«Ένοχος». Αυτό ακούστηκε το απόγευµα της Τρίτης από την έδρα. Έπειτα από δέκα µήνες, η παρωδία -όπως είπε ο ίδιος ο Φρέντης Μπελέρης- έληξε µε τον πλέον αναµενόµενο τρόπο.

Οι αλβανικές Αρχές τον καταδίκασαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για απόπειρα εξαγοράς ψήφων στις δηµοτικές εκλογές του Μαΐου και τον συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση, σε 18 µήνες, µε τριετή αναστολή.

*Διαβάστε εδώ: Καταδικάζει τον Ράμα ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας - "Η υπόθεση Μπελέρη δείχνει ότι οι νόμοι δεν τηρούνται"

Υπολογίζεται ότι ο κ. Μπελέρης θα αποφυλακιστεί στις 12 Σεπτεµβρίου του 2024, καθώς βρίσκεται στο κελί από τον Μάιο και η προφυλάκιση προσµετράται στην ποινή.

Θα ασκήσει έφεση, όµως οι πιθανότητες να τύχει διαφορετικής µεταχείρισης δεν είναι πολλές. Τα «Π» αποκαλύπτουν πώς θα χειριστεί το θέµα η Ελλάδα, ποιες ήταν οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η αλβανική ∆ικαιοσύνη και ποια ήταν τα ακράδαντα επιχειρήµατα του οµογενούς µας που οι γείτονες αγνόησαν.


Οι τέσσερις αντιφάσεις


1. Η έδρα

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγµή είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να υποδείξει στην αλβανική ∆ικαιοσύνη πώς να κάνει τη δουλειά της. Το µόνο που ζητούσε ήταν µια δίκαιη δίκη. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράµα, διαφήµισε την «ανεξάρτητη» ∆ικαιοσύνη και το ήθος των δικαστών της γείτονος. Αντ’ αυτού, απεδείχθη ότι η έδρα αποτελείτο από ανθρώπους του, µε σκοτεινό παρελθόν.

«Μία εκ των τριών δικαστών, η κ. Γκιόκα, κατηγορείται ότι έχει ψευδοµαρτυρήσει πως ήταν Βορειοηπειρώτισσα και έχει πάρει πλαστά ελληνικά χαρτιά, για να µπορεί να περνά τα σύνορα. Συνελήφθη στην Ελλάδα το 2002», λέει ο γιος του οµογενούς µας, Πέτρος Μπελέρης, στα «Π», για να καταλήξει στο εξής εύλογο ερώτηµα: «Άρα, τι να σας πω γι’ αυτή τη ∆ικαιοσύνη; Οτι περιµέναµε να δικαιωθούµε; Θα ασκήσουµε έφεση, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για µια πολιτική απόφαση που δεν έχει λογική και προηγούµενο. ∆υστυχώς, αυτή είναι η Αλβανία. Είναι µια τιµωρία των δηµοκρατικών θεσµών».

2. Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ο Φρέντης Μπελέρης δηλώνει µέσα από τη φυλακή στην εφηµερίδα µας ότι είναι «ήρεµος, αποφασισµένος και πιο δυνατός».

Τα επιχειρήµατά του δεν αντικρούστηκαν από την αλβανική πλευρά. Για παράδειγµα, το σήµα που έδωσαν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έδειξε ότι ο κ. Μπελέρης ουδέποτε πλησίασε τον Αρσέν Ράµα, τον κύριο µάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι χρηµατίστηκε για να ψευδοµαρτυρήσει στη δίκη.

«Ο ένας ήταν στη ∆ύση κι ο άλλος στην Ανατολή. Την τελευταία εβδοµάδα ο πατέρας µου δεν συνάντησε τον ψευδοµάρτυρα -τον πληρωµένο από την Αστυνοµία- Α. Ράµα. Εκείνον που δήθεν έλαβε χρήµατα από τον πατέρα µου. Την ώρα του υποτιθέµενου ραντεβού, ο Αρσέν Ράµα ήταν σε άλλο σηµείο της Χειµάρρας και µιλούσε στο τηλέφωνο. Αρα, πώς θα µπορούσε να βρισκόταν εκεί όπου ήταν ο πατέρας µου;», διερωτάται ο Πέτρος Μπελέρης.

3. Χωρίς άδεια παρακολούθησης

Επίσης, από τις κεραίες των τηλεφώνων απεδείχθη ότι ο αρµόδιος αστυνοµικός δεν µετέβη στην Εισαγγελία Αυλώνος για να εξασφαλίσει άδεια για την έναρξη παρακολουθήσεων. «Είναι µια διαδικασία εντελώς στηµένη από την αλβανική Αστυνοµία έπειτα από πολιτική οδηγία. Αυτό το στοιχείο δεν αντικρούστηκε. ∆ηλαδή, απλά είπαν: ας τον καταδικάσουν. Είναι τρελό», σχολίαζε σχετικά η πλευρά του οµογενούς µας στα «Π».

4. Χαρτονοµίσµατα χωρίς αποτυπώµατα

Ενα άλλο στοιχείο που καθιστά ακόµα πιο έωλες τις κατηγορίες σε βάρος του δηµάρχου Χειµάρρας έχει να κάνει µε τα χαρτονοµίσµατα. Στα χαρτονοµίσµατα που υποτίθεται ότι έλαβε ο µάρτυρας δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώµατα. Ούτε του Φρέντη Μπελέρη ούτε του Παντελή Κοκαβέση. Η υπεράσπιση του κ. Μπελέρη το ανέδειξε αυτό κατά τη διάρκεια της ακροαµατικής διαδικασίας. Οπως και το ότι ο µάρτυρας είχε οµολογήσει πως χρηµατίστηκε από την αλβανική Αστυνοµία µε 7.000 ευρώ για να λειτουργήσει όπως λειτούργησε. Μάταια. Ολα αυτά τα επιχειρήµατα έµειναν αναπάντητα. Γι’ αυτό και στην ανάρτησή του, αµέσως µετά την απόφαση, ο Φρ. Μπελέρης έκανε λόγο για δίκη-παρωδία.

«Με πλαστό ποινικό µητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους µάρτυρες, εκτός από έναν που χρηµατιζόταν από την Αστυνοµία, µε “διορισµένη” δικαστή, µέσα σε ένα γυάλινο κλουβί, χωρίς επικοινωνία µε τον δικηγόρο µου, το αλβανικό δικαστήριο µε καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Αργά ή γρήγορα θα βρω δικαιοσύνη», κατέληξε.


Σκληρή στάση


Η Αλβανία πυροβόλησε τα πόδια της.

Υπενθυµίζεται ότι για να ενταχθεί στην Ε.Ε. απαιτείται οµοφωνία των 27 κρατών-µελών.

Το ελληνικό βέτο για τις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις της Αλβανίας παραµένει στο τραπέζι. Αποφασίστηκε τον Νοέµβριο και δεν έχει αρθεί. Πώς άλλωστε να µην «παγώνει» η Ελλάδα την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας έπειτα από αυτή την απόφαση, που δηµιουργεί αρνητικό προηγούµενο και ναρκοθετεί τις ελληνοαλβανικές σχέσεις; Εξ ου και η έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο µε ανακοίνωσή του τόνισε ότι κλονίστηκε το τεκµήριο της αθωότητας και ότι η ποινή ήταν δυσανάλογη του φερόµενου αδικήµατος, καταλήγοντας µε νόηµα στο ότι η επιλεκτική εφαρµογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδουν µε τις αρχές του κράτους ∆ικαίου.

«∆εν είναι διµερές ζήτηµα, αλλά ευρωπαϊκό», τόνισε ο βουλευτής της Ν.∆. Τάσος Χατζηβασιλείου στο έκτακτο ψήφισµα που υιοθέτησε το ΕΛΚ ύστερα από την καταδίκη του κ. Μπελέρη.

Από την πλευρά του, o εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ ανέφερε επί της υπόθεσης Μπελέρη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναµένει να τηρηθεί το γράµµα της εγχώριας νοµοθεσίας. Η Οµογένεια, πάντως, βράζει.

«Οι Χειµαρριώτες είδαν να βιάζεται η δηµοκρατική τους ψήφος. Είδαν τον ηττηµένο Γιώργο Γκόρο, εκλεκτό του Έντι Ράµα, που κατηγορείται για µεγάλα σκάνδαλα στην Αλβανία, να βρίσκεται στο πόστο του. Παρ’ όλα αυτά, οι Χειµαρριώτες έδειχναν το σθένος τους σε κάθε δίκη. Τον Ε. Ράµα θα τον ξανακερδίσουµε όσες φορές χρειαστεί. Περιµένουµε το ίδιο σθένος, την ίδια θέληση και την ίδια αγάπη που έχουµε εµείς για τις αρχές µας να δείξει και η ελληνική κυβέρνηση. Είµαι σίγουρος ότι θα κερδίσουµε», κατέληξε ο Πέτρος Μπελέρης.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά