Εν µέσω σχετικής νηνεµίας στο Αιγαίο, ο Ταγίπ Ερντογάν ύψωσε τους τόνους και µίλησε ξαφνικά για πόλεµο απαριθµώντας ένα ένα τα οπλικά συστήµατα που παράγει η Τουρκία σε µια οµιλία που επέλεξε, διόλου τυχαία, να κάνει στον Σαγγάριο, εκεί όπου ανακόπηκε η προέλαση του ελληνικού στρατού. Τόπος µε ιδιαίτερο εθνικό συµβολισµό για τους Τούρκους αλλά και για την ελληνική πλευρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να κατονοµάσει την Ελλάδα και τους Έλληνες της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αλλά ξεκίνησε αρκετά εριστικά την οµιλία του και όλοι, σε Άγκυρα και Αθήνα, κατάλαβαν τι ήθελε να πει: «Ο Σαγγάριος, µε τους ήρωες, που πλήρωσαν το τίµηµα µε το αίµα τους και τον ιδρώτα τους γι’ αυτή εδώ την πατρίδα, σε αυτή την περιοχή, είναι η εγγύηση ότι κοιτάµε το µέλλον µας µε σιγουριά. Όπως και στον εθνικό αγώνα (σ.σ.: πριν από 100 χρόνια κατά των Ελλήνων), αυτή η πόλη, που δεν επέτρεψε στους προδότες της 15ης Ιουλίου να πετύχουν το στόχο τους, είναι το ανερχόµενο αστέρι του αιώνα της Τουρκίας».

«Τα επιτεύγματα της Τουρκίας στην παραγωγή όπλων» - Ερντογάν: «Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο» 

Στη συνέχεια ο «σουλτάνος» αναφέρθηκε στα επιτεύγµατα της τουρκικής πολεµικής βιοµηχανίας στέλνοντας µηνύµατα. «Αν θέλετε ειρήνη και ηρεµία, πρέπει να είστε έτοιµοι για πόλεµο», είπε επικαλούµενος τη γνωστή, ρωµαϊκή, ρήση του Βεγέτιου, προτού επιδοθεί σε µια απίστευτη επίδειξη ισχύος. Στο πλαίσιο αυτής, επιχείρησε να εξηγήσει στον τουρκικό λαό που δυσκολεύεται στην καθηµερινότητά του, εξαιτίας των πολλών οικονοµικών προβληµάτων, ότι δεν πάνε χαµένα όλα αυτά τα χρήµατα που ξοδεύει η χώρα -παρά τα στενά δηµοσιονοµικά της περιθώρια σε αµυντικές δαπάνες. Απαρίθµησε, λοιπόν, τα όπλα που παράγει η Τουρκία. Κόµπασε για το αεροπλανοφόρο Αnadolu, τα drones Ακιντζί, τα τανκ Altay, τα οβιδοβόλα και τα διάφορα πυραυλικά συστήµατα, αλλά και για το µαχητικό αεροσκάφος πέµπτης γενιάς ΚΑΑΝ που κατασκεύασε η Τουρκία όταν οι Αµερικανοί την απέκλεισαν από το πρόγραµµα των F-35.

«Είναι θέµα επιβίωσης για εµάς», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν δεν είχαµε υλοποιήσει όλα αυτά τα έργα της αµυντικής βιοµηχανίας, δεν θέλω καν να σκεφτώ σε τι κατάσταση θα βρισκόµασταν σήµερα. Ο Αλλάχ να φυλάει!». Το εύλογο ερώτηµα που προκύπτει είναι γιατί ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να κάνει αυτή την επίδειξη των εγχώριων εξοπλιστικών προγραµµάτων. Ειδικοί εκτιµούν ότι το έκανε ώστε να «ακουστεί» στην Αθήνα και να ικανοποιήσει το εσωτερικό, εθνικιστικό, ακροατήριό του ενόψει των δηµοτικών εκλογών. «Το µόνο που θα µας προστατεύσει από τους εχθρούς µας είναι ο δικός µας καρπός. Τα δικά µας µέσα και οι δυνατότητες. ∆ιαφορετικά δεν θα µας αφήσουν ούτε να αναπνεύσουµε σε αυτή τη γεωγραφία. Αυτό το βλέπουµε µε οδυνηρά παραδείγµατα στο άµεσο περιβάλλον µας», είπε αναφερόµενος στη Γάζα αφήνοντας αιχµές για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οµολογουµένως, ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε πάντως µια µεγάλη γεωπολιτική πραγµατικότητα. Ότι δηλαδή, το ∆ιεθνές ∆ίκαιο κι οι διεθνείς οργανισµοί δεν πρόκειται να δώσουν δίκιο ή να προστατέψουν την Τουρκία, αν εµπλακεί σε πόλεµο. Ήταν, όµως, ευδιάκριτη κι η έµµεση απειλή πίσω απ’ αυτή την λογική παραδοχή τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά του Ισραήλ. ∆ιότι, κακά τα ψέµατα, η Τουρκία δεν δυσκολεύεται να καταπατά το ∆ιεθνές ∆ίκαιο και το ∆ίκαιο της Θάλασσας, κάτι που προφανώς επηρεάζει άµεσα λόγω γειτνίασης τη δική µας χώρα.