"Δεν άφησα κανέναν πίσω". Είναι τα λόγια ενός 15χρονου μαθητή, του Ισλάμ Χαλίλοφ ο οποίος χωρίς να λογαριάσει τον κίνδυνο κατάφερε να σώσει πάνω από 100 ανθρώπους λίγα δευτερόλεπτα μετά το μακελειό στο Crocus City Hall στη Μόσχα. Ο 15χρονος εργαζόταν με μερική απασχόληση στο βεστιάριο του συναυλικού χώρου. Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα social mefia ο 15χρονος φαίνεται να οδηγεί με ασφάλεια εκτός του φλεγόμενου κτιρίου ανθρώπους που έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν. «Πάμε όλοι έτσι! Όλοι εκεί!» ακούγεται να φωνάζει ο μαθητής.

Ο έφηβος, ο οποίος είναι μουσουλμάνος, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ruptly ανέφερε ότι δούλευε όταν είδε πλήθη ανθρώπων να τρέχουν προς τις σκάλες και τις κυλιόμενες σκάλες, ειδοποιώντας τον ότι κάποιου είδους επίθεση συνέβαινε στον χώρο. Όπως εξήγησε, το ένστικτό του ήταν ακαραιίο, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους στο φουαγιέ να τραπούν σε φυγή από μια συγκεκριμένη έξοδο κινδύνου.

«Τους έδειξα πού να πάνε και βοήθησα όποιον μπορούσα», δήλωσε το δεκαπεντάχρονο αγόρο και πρόσθεσε ότι ήταν το τελευταίο άτομο από την ομάδα που βγήκε από το κτίριο. «Δεν άφησα κανέναν πίσω. Ειλικρινά, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ήρωα. Ήταν απλώς μέρος της δουλειάς μου. Καλύτερα να θυσιάσεις τον εαυτό σου παρά να αφήσεις εκατό ανθρώπους να πεθάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο 15χρονος δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του παραμένουν έκπληκτοι για ό,τι συνέβη, αποκαλύπτοντας ότι ένας άνδρας πυροβολήθηκε μπροστά του και ότι φοβόταν πως αυτός και οι άλλοι θα είναι τα επόμενα θύματα των τρομοκρατών. «Η μαμά ήταν σοκαρισμένη και έκλαψε γιατί έπρεπε να τα περάσω όλα αυτά, ότι όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια μου. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Ένας άντρας πυροβολήθηκε ακριβώς μπροστά μου, δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι», επεσήμανε στη Daily Mail.

Ο νεαρός πρόκειται να τιμηθεί από τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου και τον Μουφτή Σεΐχη Ραβίλ Γκαϊνουτντίν, τον πνευματικό ηγέτη των Ρώσων μουσουλμάνων, για το θάρρος που έδειξε. Το 15χρονο αγόρι που είναι φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου, προσκλήθηκε επίσης να συναντηθεί με ένα μέλος της αγαπημένης του FC Spartak Moscow, η οποία του χάρισε μια εμφάνιση του συλλόγου και ένα εισιτήριο διαρκείας.

Σημειώνεται πως άλλος ένας 15χρονος που συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση δεκάδων ανθρώπων τιμήθηκε από το σχολείο του λαμβάνοντας ως δώρο έναν φορητό υπολογιστή όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Πρόκειται για τον Αρτιόμ Ντονσκόφ ο οποίος είναι συμμαθητής του Ισλάμ Χαλίλοφ. Αντίστοιχο δώρο πήρε και ο 15χρονος Ισλάμ.