Η πρέσβειρα της Ελβετίας στη Μόσχα, Κριστίνα Μάρτι Λανγκ, κλήθηκε σήμερα από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν για την ψήφιση μέτρων στην Ελβετία που πρόκειται να επιτρέψουν τη χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επισκευές στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτό το μέτρο που έλαβαν οι ελβετικές αρχές, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδες αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την κρατική ασυλία», κατήγγειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε την Ελβετία ότι προετοιμάζει «μια κρατική κλοπή» της «ιδιοκτησίας του ρωσικού κράτους» υπό το πρόσχημα ενός "κατασκευασμένου" μηχανισμού αποκατάστασης.

Η Μόσχα υποσχέθηκε «αναπόφευκτα αντίποινα» εάν ένα τέτοιο μέτρο εφαρμοστεί. Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κλήθηκε η πρεσβευτής του στη Μόσχα, χωρίς να κάνει περαιτέρω σχόλιο.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη από τους Ελβετούς βουλευτές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνησή τους να καθορίσει μια νομική βάση που καθιστά δυνατή τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων κρατών, τα οποία θεωρούνται επιτιθέμενα, για να πληρωθούν οι επισκευές στις χώρες που δέχθηκαν την επίθεση.

Το θέμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης στην Ευρώπη μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία πριν από δύο και πλέον χρόνια, και κυρίως στην Ελβετία, όπου η μυστικότητα στον τραπεζικό τομέα και η παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας παίζουν σημαντικό ρόλο. Περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια (7,3 δισεκατομμύρια ευρώ) της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες.