυτοεξόριστος
Ο Όλεγκ Ναβάλνι, αδελφός του Αλεξέι Ναβάλνι, έχει προστεθεί στον "κατάλογο καταζητούμενων" της Ρωσίας με τη δίωξη να έρχεται μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε σωφρονιστικό ίδρυμα στις 16 Φεβρουαρίου.
Στο στόχαστρο του Βλάντιμιρ Πούτιν φαίνεται πως έχει μπει ολόκληρη η οικογένεια του Αλεξέι Ναβάλνι, με τον Όλεγκ να παίρνει σειρά μετά τον Αλεξέι.
Ο αδελφός του «δολοφονημένου» ηγέτη της αντιπολίτευσης που έχει διαφύγει από τη Ρωσία και ζει αυτοεξόριστος φέρεται να αντιμετωπίζει νέες ποινικές κατηγορίες χωρίς επακριβώς να έχουν ποροσδιοριστεί, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται σχετικά με τις συνθήκες του σοκαριστικού θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι την περασμένη εβδομάδα.
Ο Όλεγκ Νβάλνι, έχει προστεθεί στον «κατάλογο καταζητούμενων» της Ρωσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Δεν ήταν άμεσα σαφές σε ποια νομική βάση κινήθηκε η υπόθεση εναντίον του 40χρονου, με το TASS να ανακοινώνει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες «χωρίς να δίνει λεπτομέρειες».
Το 2014 ο Όλεγκ Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για απάτη σε μια υπόθεση που οι επικριτές του Κρεμλίνου λένε ότι ήταν κατασκευασμένη και σχεδιασμένη για να ασκήσει πιέσεις στον αείμνηστο αδερφό του.
Ήταν στον κατάλογο καταζητουμένων
Ο Όλεγκ βρισκόταν ήδη στον κατάλογο καταζητούμενων του Υπουργείου σε σχέση με μια άλλη υπόθεση, καθώς φέρεται να παραβίασε τους περιορισμούς της Ρωσίας σχετικά με το λοκντάουν την περίοδο της πανδημίας, ενθαρρύνοντας ανθρώπους να συμμετάσχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις υπέρ του αδελφού του.
Αλλά η κίνηση για τη σύλληψή του τώρα έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή μετά τις διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη για τον αιφνίδιο θάνατο του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς και ηγέτη της αντιπολίτευσης σε ένα σκληρό σωφρονιστικό ίδρυμας στις 16 Φεβρουαρίου.
Ο αιφνίδιος θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 την περασμένη εβδομάδα άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα, προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και ωθώντας τους υποστηρικτές του να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον ακτιβισμό του κατά της διαφθοράς.
Navalny’s Brother Added To Wanted List After Putin Critic’s Death, Russian State Media Claimshttps://t.co/JKI2Fd6r2h pic.twitter.com/OBPIIFyzG4
— Forbes (@Forbes) February 20, 2024
To κυνηγητό των αδελφών Ναβάλνι
Επί χρόνια εργαζόταν μαζί με τον αδελφό του Όλεγκ για να αποκαλύψουν τη διαφθορά στο ρωσικό κράτος και να υποστηρίξουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, πολεμώντας τις επανειλημμένες προσπάθειες να κλείσουν τις οργανώσεις τους και να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον τους, για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι έφεραν πολιτικά κίνητρα.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο Όλεγκ έλαβε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για την υποτιθέμενη υποκίνηση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ. Η μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία είναι επίσης, κυρίως, παράνομη στη Ρωσία, γεγονός που οδηγεί σε γρήγορες και σκληρές αντιδράσεις από τη ρωσική αστυνομία.
Στον Oλεγκ απαγορεύτηκε να βγαίνει από το σπίτι του τη νύχτα, να παρευρίσκεται σε μαζικές εκδηλώσεις και να εγκαταλείψει τη Μόσχα ως μέρος της ποινής του, προτού μια σωφρονιστική επιθεώρηση υποβάλει αίτημα για τη φυλάκισή του.
Γλίτωσε γιατί έφυγε έγκαιρα και δεν επέστρεψε
Πριν οριστικοποιηθεί η απόφαση τον Φεβρουάριο του 2022, ο αδελφός του Αλεξέι Ναβλάνι είχε ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία, σύμφωνα με το Radio Free Europe.
Το αίτημα ανακλήθηκε αργότερα, αλλά παρ' όλα αυτά προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών των αδελφών Ναβάλνι, κρίνοντας ότι πρόκειται για στοχευμένη πολιτική επίθεση. Ο Όλεγκ όμως δεν επέστρεψε όπως έκανε ο Αλεξέι, μετά την απόπειρα δολοφονίας του στο Βερολίνο. Αυτή του η απόφαση σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της ώστε σήμερα να παραμένει ελεύθερος, αν και μακριά από την πατρίδα του.
Ο ίδιος και ο αδελφός του είχαν ήδη βρεθεί στο στόχαστρο το 2014, καθώς καταδικάστηκαν και οι δύο για κλοπή περίπου 500.000 δολαρίων από δύο ρωσικές εταιρείες, η μία συνδεδεμένη με τη γαλλική εταιρεία καλλυντικών Yves Rocher, και η άλλη φέρεται να ξέπλενε μέρος των χρημάτων, μεταδίδει η Daily Mail.
Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση είχε πολιτικά κίνητρα. Στον Αλεξέι επιβλήθηκε τελικά ποινή με αναστολή, ενώ ο Όλεγκ αφέθηκε ελεύθερος μόλις στα τέλη Ιουνίου 2018, αφού εξέτισε ολόκληρη την ποινή του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ο Όλεγκ Ναβάλνι, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την Ρωσία πιθανότατα κρύβεται στην Κύπρο.