Τον γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκαναν οι εικόνες από τα εκατοντάδες τρακτέρ που επέστρεψαν την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, καθώς Ευρωπαίοι αγρότες προχώρησαν σε ακόμα μία μεγάλη κινητοποίηση, διατρανώνοντας τα αιτήματά τους. Οι διαδηλωτές μπήκαν με τα γεωργικά μηχανήματα «στο κέντρο της Ευρώπης» και συναντήθηκαν στην Πλατεία Σουμάν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της Ε.Ε., όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας. Και εκεί που αγρότες από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο είχαν παραταχθεί με πανό και σημαίες και διαδήλωναν φωνάζοντας: «Γεωργία. Ως παιδί την ονειρεύεσαι, ως ενήλικας πεθαίνεις από αυτήν», η κινητοποίηση πήρε… ελληνικό χρώμα.

Εργαζόμενοι από το καφέ «Το Meli» τούς πλησίασαν και τους προσέφεραν τυρόπιτες και άλλα ελληνικά εδέσματα. Μια κίνηση που ενθουσίασε τους αγρότες, οι οποίοι έσπευσαν να ευχαριστήσουν το προσωπικό και να γράψουν για τους ιδιοκτήτες θετικές κριτικές.

kafe-to-meli-brussels-kerasma-agrotes

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czeykzannmip)

«Το Meli», που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία των Βρυξελλών, είναι η ελληνική «καρδιά» της πόλης. Εχει κάνει τους Βέλγους να παραμιλούν και να στέκονται υπομονετικά στην ουρά για να εισέλθουν στο κατάστημα, ώστε να πάρουν σπανακόπιτες, τυρόπιτες, καφέ και ελληνικά παραδοσιακά γλυκά. Και, φυσικά, πολλοί είναι και οι Ελληνες που -είτε μένουν στη βελγική πρωτεύουσα είτε την έχουν επισκεφθεί- περνούν από το μαγαζί για να πάρουν εδέσματα που θυμίζουν την πατρίδα.

Το 99% των προϊόντων που διαθέτει το γνωστό delicatessen είναι ελληνικά, από παραδοσιακές σφολιάτες μέχρι μπακλαβά, αλλά και όλων των ειδών τα σιροπιαστά. Οσοι, δε, δεν είναι από την Ελλάδα συνήθως -όπως λένε οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού - επιθυμούν να δοκιμάσουν τυρόπιτα, σπανακόπιτα, μπουγάτσα και freddo. Αν και είναι ένα αρκετά καινούργιο μαγαζί, καθώς άνοιξε τον Νοέμβριο του 2019 και «έπεσε» ακριβώς μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, έχει καταφέρει να κερδίσει τον κόσμο που μένει στη βελγική πρωτεύουσα. «Είχαμε σκεφτεί πως θέλουμε να φτιάξουμε ένα κατάστημα με φρέσκα προϊόντα, γευστικά γλυκά, καλές πίτες και, φυσικά, ένα μαγαζί που να μας θυμίζει την Ελλάδα μας», έχει δηλώσει ο Φίλιππος Ιωάννου, ένας εκ των ιδιοκτητών, σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Εκτός από τις υπέροχες ελληνικές γεύσεις που προσφέρει, «To Meli» έχει κερδίσει τους πελάτες του για την εξυπηρέτηση και το περιβάλλον του. Με μια ματιά στα σχόλια των πελατών για το μαγαζί, κάποιος πολύ γρήγορα θα παρατηρήσει πολλές θετικές κριτικές για το πόσο ευγενικό και χαμογελαστό είναι το προσωπικό του, αλλά και πόσο ωραίος είναι ο χώρος.

kafe-to-meli-brussels


Δύο νέοι άνθρωποι

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο γνωστό delicatessen είναι Ελληνες, καθώς -όπως έχει δηλώσει ο Φ. Ιωάννου- «τα προϊόντα μας είναι ελληνικά. Εάν βάλεις ξένους στο μαγαζί, θα είναι δύσκολο να μάθουν τα όσα έχουμε και να τα προτείνουν στους καταναλωτές. Ο Ελληνας τα ξέρει, με αυτά μεγαλώσαμε, με τις σπανακόπιτες και τις τυρόπιτες». Πίσω από αυτή την επιτυχημένη επιχείρηση βρίσκονται δύο νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα, ο Φίλιππος Ιωάννου, από τα Γιάννενα, και ο Γιώργος Πάτκος, από τη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο μένουν εδώ και πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες. Γνωρίστηκαν στο μαγαζί όπου εργάζονταν το 2016.

Έκτοτε, όμως, εκτός από πολύ καλοί φίλοι, είναι και συνέταιροι. Τα πρώτα τους κοινά επιχειρηματικά βήματα τα έκαναν το 2016 με το «Kosmos», ένα καφέ στην Place Jourdan, το οποίο κράτησαν για περίπου πέντε χρόνια. Δύο χρόνια αργότερα, το 2018, δημιούργησαν το εστιατόριο «Meatropolis», με καθαρά ελληνική κουζίνα. Το 2019 έστησαν «To Meli» και, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας του κορονοϊού, το κράτησαν ανοιχτό, ενώ για κάποιους έγινε ένα άτυπο στέκι εκείνη τη δύσκολη περίοδο. «Πήραμε πολλή αγάπη και στήριξη από τον κόσμο. Στήριξη που δεν θα την περίμενε κανείς για ένα μαγαζί το οποίο είχε πρωτανοίξει μόλις μερικούς μήνες πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Η δημιουργία πιστών φίλων του μαγαζιού, αλλά και πολλών νέων πελατών είναι τα δύο μεγαλύτερα οφέλη που αποκομίσαμε από το πρώτο lockdown», όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Πάτκος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά