O πρίγκιπας Έντουαρντ, πρόκειται να αναλάβει περισσότερα καθήκοντα, τη στιγμή που ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ περιορίζουν σημαντικά τα δικά τους, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν τόσο ο 75χρονος μονάρχης όσο και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον. Έτσι λοιπόν ο πρίγκιπας Έντουαρντ, αδελφός του Καρόλου και θείος του Γουίλιαμ, μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της βασιλικής οικογένειας, έστω και προσωρινά, όπως γράφει σε κείμενό του ο Independent.

Ο δούκας του Εδιμβούργου - το μικρότερο παιδί του αείμνηστου πρίγκιπα Φίλιππου και της βασίλισσας Ελισάβετ Β' - καλείται να αναλάβει περισσότερες βασιλικές ευθύνες. Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χείρα βοηθείας προσφέρει και η βασίλισσα Καμίλα η οποία έχει αναλάβει τουλάχιστον 13 επιπλέον βασιλικές υποχρεώσεις από τότε που διαγνώσθηκε με καρκίνο ο βασιλιάς Κάρολος Γ'.

Οι ειδικοί επί των βασιλικών θεμάτων, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την ατσάλινη πυγμή του δούκα του Εδιμβούργου. Το 2023, ανέλαβε 297 βασιλικές υποχρεώσεις, τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μετά τον βασιλιά Κάρολο και την αδελφή του Άννα. Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι και η πριγκίπισσα Άννα συμμετέχει δυναμικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας. Ο πρίγκιπας Εδουάρδος είναι ο 14ος στη σειρά διαδοχής του θρόνου.

Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και πήρε πτυχίο το 1986. Όταν αργότερα εγκατέλειψε την εκπαίδευσή του ως Βασιλικός Πεζοναύτης, προκάλεσε το δικό του «ρήγμα» στο παλάτι. Το 1987 προσπάθησε να δημιουργήσει ένα τηλεπαιχνίδι που είχε ως θέμα τους βασιλείς και τίτλο " t’s a Royal Knockout".

Όμως η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς με τους κριτικούς να κάνουν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο για τη βασιλική οικογένεια. 
Σήμερα είναι το έβδομο πιο δημοφιλές -εν ζωή – βασιλικό πρόσωπο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov (περίπου το 42% του βρετανικού κοινού έχει θετική άποψη γι’ αυτόν). Στις 19 Ιουνίου 1999, παντρεύτηκε την Σόφι Ρυς-Τζόουνς, σύμβουλο δημοσίων σχέσεων, και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.