«Ήταν μια δίκη παρωδία»: Αυτό αναφέρει στην πρώτη του δήλωση μετά την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση για δύο χρόνια φυλάκιση από την αλβανική δικαιοσύνη, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, σημειώνοντας πως το «έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής γης μας», ενώ προσθέτει πως «θα φτάσει στο τέρμα αυτής της υπόθεσης», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη».

Η δήλωση του Φρέντι Μπελέρη:

«Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης.
Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης.
Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χιμαραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς;
Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού.
Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. ´
Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».

Σημειώνεται ότι το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνια στον Φρέντι Μπελέρη. Στον συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση, επιβλήθηκαν 18 μήνες με τριετή αναστολή.

Οι συνήγοροί τους αναμένεται να υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου. Μια απόφαση που ήταν προδιαγεγραμμένη σύμφωνα με τους κατοίκους της Χειμάρρας με μοναδικό στόχο να μην ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρη. «Ο αγώνας μας θα συνεχισθεί, το επόμενο βήμα είναι πως θα ασκήσουμε έφεση για την απόφαση του δικαστηρίου», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αδερφός του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Λεονάρντο Μπελέρης.