Ευάλωτη μοναρχία στο Μπάκιγχαμ: Οι ασθένειες τροφοδοτούν ανησυχίες για το μέλλον της βασιλικής οικογένειας, 19 μήνες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ
Καρκίνος, χειρουργείο και σιωπή: Η βασιλική οικογένεια καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου
Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τους λάθος λόγους, καθώς η υγεία του βασιλιά Καρόλου και της Κέιτ Μίντλετον προκαλεί ανησυχίες
Αυξάνονται οι εκκλήσεις προς τη βασιλική οικογένεια για μεγαλύτερη διαφάνεια, καθώς η υγεία του βασιλιά Κάρολου και της Κέιτ Μίντλετον παραμένει ασαφής. Ο βασιλιάς διαγνώστηκε με καρκίνο τον Φεβρουάριο, ενώ η πριγκίπισσα της Ουαλίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα τον Ιανουάριο.
Η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τις ασθένειές τους έχει τροφοδοτήσει φήμες και θεωρίες συνωμοσίας, με αποτέλεσμα ανησυχίες για την ευημερία τους και αμφιβολίες για τη σταθερότητα της μοναρχίας.
«Όλοι αισθάνονται αναστατωμένοι και υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα γύρω από τη μοναρχία αυτή τη στιγμή», λέει η βασιλική βιογράφος Σάλι Μπέντελ Σμιθ στο PEOPLE.
«Η βασίλισσα Ελισάβετ συνήθιζε να λέει: «Πρέπει να με δουν για να με πιστέψουν». Είναι σημαντικό για τον Κάρολο και τη βασιλεία του να μάθει το κοινό λίγο περισσότερα», προσθέτει. Σχεδόν 19 μήνες μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022, η σταθερότητα που έφερε στην οικογένειά της και στο έθνος κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της αντικαταστάθηκε από μια φαινομενική ευπάθεια για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Εκτός από την απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να αποχωρήσουν από τους ρόλους τους ως εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας το 2020, τα πρόσφατα προβλήματα υγείας που έχουν παραγκωνίσει τον 75χρονο βασιλιά και την πριγκίπισσα της Ουαλίας από τα δημόσια καθήκοντα έχουν δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη εποχή ευθραυστότητας.
«Η μοναρχία πρέπει να είναι αυτή η άγκυρα σε περιόδους προβλημάτων και κάθε αίσθηση αστάθειας, η οποία είναι αναπόφευκτη όταν έχεις δύο από τους βασικούς παίκτες εκτός δράσης, είναι κατανοητή», λέει η Μπέντελ Σμιθ. Προσθέτει η Κάθριν Μέγιερ, η οποία έγραψε τη βιογραφία με τίτλο «Charles: The Heart of a King». «Αυτό αποκαλύπτει μαζικά πως η βασιλική οικογένεια έχει μειωθεί από πάρα πολλούς εκπροσώπους σε πολύ λίγους σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Το παλάτι ανακοίνωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι ο βασιλιάς Κάρολος είχε διαγνωστεί με καρκίνο και ότι θα αποχωρούσε σε μεγάλο βαθμό από τα δημόσια καθήκοντα, ενώ συνέχιζε να εργάζεται στα παρασκήνια κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έχει εντοπιστεί να παρευρίσκεται στην εκκλησία, φωτογραφήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και εμφανίστηκε σε βίντεο να διαβάζει κάρτες απ ότο κοινό, αλλά αυξάνονται οι απαιτήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια.
«Αν και αποκάλυψε ότι έχει μια μορφή καρκίνου, αυτό δεν έκανε τίποτα για να καταπνίξει τις εικασίες σχετικά με το πόσο σοβαρά άρρωστος μπορεί να είναι ή όχι», λέει η Σμιθ. «Αυτό δεν κάνει τη χάρη στη μοναρχία. Είναι ο αρχηγός του κράτους και υπάρχουν συνταγματικές επιπτώσεις».
Εν τω μεταξύ, η έλλειψη σαφήνειας γύρω από την επέμβαση της Κέιτ έχει δημιουργήσει ένα κενό γεμάτο με θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την υγεία της και το πού βρίσκεται. Αν και το παλάτι διευκρίνισε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν αναμενόταν να επιστρέψει στις δημόσιες υποχρεώσεις παρά μετά το Πάσχα, αναγκάστηκαν να εκδώσουν σύντομες δηλώσεις σχετικά με την ευημερία της κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ως απάντηση στις φήμες. Η Κέιτ εθεάθη μόνο μία φορά μετά τη διαδικασία - ως συνοδηγός σε ένα αυτοκίνητο με τη μητέρα της, Κάρολ, στις 4 Μαρτίου.