Οι χώρες του ΝΑΤΟ κινδυνεύουν να βρεθούν σε πυρηνική σύγκρουση εάν αποφασίσουν να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην ετήσια του ομιλία για την κατάσταση στη Ρωσία, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στη χώρα του και στη σκιά του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι για τον οποίο χώρες της Δύσης κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι κρύβεται από πίσω ενώ αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του, ο πρόεδρος επικεντρώνεται στον ισχυρισμό ότι η Δύση επιδιώκει την καταστροφή της Ρωσίας και εκφράζει υποστήριξη προς την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία. Προειδοποιεί ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η μοίρα οποιασδήποτε χώρας που επιτεθεί θα είναι πολύ πιο τραγική από οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει η ίδια η Ρωσία. Επίσης, επισημαίνει ότι η ρωσοφοβία στερεί τους ανθρώπους από τη λογική τους ικανότητα και υπογραμμίζει τη σημασία της Ρωσίας για τη σταθερή ειρήνη στον κόσμο.

"Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να πλήξουν το έδαφος της Ρωσίας"

Σύμφωνα με το Sky News, στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Πούτιν εστίασε σε δύο κυρίως θέματα: τον ισχυρισμό του ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία αλλά και την πεποίθηση ότι ο ρωσικός λαός στηρίζει με θέρμη την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «ετοιμάζονται να πλήξουν το έδαφος της Ρωσίας», επιστρατεύοντας για αυτόν τον σκοπό τα πιο αποτελεσματικά μέσα που διαθέτουν.

putin-speech-

Η μοίρα οποιασδήποτε χώρας επιτεθεί στη Ρωσία θα είναι «πολύ πιο τραγική» από οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει η δική μας χώρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πούτιν. «Πρέπει να καταλάβουν ότι διαθέτουμε και εμείς όπλα, όπλα που θα μπορούσαν να τους νικήσουν στο δικό τους έδαφος», πρόσθεσε, εξηγώτας ότι μια τέτοια επιθετική κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;» διερωτήθηκε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η «η ρωσοφοβία τυφλώνει τους ανθρώπους και τους στερεί τη λογική τους ικανότητα». «Χωρίς τη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή ειρήνη στον κόσμο», πρόσθεσε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος.

Διάλογος με τις ΗΠΑ

Ο Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία από μέσα, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε συνομιλίες.

Ο Πούτιν είπε ακόμη πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και πως έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.

Watch live: President Vladimir Putin delivers his annual State of the Nation address