Ένα άτομο έχασε τη ζωή του μετά την κατανάλωση αντιβιοτικού φαρμάκου σε μορφή χαπιού που όπως φαίνεται ανήκε στην ίδια παρτίδα, η οποία θεωρείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο 13 γυναικών σε κλινική στείρωσης της ανατολικής Ινδίας, δήλωσαν  δύο αξιωματούχοι νοσοκομείου. Με τον νέο αυτόν θάνατο, ανέρχεται σε 14 ο αριθμός των νεκρών μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Η ινδική αστυνομία συνέλαβε τον ιδιοκτήτη της Mahawar Pharma, μίας μικρής φαρμακευτικής εταιρείας στο Τσατίσγκαρ, και τους γιους του, και σφράγισε τις εγκαταστάσεις της όταν προέκυψε ότι αντιβιοτικά παρασκευής της, που περιέχουν την ουσία σιπροφλοξασίνη, είναι μεταξύ των σκευασμάτων που χορηγούνται στην κλινική στείρωσης όπου σημειώθηκαν οι θάνατοι.

Περισσότεροι από 100 ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα νοσηλεύονται στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του κρατιδίου Τσατίσγκαρ, εκεί όπου κατέληξε ο ένας από αυτούς, ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακές αρχές που αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα το όνομά του γιατί τους απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Ήρθαν κρατώντας στα χέρια τους τις καρτέλες των χαπιών...Παραπονούνταν για εμετούς, ζαλάδες και οίδημα στα πόδια. Φαίνεται ότι οι περισσότερες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε στείρωση εμφάνισαν παρενέργειες μετά τη λήψη του φαρμάκου", δήλωσε αξιωματούχος του νοσοκομείου στην περιοχή Μπιλάσπουρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Times of India, οι συλληφθέντες αρνούνται κάθε ευθύνη και υποστηρίζουν ότι, αν για τους θανάτους ευθύνονται τα ευρέως χορηγούμενα αντιβιοτικά που παρασκευάζουν, θα είχαν πεθάνει περισσότεροι άνθρωποι.

Ωστόσο, όταν η ινδική αστυνομία μετέβη στο εργοστάσιο της Mahawar Pharma, πριν από δύο ημέρες, είπε ότι ο ιδιοκτήτης και οι γιοι του κλείδωσαν τις πόρτες από μέσα και λίγες ώρες αργότερα, όταν αποχώρησε η αστυνομία, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν καπνούς να βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις του από φάρμακα που καίγονταν.

Ωστόσο, έπειτα από έρευνες ανακοινώθηκε ότι τα ύποπτα χάπια ενδέχεται να περιείχαν μια χημική ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται στα ποντικοφάρμακα. Οι πρώτες αναλύσεις των αντιβιοτικών χαπιών Ciprocin έδειξαν ότι περιείχαν φωσφίδιο του ψευδαργύρου, όπως είπε ο Σιντάρτα Παρντέσι. Οι έλεγχοι έγιναν αφού οι αρχές ενημερώθηκαν ότι η ουσία αυτή βρέθηκε στη φαρμακοβιομηχανία.

Ο Παρντέσι διευκρίνισε ότι δείγματα έχουν σταλεί σε εργαστήρια στο Δελχί και την Καλκούτα ώστε να επαληθευτεί εάν όντως τα χάπια ήταν μολυσμένα. Εμφανίστηκε όμως βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι και πάλι θετικά. Οι αρχές του κρατιδίου ανακοίνωσαν ότι έχουν κατασχέσει 200.000 χάπια Ciprocin 500 και πάνω από 4 εκατομμύρια άλλα χάπια, όλα παραγωγής της εταιρείας Mahawar. Η αστυνομία έχει συλλάβει τον ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ραμές Μαχαουάρ, καθώς και τον γιο του.