Μπορεί να θέλει να δείχνει ατρόμητος, ωστόσο υπάρχει κάτι που φοβάται ο Ντόναλντ Τραμπ και αυτό είναι το Αλτσχάιμερ.

Για τον κίνδυνο να εμφανίσει άνοια ο Ντόναλντ Τραμπ, λόγω του οικογενειακού του ιστορικού, μίλησε η ανιψιά του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου των ΗΠΑ, η κλινική ψυχολόγος Μαίρη Τραμπ.

Ο Τραμπ φοβάται λόγω του οικογενειακού ιστορικού

Ο πατέρας του πρώην προέδρου, Φρεντ Τραμπ ο πρεσβύτερος, είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια της νόσου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και διαγνώστηκε επίσημα με γεροντική άνοια το 1991. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σε μια συνάντηση ολόκληρης της οικογένειας, ο Φρεντ Τραμπ ο πρεσβύτερος δεν είχε αναγνωρίσει δύο από τα παιδιά του και φάνηκε μάλιστα να ζητά άδεια από τον γιο του, Ντόναλντ Τραμπ, να αγοράσει αυτοκίνητο. Όπως δήλωσε η Μαίρη Τραμπ στην εφημερίδα Washington Post: «Ο Ντόναλντ απομακρύνθηκε απλά λέγοντας: “Ω, Θεέ μου. Πάρτε τον μακριά. Είναι τόσο ενοχλητικός”.Δεν είχε υπομονή, καμία απολύτως».

Συνεργάτες του λένε ότι ο Τραμπ φοβόταν ολοένα και περισσότερο μήπως εμφανίσει κι αυτός άνοια κάποια μέρα λόγω του οικογενειακού του ιστορικού. Ανώνυμο στέλεχος του Οργανισμού Τραμπ είχε αναφέρει: «Ο Ντόναλντ αναμφίβολα φοβάται το Αλτσχάιμερ. Δεν πρόκειται να μιλήσει και δεν πρόκειται να το παραδεχτεί. Αλλά ο φόβος του αυτός έχει σχέση και με το ότι κάθε μέρα χτυπά τον Μπάιντεν αναφορικά με το κατά πόσον είναι ικανός ή όχι διανοητικά για τα καθήκοντά του».

Τα ψέματα για τα τεστ γνωσιακής αξιολόγησης

Και μπορεί ο Τραμπ να καυχιέται συχνά ότι «έχει περάσει» τη Γνωσιακή Αξιολόγηση του Μόντρεαλ, ένα βασικό τεστ που επισημαίνει σημάδια πρώιμης άνοιας και μάλιστα όχι μία, αλλά δύο φορές, ωστόσο η μόνη φορά, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ότι υποβλήθηκε στο τεστ αυτό, ήταν το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τεστ διεξήχθη υπό την επίβλεψη του τότε γιατρού του Λευκού Οίκου και νυν βουλευτή Ρόνι Τζάκσον, ο οποίος είχε Ronny Jackson (R-TX) και είχε πρόβλημα με το αλκοόλ σε τέτοιο βαθμό, ενώ εργαζόταν στον Λευκό Οίκο, ώστε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τον υποβίβασε μολονότι είχε ήδη αποσυρθεί από τη στρατιωτική θητεία.

Το τεστ, στο οποίο ο πρώην Πρόεδρος υπεβλήθη το 2018, δεν ισχύει μετά από έξι χρόνια, σύμφωνα με τον δημιουργό του τεστ, τoν Καναδό νευρολόγο Ζιάντ Νασρεντίν, ο οποίος είπε ότι κάποιος στην ηλικία του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να τσεκάρεται κάθε ενάμιση με δύο χρόνια. Όπως ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να δηλώσουμε ότι ένα τεστ που έγινε πριν από έξι χρόνια ισχύει σήμερα. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος [άνοιας] καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος και μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο».

Ο πρώην Πρόεδρος διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει άνοια λόγω του οικογενειακού του ιστορικού, μιας και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι εν μέρει γενετική, με το 40% έως 65% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτήν να φέρουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

Συγγραφείς ενός άρθρου σε ιατρικό περιοδικό του 2020 έγραψαν: «Ο Τραμπ αντιμετωπίζει όντως έναν αυξημένο οικογενειακό κίνδυνο όψιμης έναρξης της νόσου του Αλτσχάιμερ (AD) καθώς αυτό συνέβαλε σημαντικά στον θάνατο του πατέρα του», με τη ανιψιά του να επισημαίνει: «Αν η ευφυΐα είναι μια γενετικά κληρονομική κατάσταση, τότε κάτι όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ, που έχουν πολύ ισχυρά γενετικά συστατικά, απασχολεί περισσότερο κάποιον που έχει άμεση σχέση με τον Φρεντ Τραμπ τον πρεσβύτερο, όπως ο Ντόναλντ. Δεν λέω ότι έχει άνοια, αλλά δεν μπορείς να πεις το ένα και να μην αναγνωρίσεις το άλλο».

Καλεί τον Μπάιντεν σε μονομαχία... γνωστικών ικανοτήτων 

Ο Τραμπ συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, κάνοντας συχνά επιθέσεις κατά του Τζο Μπάιντεν για τα συχνά φραστικά του ολισθήματα (πάσχει από τραυλισμό δια βίου). Παρολ' αυτά και ο ίδιος δεν πάει πίσω, μιας και κάνει ολοένα και συχνότερα γκάφες και ακούγεται όλο και πιο ασυνάρτητος. Συγκεκριμένα, μπέρδεψε την αντίπαλό του στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Νίκι Χέιλι με την πρώην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και τον Μπάιντεν με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Προς το παρόν συνεχίζει να αναγάγει σε ένα από τα κεντρικά θέματα της καμπάνιας του την «διανοητική οξύτητα», με τον ίδιο να προσπαθεί να δείχνει 100% σίγουρος για τον εαυτό του.