Σαρωτική νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ στις εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικανών στο πλαίσιο της «Σούπερ Τρίτης», του σημαντικότερου ραντεβού της κούρσας, κατά προβλέψεις και στατιστικές προβολές αμερικανικών ΜΜΕ. Εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν χθες στις διαδικασίες των παρατάξεών τους ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Η «Σούπερ Τρίτη» είναι κρίσιμη αναμέτρηση σε κάθε προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, καθώς διεξάγονται ψηφοφορίες σε 15 πολιτείες και μία περιοχή (την αμερικανική Σαμόα) για την ανάδειξη των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί πλέον στις 12 από τις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες οι εσωκομματικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος, κατά τους υπολογισμούς τους, κέρδισε τη μοναδική αντίπαλό του πλέον στην κούρσα, τη Νίκι Χέιλι, πρώην πρεσβεύτρια της κυβέρνησής του στον ΟΗΕ, στις πολιτείες: Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Άρκανσο, Αλαμπάμα, Μασαχουσέτη, Μινεσότα και Κολοράντο. Επιπλέον, αναδείχθηκε νικητής στις δύο πολυπληθέστερες αμερικανικές πολιτείες, δηλαδή στο Τέξας και στην Καλιφόρνια.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε το αποτέλεσμα αναφέροντας σε υποστηρικτές του συγκεντρωμένους στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα: «Ήταν φοβερή βραδιά, απίστευτη μέρα».


Ο Τραμπ «ξεμπερδεύει» με τη Νίκι Χέιλι 

Να «ξεμπερδεύει» με την αντίπαλό του, Νίκι Χέιλι, ούτως ώστε να αφοσιωθεί στον προεκλογικό αγώνα εναντίον του Τζο Μπάιντεν περιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ. Η αντίπαλός του τού στέρησε την απόλυτη νίκη (15/15) στις πολιτείες, καθώς εκτιμάται πως κατήγαγε νίκη στην πολιτεία Βερμόντ, αραιοκατοικημένη περιοχή στα σύνορα με τον Καναδά.

Συνεργάτες του μεγιστάνα προεξοφλούν ότι όχι αργότερα από τις 19  Μαρτίου θα έχει επικρατήσει και μαθηματικά της Χέιλι, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος της αμερικανικής Δεξιάς στα 2/3 των πολιτειών.

Δημοκρατικοί: «Ανύπαρκτοι» οι αντίπαλοι του Μπάιντεν - Αναμένεται να κερδίσει και τις 15 πολιτείες 

«Ξεμπερδεύοντας» με τη Νίκι Χέιλι, κύριος στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Οι δυο τους είχαν επίσης αναμετρηθεί το 2020. 

biden_joe











Στην πλευρά των Δημοκρατικών, ο 81χρονος πρόεδρος αναμένεται να κερδίσει και στις 15 πολιτείες, αφού οι αντίπαλοί του, η συγγραφέας Μάριαν Γουίλιαμσον και ο πολιτικός Ντιν Φίλιπς από τη Μινεσότα, ουδέποτε προκάλεσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, παρά τις όποιες επικρίσεις έχει δεχθεί ο Μπάιντεν για την προχωρημένη ηλικία του ή τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.


Όπως θεωρείτο δεδομένο, αναδεικνύεται ως τώρα νικητής στις διαδικασίες σε 13 πολιτείες και στην Άιοβα, όπου η ψηφοφορία έγινε επιστολικά τις τελευταίες εβδομάδες. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmfe7uxxcjt)

Άγνωστος αντίπαλoς του Μπάιντεν τον κερδίζει στην αμερικανική Σαμόα

Και μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να σάρωσε σε όλες τις πολιτείες, ωστόσο μια... φτωχή και μόνη περιοχή του αντιστάθηκε: η αμερικανική Σαμόα, αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, αφού επέλεξε αντί γι’ αυτόν τον εντελώς άσημο διεκδικητή του χρίσματος Τζέισον Πάλμερ.

Ο επιχειρηματίας, με 51 ψήφους, έναντι 40 του προέδρου Μπάιντεν κέρδισε τους έξι αντιπροσώπους στο συνέδριο του κόμματος που διακυβεύονταν.


«Επιτέλους, κάτι ιδιαίτερο κι απροσδόκητο αυτή την αδιάφορη Σούπερ Τρίτη», σχολίασε μέσω X (του πρώην Twitter) ο πολιτολόγος του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας Λάρι Σαμπάτο. «Υ.Γ.: Δεν έχω ιδέα ποιος είναι αυτός», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον Τζέισον Πάλμερ.

Εξαιτίας του καθεστώτος της, δηλαδή του ότι είναι περιοχή και όχι πολιτεία, οι περίπου 40.000 κάτοικοι στην αμερικανική Σαμόα δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Η εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων στη Σαμόα θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή (8/03). Αυτή ενδέχεται να είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες που θα παρουσιαστεί στη Νίκι Χέιλι για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την Ουάσιγκτον και το Βερμόντ.