Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 14/03, στα σύνορα μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο δυτικό Μαυροβούνιο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από το όρος Νίξιτς, ή περίπου 25 χιλιόμετρα από τη βοσνιακή πόλη Μπίλετσα.

*Διαβάστε εδώ: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει αναφορές ούτε για θύματα, ούτε για ζημιές.

Κατά το USGS, το εστιακό βάθος ήταν μικρό, μόλις 7,6 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Σεράγεβο και σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια, περιοχή όπου καταγράφεται υψηλή σεισμικότητα.

Σεισμός 5,7 βαθμών είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή τον Απρίλιο του 2022, με απολογισμό έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες στη Στόλατς της Βοσνίας.

Η προηγούμενη ισχυρή σεισμική δόνηση στα δυτικά Βαλκάνια (6,4 βαθμών) καταγράφηκε την 29η Δεκεμβρίου 2020 στην Κροατία, στην περιοχή Πέτρινια (κεντρικά), όπου είχαν χάσει τη ζωή τους επτά άνθρωποι και είχαν καταστραφεί εκατοντάδες κτίρια και σπίτια.

Τον Μάρτιο του 2020, η κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ δοκιμαζόταν από σεισμό 5,3 βαθμών που είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.
Ακόμα, τον Νοέμβριο του 2019, πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία εξαιτίας σεισμού 6,4 βαθμών, ο οποίος άφησε επίσης χιλιάδες άστεγους.