Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης, Μπράντον Σκοτ μετά τη σφοδρή σύγκρουση του φορτηγού πλοίου Dali, στη γέφυρα Francis Scott Key.

Ειδικότερα, διάταγμα που αναρτήθηκε από τον Σκοτ στο Χ (πρώην twitter) αναφέρει ότι το σχέδιο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης της πόλης θα τεθεί πλέον σε εφαρμογή. Σημειώνεται πως θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης δήλωσε ότι οι ομάδες κινητοποιούν εργάζονται ενταντικά για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Βαλτιμόρη: Το βίντεο της μοιραίας σύγκρουσης

Την ίδια ώρα, ένα βίντεο που δείχνει στιγμή προς στιγμή τη μοιραία σύγκρουση του φορτηγού πλοίου Dali  στη γέφυρα στη Βαλτιμόρη κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Διαβάστε ακόμα: Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία Μέριλαντ - Διασώθηκαν δύο άνθρωποι, αναζητούν άλλους επτά - Μάχη με την παλίρροια δίνουν οι διασώστες

Όπως φαίνεται, στα στοπ καρέ από τη στιγμή της πρόσκρουσης, στις 01:24:32 τοπική ώρα το πλοίο φαίνεται να χάνει ισχύ για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Ένα λεπτό αργότερα από το πλοίο βγαίνουν καπνοί, ενώ τα φώτα σβήνουν για δεύτερη φορά περίπου δύο λεπτά πριν την πρόσκρουση στην Francis Scott Key Bridge.

Πρόκειται για το σενάριο που θέλει το μεγάλο πλοίο να έχει υποστεί κάποια σημαντική βλάβη και εξαιτίας αυτής να έπεσε πάνω στη γέφυρα και το οποίο ενισχύεται από ένα βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα. Το βίντεο δείχνει το πλοίο να κινείται κανονικά πριν σβήσουν όλα του τα φώτα. Πιθανόν εκεί να έπαθε κάποιο μπλακ-άουτ εξαιτίας του οποίου να έχασε το πηδάλιο ή και κάποια άλλα συστήματα. Όταν επανήλθε το ρεύμα το πλοίο είχε ήδη βρεθεί σε ανεπίστροφη πορεία προς τη γέφυρα παρά την προσπάθεια να αλλάξει πορεία (προφανώς «ανάποδα τις μηχανές»), σενάριο που ενισχύται από τον πυκνό καπνό που βγαίνει από την καμινάδα του.

Στις 01:28:44 τοπική ώρα Βαλτιμόρης το πλοίο προσκρούει σε πυλώνα της γέφυρας που καταρρέει μέσα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα νερά του ποταμού Πατάπσκο μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης αυτής του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03qvs3jvsop)