Οι συνομιλίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί διπλωματικούς διαύλους με το Ιράν, σε μια προσπάθεια – πέραν των στρατιωτικών αποτρεπτικών μέσων – να αποκλιμακώσει το κύμα των περιφερειακών εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή

Μυστικές συνομιλίες με το Ιράν με τη μεσολάβηση του Ομάν διεξήγαγαν τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ με στόχο να πείσουν την Τεχεράνη να ασκήσεις πιέσεις στους Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στις έμμεσες διαπραγματεύσεις - τις πρώτες μεταξύ των δύο χωρών από τον περασμένο Μάιο, όπως δήλωσαν στους Financial Times Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι - οι ΗΠΑ διατύπωσαν επίσης ανησυχίες για το διευρυνόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη Μπρετ ΜακΓκουρκ και ο ειδικός απεσταλμένος της για το Ιράν Έιμπραμ Πέιλι, ενώ την Τεχεράνη εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι, κορυφαίος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ένας γύρος συνομιλιών που ήταν προγραμματισμένος για τον Φεβρουάριο καθυστέρησε καθώς ο ΜακΓκουρκ ανακατεύθυνε την εστίασή του στις προσπάθειες να εξασφαλίσει μια συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σε αλληλεγγύη προς τη Χαμάς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και στοχοθετούν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, κλιμακώνοντας τα πλήγματα παρά τις αναχαιτίσεις πυραύλων τους από πολεμικά σκάφη της υπό τις ΗΠΑ πολυεθνικής δύναμης και τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον στοχων τους στην Υεμένη.

Οι συνομιλίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί διπλωματικούς διαύλους με το Ιράν, σε μια προσπάθεια – πέραν των στρατιωτικών αποτρεπτικών μέσων – να αποκλιμακώσει το κύμα των περιφερειακών εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Ο έμμεσος διπλωματικός δίαυλος με την Τεχεράνη θεωρείται από τον Λευκό Οίκο ως «μέθοδος για την προβολή ολόκληρου του φάσματος των απειλών που προέρχονται από το Ιράν», δήλωσε πρόσωπο που έχει γνώση των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες αυτές επέτρεψαν στις ΗΠΑ να μεταφέρουν στο Ιράν την άποψή τους για το πώς μπορούν να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, «όπως ισχυρίζονται ότι θέλουν».

«Το Ιράν έχει επανειλημμένα πει ότι ασκεί μόνον μια μορφή πνευματικής επιρροής στους αντάρτες. Δεν μπορούν να υπαγορεύουν στους Χούθι τι να κάνουν, αλλά μπορούν να διαπραγματεύονται και να συνομιλούν», είπε ένας Ιρανός αξιωματούχος.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ιράν ότι οι Χούθι ενεργούν ανεξάρτητα, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι έχει «βαθιά ανάμειξη» στον σχεδιασμό των επιθέσεων τους και στην προμήθεια όπλων.