Αναχώρησε από το λιμάνι της Λάρνακας, στην Κύπρο, το ισπανικό πλοίο «Open Arms», της Οργάνωσης World Central Kitchen που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αμάλθεια», σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν διεθνή Μέσα.

Το φορτίο έχει ήδη ελεγχθεί από τους Ισραηλινούς απεσταλμένους στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν έως και δύο 24ωρα μέχρις ότου το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.

Οι ελπίδες στον θαλάσσιο διάδρομο μέσω Κύπρου

Σημειώνεται πως το πλοίο μεταφέρει 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εγκαινιάζει τον θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου. Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο λόγος που καθυστέρησε ο απόπλους του πλοίου είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η πλατφόρμα που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παλαιστινιακός θύλακας πλήττεται από λιμό, με την εικόνα να είναι δραματική λόγω των ισραηλινών επιθέσεων και των περιορισμών.

Διαβάστε ακόμα: Διεθνής κινητοποίηση για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα - Λιμάνι φτιάχνουν οι Αμερικάνοι - Το πρώτο πλοίο στέλνει η Κύπρος

Σύμφωνα με τη Λευκωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από δεύτερο πλοίο. Στόχος του θαλάσσιου διαδρόμου είναι να υπάρχει συνεχής ροή βοήθειας κάθε είδους για τους αμάχους, η οποία θα φτάνει στην Κύπρο με πλοία και αεροσκάφη από διάφορες χώρες και έπειτα από τους ελέγχους θα κατευθύνεται στη Γάζα.

 «Ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ του παλαιστιανιακου λαού», είχε δηλώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι φρικτή και στεκόμαστε δίπλα από τους αμάχους, γι’ αυτό η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μία τεράστια προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε ακόμα, αναφέροντας ότι η Κύπρος υπήρξε πάντοτε γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και χάρη στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια» αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ο ρόλος της.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czrkfvtc7wc9)

Πηγές: ΕΡΤ, AP, World Cental Kitchen