Αντιπαραθέσεις, αλλά και προκλήσεις έχουν καταγραφεί στη Δανία κατά την θητεία του νέου βασιλιά της χώρας, Φρέντερικ.

Πρώτα ήταν το ερωτικό σκάνδαλο, που συντάραξε τη χώρα, αφήνοντας υπονοούμενα για την επιλογή του στο θρόνο της Δανίας. Τώρα, ενώ έχει αναλάβει βασιλικά καθήκοντα μόλις 40 ημέρες, άφησε τη χώρα και πήγε διακοπές στην Ελβετία.

Ο Φρέντερικ με τη σύζυγό του, βασίλισσα Mαίρη και τα τέσσερα παιδιά τους απολαμβάνουν παιχνίδια στο χιόνι στο ελβετικό σαλέ τους στο Verbier, προκαλώντας νέα διαμάχη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Point de vue.

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την παραίτησή της, η Mαργαρίτα ανέλαβε και πάλι την ηγεσία της χώρας της, ως αντιβασιλέας αυτήν τη φορά, ενώ ο γιος της απολαμβάνει τις διακοπές του.

Ο βασιλικός εμπειρογνώμονας Lars Hovbakke Sørensen εξέφρασε την έκπληξή του στην εφημερίδα Se og Hør, όπως αναδημοσιεύει το Point de vue:

 «Αυτό είναι κάπως ασυνήθιστο. Δεν υπάρχει προηγούμενο να πηγαίνει ένας βασιλιάς σε διακοπές για σκι λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη του θρόνου. Έτσι, αυτή η απόκλιση από το βασιλικό του πρόγραμμα δεν προκαλεί καλή εντύπωση».

Το συγκεκριμένο σαλέ έχει προκαλέσει ξανά αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η χειμερινή εξόρμηση της οικογένειας του βασιλιά Φρέντερικ έχει προκαλέσει επικρίσεις στη Δανία.

Συγκεκριμένα, το πολυτελές σαλέ που κατέχουν στο ελβετικό θέρετρο είχε προκαλέσει αναστάτωση όταν η τότε πριγκίπισσα Μαίρη μετακόμισε εκεί για λίγους μήνες, για να συνοδεύσει τα παιδιά της κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο διεθνές σχολείο Lemania-Verbier.

Ενώ η κοινή γνώμη αναρωτιόταν πού θα έμεναν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι τότε διάδοχοι του θρόνου είχαν αγοράσει αυτό το αλπικό καταφύγιο στο ορεινό χωριό Βερμπιέρ πριν από δέκα χρόνια για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δανέζικες κορώνες -σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ-, το οποίο πλήρωσαν με χρήματα από τις δικές τους αποταμιεύσεις.

Εκτός από το γεγονός ότι η αγορά του συγκεκριμένου σαλέ ήταν άγνωστη, το ζευγάρι, όπως έγινε γνωστό, το νοίκιαζε όταν δεν ήταν εκεί. Η πληροφορία αυτή έφτασε στο κοινοβούλιο της Δανίας, το οποίο συζήτησε τη νομιμότητα αυτής της πρακτικής, καθώς είναι το πλέον αρμόδιο όργανο για να εγκρίνει κάθε δαπάνη του ετήσιου επιδόματος των μελών του βασιλικού οίκου. Ο Φρέντερικ και η Μαίρη διευθέτησαν τότε τη διαμάχη αποσύροντας την κατοικία από την πλατφόρμα ενοικίασης και διατηρούν πλέον το σαλέ για αποκλειστικά ιδιωτική χρήση.