Το ετήσιο τσεκάπ ολοκλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν, με τον ιατρό του να σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην εξασέλιδη γνωμάτευσή του ότι «παραμένει ικανός να εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά του». 

Ο 81χρονος Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, υποβλήθηκε χθες Τετάρτη επί δυόμισι ώρες στο ετήσιο προγραμματισμένο τσεκάπ του, σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μέριλαντ, με τον αρχίατρο του Λευκού Οίκου Κέβιν Ο’ Κόνορ να αναφέρει: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας υγιής, δραστήριος και ακμαίος 81χρονος, ο οποίος παραμένει ικανός να εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά του» στην προεδρία των ΗΠΑ.

Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις οποίες φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, η κατάσταση της υγείας του Μπάιντεν αμφισβητείται, αφού σε περίπτωση που εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, θα είναι 86 ετών όταν θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν υπεβλήθη σε γνωστικό τεστ

To τσεκάπ, στο οποίο υπεβλήθη ο Μπάιντεν, περιελάμβανε σύμφωνα με τη γνωμάτευση του γιατρού του μια «εξαιρετικά λεπτομερή νευρολογική εξέταση», η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, Πάρκινσον ή άλλων παρόμοιων καταστάσεων. Παρ' όλ' αυτά, η εξέταση δεν περιελάμβανε γνωστικό τεστ, μια και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καριν Ζαν-Πιερ σημείωσε ότι ο αρχίατρος του Λευκού Οίκου και ο νευρολόγος του προέδρου «θεωρούν ότι δεν χρειάζεται» τέτοιο τεστ ο Μπάιντεν. «Πρέπει να καταλάβετε ότι ο πρόεδρος περνάει κάθε μέρα ένα γνωστικό τεστ», πρόσθεσε.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τη γνωμάτευση του γιατρού του, πρόσφατο πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, που ερευνούσε τον χειρισμό απόρρητων αρχείων από τον Μπάιντεν, περιέγραψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως έναν «καλοπροαίρετο ηλικιωμένο» με «κακή μνήμη», με τον Μπάιντεν να αντιδρά οργισμένα στο πόρισμα αυτό, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Έχω καλές προθέσεις, είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι κάνω, που να πάρει. Δεν έχω προβλήματα μνήμης».