Επειτα από μάχες μηνών, όπου θυσιάστηκαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό αξίας δισεκατομμυρίων (η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέστρεψε 1.200 αεροπλάνα, τανκς, πυροβολαρχίες και τεθωρακισμένα), η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο της Αβντιίβκα.

Πρόκειται για προάστιο του Ντονέτσκ, που δεν έχει τόσο στρατηγική όσο συμβολική σημασία, καθώς αντιστεκόταν ήδη από το 2014. Φαίνεται επίσης ότι η υποχώρηση του ουκρανικού στρατού το Σαββατοκύριακο δεν έγινε συντεταγμένα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πάνω από 1.000 αιχμάλωτοι, πλήττοντας το ηθικό των Ουκρανών.

Μετά την κατάληψη της Αβντιίβκα ο ρωσικός στρατός, με περίπου 50.000 άνδρες, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τα επόμενα αστικά κέντρα, περί τα 50 χιλιόμετρα προς τα δυτικά. Ακόμα και αν το μέτωπο σταθεροποιηθεί πριν από αυτά, το κέρδος για τη Ρωσία θα είναι ότι πλέον θέτει εκτός εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού την πόλη του Ντονέτσκ. Αναζητώντας αντίποινα, χθες η Ουκρανία σκότωσε πάνω από 60 Ρώσους στρατιώτες, πλήττοντας με πυραύλους στρατόπεδο εκπαίδευσης.


polemos_oukrania

Για συμβολικούς λόγους 

Λίγο νοτιότερα είναι η Μαρίνκα, την οποία κατέλαβαν οι Ρώσοι τον προηγούμενο μήνα. Τώρα επιτίθενται νοτιότερα, στη Βουλεντάρ, με περίπου 40.000 στρατιώτες. Στο νότιο άκρο του μετώπου βρίσκεται η μικρή πόλη Ρομποτίν που ήταν από τα ελάχιστα κέρδη του ουκρανικής αντεπίθεσης. Οι Ρώσοι θέλουν να την ανακαταλάβουν κυρίως για συμβολικούς λόγους. Στο βόρειο άκρο του μετώπου, στην Κρεμίνα, οι Ρώσοι θέλουν να ανακτήσουν εδάφη που έχασαν κατά την επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών το φθινόπωρο του 2022. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή. Λίγο πιο νότια είναι το πολύπαθο Μπαχμούτ, όπου τους προηγούμενους μήνες οι Ουκρανοί επιχείρησαν να ανακαταλάβουν γειτονιές, απέτυχαν και τώρα οι Ρώσοι θέλουν να τους απομακρύνουν όσο περισσότερο μπορούν από την πόλη.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Διάσκεψη του Μονάχου, πίεσε για μία ακόμα φορά τις ΗΠΑ να του δώσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACM-300. Η Ουάσινγκτον συνεχίζει όμως να φοβάται ότι θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, προκαλώντας κλιμάκωση της έντασης Ρωσίας - Δύσης.

Η πρόταση του Κιέβου 

Η αδυναμία στήριξης της Ουκρανίας από ΕΕ και ΗΠΑ φαίνεται ότι ευθύνεται που άρχισε να γέρνει η πλάστιγγα στο πεδίο των μαχών. Η Αβντιίβκα φαίνεται ότι έπεσε επειδή οι Ουκρανοί ξέμειναν από πυρομαχικά για το πυροβολικό και τα αντιαεροπορικά. Και αυτό δύσκολα θα αλλάξει, καθώς ήδη τα ποσά που έχουν δαπανηθεί είναι μεγάλα: μόνο για τη γερμανική οικονομία το κόστος του πολέμου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους στήριξης, το Κίεβο προτείνει στους συμμάχους του πέντε οικονομικά μέτρα. Πρώτον, να διασφαλίσουν την εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αντιμετωπίζοντας τον στόλο τάνκερ που το παραβιάζουν. Δεύτερον, να διευρύνουν το εμπάργκο και στις ρωσικές εξαγωγές αλουμινίου και άλλων μετάλλων. Τρίτον, να αντιμετωπίσουν τους μεσάζοντες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις, κυρίως μέσω εμπορίου αγαθών με διπλή χρήση (ειρηνική αλλά και στρατιωτική). Τα δύο τελευταία είναι εκείνα που θα έπλητταν περισσότερο τη Ρωσία αλλά και τα λιγότερο πιθανά: να διακόψει η ΕΕ τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πυρηνικών καυσίμων.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»