Για νέα τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη, που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και με το Ιράν κάνει λόγο σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Ειδικότερα, οι Αρχές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης δηλώνουν ότι απέτρεψαν διάφορες συνωμοσίες για τρομοκρατικές επιθέσεις, ορισμένες εκ των οποίων περιλάμβαναν υπόπτους που παρίσταναν τους πρόσφυγες, εντείνοντας τις ανησυχίες για την αυξανόμενη απειλή των εξτρεμιστών.

Το δημοσίευμα της WSJ φέρνει στο φως της δημοσιότητας έρευνες ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, που δεν είχαν ανακοινωθεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο η αστυνομία στην Αυστρία και στη Βοσνία συνέλαβε δύο χωριστές ομάδες Σύριων και Αφγανών υπηκόων – ορισμένοι εκ των οποίων ήταν πρόσφυγες και άλλοι παρίσταναν ότι είναι.

ΟΙ ύποπτοι είχαν στην κατοχή τους Καλάσνικοφ, πιστόλια και πυρομαχικά, ενώ οι Αρχές βρήκαν φωτογραφίες εβραϊκών και ισραηλινών στόχων στην Ευρώπη σε ορισμένα από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Αυτό ακολούθησε τη σύλληψη, στα τέλη του περασμένου έτους μιας ομάδας Τατζίκων, οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας και τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη την περίοδο των εορτών, όταν εκατοντάδες πιστοί και επισκέπτες συρρέουν στους δύο ναούς.

Επιπλέον, τη Δευτέρα συνελήφθησαν στην Ιταλία τρεις Παλαιστίνιοι με την υποψία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικών επίθεση εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. Οι συλληφθέντες φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με την Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, την οποία έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

WSJ: Νέα τρομοκρατική απειλή από Ιράν, συμμάχους του και ISIS στο Αφγανιστάν;

Σύμφωνα με τη WSJ, οι υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν -κι είναι σε εγρήγορση- μήπως τα περιστατικά αυτά δείχνουν μια αύξηση στην Ευρώπη της τρομοκρατικής απειλής προερχόμενης από το Ιράν και τους συμμάχους του, περιλαμβανομένων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ καθώς και από το «Ισλαμικό Κράτος Χορασάν», που αντιμάχεται τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Διαβάστε ακόμα: Η Ρωσία βάζει τον Γκάρι Κασπάροφ στον κατάλογο με τους "τρομοκράτες και εξτρεμιστές"

Η γερμανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου χρόνου ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να δώσει ώθηση στην αύξηση των συνωμοσιών για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία, ειδικά κατά εβραϊκών και ισραηλινών στόχων.

Η γερμανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει πραγματοποιήσει εφόδους κατά ντόπιων πυρήνων της Χαμάς, που δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στη χώρα. Σύμφωνα με τη WSJ, η γερμανική αστυνομία έχει πει ότι Χαμάς, Χεζμπολάχ και τα παρακλάδια τους στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας για προπαγανδιστικούς σκοπούς, συγκέντρωση χρημάτων και στρατολόγηση.

Οι ομάδες αυτές δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα και στο Διαδίκτυο και έχουν συνδράμει στη διοργάνωση διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ σε διάφορες πόλεις ανά την Ευρώπη.