Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος του σφοδρού επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ήταν φυλακισμένος.

Ο 47χρονος είχε επιστρέψει στη Ρωσία μετά τη δηλητηρίασή του κατά τη διάρκεια πτήσης, όταν συνελήφθη και καταδικάστηκε από τις ρωσικές Αρχές σε 19 χρόνια κάθειρξης για «εξτρεμισμό», ενώ εξέτιε την ποινή του σε ένα από τα σκληρότερα και πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας, τη φυλακή ΙΚ-3, γνωστή και ως «Πολικός Λύκος». Οι συνθήκες στο σημείο όπου βρίσκονται οι φυλακές είναι εξαιρετικά δύσκολες για διαβίωση, ακόμα και για να μπορέσει να πλησιάσει κάποιος.

Παρότι τον Δεκέμβριο ο Ναβάλνι μέσω των social media είχε δηλώσει ότι «είναι καλά», πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες του θανάτου του, με τις Αρχές να αρνούνται την παράδοση της σορού στην οικογένειά του.

Σύνδρομο


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η οικογένειά του από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί, η αιτία για την οποία έχασε τη ζωή του είναι το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του αποθανόντος, Κίρα Γιάρμις, με ανάρτησή της στο Telegram γνωστοποίησε την άρνηση παράδοσης της σορού στην οικογένεια, ενώ είναι ασαφές το πού βρίσκεται, με τη μητέρα του Ναβάλνι να προβαίνει σε έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο προκειμένου «να την αφήσει να τον δει». Το σώμα του Ναβάλνι φέρεται να είχε μώλωπες, ενώ ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα επικαλέστηκε μια ανώνυμη πηγή, που ισχυρίστηκε ότι το σώμα του επικριτή του Πούτιν είχε παραδοθεί σε νεκροτομείο στο νοσοκομείο «Salekhard District».

Η κατακραυγή για τις ανεξήγητες συνθήκες θανάτου του 47χρονου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων ανά τον πλανήτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων, να εξετάζει νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία μετά το συμβάν, αλλά και την πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, από το βήμα της ελληνικής Βουλής να τονίζει πως «θέλω να αποτίσω φόρο στη Δημοκρατία τιμώντας τον Αλεξέι Ναβάλνι». Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, επισήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «πρέπει να λογοδοτήσει για τον χαμό του Ναβάλνι».

Προαγωγή

Ακόμα ένα σενάριο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για τον θάνατο του Ναβάλνι αφορά «τρύπημα στην καρδιά, μια τεχνική της KGB», που επικαλείται πηγή από το σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατείτο. Σύμφωνα με την εν λόγω πληροφορία, οι μώλωπες που βρέθηκαν στη σορό «συνάδουν με αυτή τη μέθοδο εκτέλεσης». Παράλληλα, περαιτέρω οργή έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα ένα Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν έδωσε προαγωγή σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του σωφρονιστικού συστήματος μερικές ημέρες μετά τα όσα έλαβαν χώρα. Ο λόγος γίνεται για τον Βαλέρι Μπογιαρίνοφ, αναπληρωτή επικεφαλής της σωφρονιστικής υπηρεσίας FSIN, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ρωσικές φυλακές, ο οποίος προήχθη σε στρατηγό του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Ιβάν Ζντάνοφ, διευθυντής του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς, που είχε ιδρυθεί από τον Ναβάλνι, έγραψε στο Telegram πως ο πρώην πλέον αξιωματούχος της φυλακής «ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τον βασανισμό του» κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Την ίδια στιγμή, ο αδερφός του Ναβάλνι, Ολεγκ, προστέθηκε στον «κατάλογο καταζητουμένων» της Ρωσίας, μια δίωξη που προήλθε έπειτα από τον θάνατο του 47χρονου.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24/2