Επίθεση των ανταρτών Χούθι ανοιχτά της Υεμένης απέκρουσε για πρώτη φορά γερμανική φρεγάτα.

Το σκάφος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, η φρεγάτα Hessen, αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, που ξεκίνησε την Παρασκευή και θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες, που έχουν αναλάβει εδώ και δεκαετίες.

Η αποστολή «Ασπίδες» εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και εναέριων συστημάτων προειδοποίησης και ελέγχου στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι δυνάμεις, που συμμετέχουν στην αποστολή αυτή, έχουν διαταγές να ανοίγουν πυρ εναντίον στοιχείων των ανταρτών, μόνο αν δεχθούν πυρά ή αν απειλούνται εμπορικά ή πολεμικά πλοία στην περιοχή από drones ή πυραύλους. 


Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πηγές των ενόπλων δυνάμεων ανέφεραν, πως η φρεγάτα κατέστρεψε δυο στόχους την Τρίτη το απόγευμα. Πρόκειται για την πρώτη φορά, που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση του οπλισμού τους στο πλαίσιο της αποστολής αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της αποστολής βρίσκεται στη Λάρισα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες Χούθι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη. Ξεκίνησαν τη 19η Νοεμβρίου τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ιδίως όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.