Σε πλήρη προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, με τους πολίτες όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. να καλούνται να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).


Πόσο συχνα γίνονται οι ευρωεκλογές

Οι Ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Οι τελευταίες Ευρωπαϊκές εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019.

Πότε είναι οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές;

Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουνίου του 2024.

Η ψηφοφορία αρχίζει στην Ολλανδία την Πέμπτη 6 Ιουνίου και ακολουθεί η Ιρλανδία την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία θα συμμετάσχουν το Σάββατο 8 Ιουνίου, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα ψηφίσουν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Η Τσεχία και η Ιταλία θα επιτρέψουν την ψηφοφορία σε συνεχόμενες ημέρες: Παρασκευή και Σάββατο για τους Τσέχους και Σάββατο και Κυριακή για τους Ιταλούς.


Η ψηφοφορία στις ευρωπαϊκές εκλογές

Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον κόσμο! Κάθε 5 χρόνια, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάνω από 700 ευρωβουλευτές που σας εκπροσωπούν! Αφού εκλεγούν, κατατάσσονται σε πολιτικές ομάδες με βάση τις κοινές πεποιθήσεις. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στη χώρα τους ή στη χώρα της ΕΕ όπου μένουν.

Η ψήφος καθορίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για σημαντικά θέματα:

  • Οικονομία
  • Ενέργεια και το κλίμα
  • Θέση της Ευρώπης στον κόσμο

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η μόνη απευθείας εκλεγμένη διακρατική συνέλευση στον κόσμο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Είναι το μόνο σώμα της ΕΕ που είναι απευθείας εκλεγμένο από τον λαό! Κάθε 5 χρόνια, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάνω από 700 μέλη, τους ευρωβουλευτές, που εκπροσωπούν σχεδόν 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Οι ευρωβουλευτές εργάζονται εκ μέρους σας, συζητώντας, σχηματίζοντας και ψηφίζοντας νόμους για κεντρικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Το Κοινοβούλιο υπερασπίζεται την ελευθερία, την ισότητα και το κράτος δικαίου σε όλη την ΕΕ και προωθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Εκλέγει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διασφαλίζει ότι οι θεσμοί της ΕΕ εκτελούν σωστά το έργο τους.

Οι ευρωβουλευτές αποφασίζουν πώς ξοδεύονται τα χρήματα της ΕΕ και υπογράφουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο σύνδεσμός σας με τις αποφάσεις που έχουν σημασία!


Ποιες εξουσίες έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Μαζί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της φτώχειας έως την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια.

Οι ευρωβουλευτές θέτουν στο επίκεντρο σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα και υποστηρίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και κράτος δικαίου.

Το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα. Εκλέγει επίσης τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους Επιτρόπους της και τους κρατά υπόλογους.

Ο ρόλος των Ευρωβουλευτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο των πολιτών με τις αποφάσεις που έχουν σημασία! Είναι ο σύνδεσμος με τις αποφάσεις που διαμορφώνουν την ΕΕ. Οι πολίτες ψηφίζουν τους Ευρωβουλευτές και αυτοί ψηφίζουν εκ μέρους των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί οι ευρωβουλευτές εργάζονται για να προστατέψουν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών, βελτιώνοντας και δημιουργώντας νόμους που επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Χρέος των ευρωβουλευτών είναι να ακούν τις ανησυχίες του κόσμου και να δρουν με βάση αυτές, να συζητούν με την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις για να διασφαλίζουν πως η γνώμη όλων ακούγεται σε ενωσιακό επίπεδο.

Από ποια ηλικία μπορεί να ψηφίσει κανείς;

Όπως και την ημέρα των εκλογών, αυτό εξαρτάται επίσης από την εθνικότητα σας.

Στην πλειονότητα των κρατών-μελών, οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν από την ηλικία των 18 ετών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μερικές χώρες έχουν μειώσει το όριο σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη συμμετοχή. Στην Ελλάδα επιτρέπεται να ψηφίζουν άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω. Και στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Αυστρία, το όριο ηλικίας έχει οριστεί στα 16.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι του Κοινοβουλίου θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τα 18 έτη, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, έως τα 25 έτη στην Ελλάδα και την Ιταλία. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αξίωμα σε άλλη χώρα της ΕΕ εάν είναι κάτοικοι εκεί.

Ποιοι ευρωπαϊκοί εκλογικοί κανόνες είναι κοινοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ;

Εναπόκειται σε κάθε χώρα να διαχειριστεί τις εκλογές, αλλά υπάρχουν ορισμένες κοινές αρχές που πρέπει να εφαρμόσουν. Οι εκλογές διεξάγονται μέσα σε τέσσερις μέρες, από την Πέμπτη έως την Κυριακή.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από ένα πολιτικό κόμμα είναι ανάλογος με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει. Οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν και να εκλεγούν εκεί. Κάθε πολίτης μπορεί να ψηφίσει μόνο μία φορά.

Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Συνολικά 720 ευρωβουλευτές θα εκλεγούν τον Ιούνιο του 2024, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Κατά γενικό κανόνα, ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία. Το σύνολο δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο.

Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα;

Ακολουθεί ο αριθμός των ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν σε κάθε χώρα στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024:

Γερμανία: 96

Γαλλία: 81

Ιταλία: 76

Ισπανία: 61

Πολωνία: 53

Ρουμανία: 33

Ολλανδία: 31

Βέλγιο: 22

Ελλάδα: 21

Τσεχία: 21

Σουηδία: 21

Πορτογαλία: 21

Ουγγαρία: 21

Αυστρία: 20

Βουλγαρία: 17

Δανία: 15

Φινλανδία: 15

Σλοβακία: 15

Ιρλανδία: 14

Κροατία: 12

Λιθουανία: 11

Σλοβενία: 9

Λετονία: 9

Εσθονία: 7

Κύπρος: 6

Λουξεμβούργο: 6

Μάλτα: 6

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της ΕΕ συμφωνείται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία και βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι έξι και ο μέγιστος αριθμός είναι 96.

Τι θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές;

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Στην πρώτη σύνοδο ολομέλειας του νέου Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές συνεδριάζουν και εκλέγουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε επόμενη σύνοδο, το Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει το Σώμα των Επιτρόπων στο σύνολό του.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, υπεύθυνη για την πρόταση και την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ και την καθημερινή λειτουργία της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ, και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των χωρών, διαμορφώνουν προτάσεις της Επιτροπής και, εάν συμφωνούν, τις εγκρίνουν.