Στο επίκεντρο οικονοµικών ερευνών έχουν µπει οι Αντρέα και Πιερ Κασιράγκι, καθώς στοιχεία αποκάλυψαν πως ο θείος τους, Αλβέρτος Β’ του Μονακό, φέρεται να ευνοούσε εδώ και περίπου 15 χρόνια τις δραστηριότητές τους.

Συγκεκριµένα, αποκαλυπτικές ήταν οι µαρτυρίες του αρχιλογιστή του πριγκιπάτου, Κλοντ Παλµέρο, ο οποίος «υπηρέτησε» τον πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ για πάνω από δύο δεκαετίες και φέρεται να τον είχε προειδοποιήσει για τις φιλοδοξίες των δύο ανδρών, µε τον ίδιο να έχει γράψει στο ηµερολόγιό του ότι «οι κατασκευαστικές εταιρείες τους θα προξενήσουν προβλήµατα». Μάλιστα, ειδική µνεία κάνει στον µικρότερο αδερφό, Πιερ, που σύµφωνα µε το Bloomberg, το οποίο επικαλείται τα λόγια του πρώην αρχιλογιστή, «είναι αρκετά φιλόδοξος και λέει πως θέλει να κερδίσει πολλά συµβόλαια».

Φαίνεται πως τα λόγια του Παλµέρο έπεσαν στο κενό, καθώς οι έρευνες ανέδειξαν πως η κατασκευαστική εταιρεία των Κασιράγκι ξεκίνησε µε κρατικά συµβόλαια αξίας περίπου 55 εκατ. ευρώ, µε αναφορά να γίνεται σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα. Συγκεκριµένα, όταν επιδίωξαν την κατασκευή κτιρίου µε πολυτελή διαµερίσµατα δίπλα στο Μόντε Κάρλο, ο Αλβέρτος Β’ απέκρουσε αγωγή ανταγωνιστή. Ακόµα, συµπέρασµα έρευνας που διεξήχθη για τέσσερα χρόνια από τις εισαγγελικές Αρχές του Μονακό ανέδειξε ότι αξιωµατούχος του πριγκιπάτου φέρεται να τους βοήθησε να ετοιµάσουν τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τα αναγκαία έγγραφα, για να αποκτήσει η δική τους εταιρεία µίσθωσης ελικοπτέρων αποκλειστική σύµβαση µε το πριγκιπάτο. Σύµφωνα µε το Bloomberg, ο Παλµέρο απολύθηκε το περσινό καλοκαίρι, ενώ του ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακοδιαχείριση λογαριασµών από τη βασιλική οικογένεια.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος τότε υποστήριξε πως µε την αποµάκρυνση -µεταξύ άλλων- και του πρώην αρχιλογιστή του θα αποκατασταθεί η διαφάνεια. Φαίνεται όµως ότι η πραγµατική κατάσταση δεν είναι τόσο απλή, καθώς αυτή τη στιγµή λαµβάνουν χώρα δύο έρευνες από διεθνείς Αρχές για την εξακρίβωση της εσωτερικής διαφθοράς και την καταπολέµηση «µαύρου» χρήµατος στο Μονακό, µε τη Moneyval να προειδοποιεί πριν από έναν χρόνο πως οφείλει να λάβει µέτρα για τη διαφάνεια.