Φως στις συνθήκες που οδήγησαν το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων «Dali» με σημαία Σιγκαπούρης να πέσει πάνω στη γέφυρα της Βαλτιμόρης τα ξημερώματα της Τρίτης, προκαλώντας μέσα σε μόλις τέσσερα δευτερόλεπτα την κατάρρευσή της, προσπαθούν να ρίξουν οι αμερικανικές Αρχές.

Έξι εργάτες που έκλειναν τρύπες εκείνη την ώρα στο οδόστρωμα της γέφυρας έπεσαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Πατάπσκο και θεωρούνται νεκροί, καθώς οι μέχρι τώρα έρευνες για τον εντοπισμό τους απέβησαν άκαρπες.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Wall Street Journal», η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας στη Βαλτιμόρη θα εξετάσει και κατά πόσον νοθευμένα καύσιμα στο φορτηγό πλοίο έπαιξαν ρόλο στην απώλεια ισχύος της μηχανής και της συντριβής του στη γέφυρα.

Προβλήματα τροφοδοσίας και απώλεια πρόωσης

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης επιθεωρητές δεν είχαν επιβιβαστεί στο μήκους σχεδόν 300 μ. φορτηγό πλοίο, ενώ παρέμενε κολλημένο σε πυλώνα της γέφυρας που κατέρρευσε και ενδέχεται να παραμείνει στην ίδια θέση επί εβδομάδες.

Τα φώτα του «Dali» άρχισαν να τρεμοσβήνουν περίπου μία ώρα αφότου ξεκίνησε το ταξίδι του. Πλοηγός του λιμένος της Βαλτιμόρης που ήταν πάνω στο σκάφος ανέφερε, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή, προβλήματα τροφοδοσίας και απώλεια πρόωσης πριν από τη σύγκρουση με τη γέφυρα.

«Το σκάφος νέκρωσε, έμεινε χωρίς σύστημα διεύθυνσης και ηλεκτρονικά», είπε ένας αξιωματικός του «Dali» την Τρίτη. «Ένας από τους κινητήρες ''έβηξε'' και μετά σταμάτησε. Η μυρωδιά καμένου καυσίμου ήταν διάχυτη στο μηχανοστάσιο και ήταν κατασκότεινα».

baltimore-bridge-gefyra-1__2_

Ασυνήθιστα τα μπλακ άουτ στη θάλασσα

Το φορτηγό πλοίο δεν είχε αρκετό χρόνο για να ρίξει άγκυρες, προκειμένου να σταματήσει να παρασύρεται από τα νερά του ποταμού, σύμφωνα με τον αξιωματικό, και τα μέλη του πληρώματος εξέπεμψαν σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή.

Τα μπλακ άουτ στη θάλασσα είναι ασυνήθιστα, αλλά συμβαίνουν και θεωρούνται εδώ και καιρό ως κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος για τα πλοία.

Μια αιτία για τις διακοπές ρεύματος στα πλοία είναι τα νοθευμένα καύσιμα, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα με τις κύριες γεννήτριές τους, δήλωσε ο ναυπηγός Φώτης Παγουλάτος, σύμφωνα με το Fox News. O ίδιος επισήμανε ότι ένα πλήρες μπλακ άουτ θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της πρόωσης ενός πλοίου και ότι οι μικρότερες γεννήτριες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά αδυνατούν να καλύψουν όλες τις λειτουργίες των κύριων μηχανών και χρειάζονται χρόνο για να ξεκινήσουν.

Μιλώντας στο NBC News, ο Μόργκαν ΜακΜάνους, καθηγητής στο SUNY Maritime College της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα τα καύσιμα να έπαιξαν ρόλο στην τραγωδία στη Βαλτιμόρη. «Όταν ήταν το πλοίο στο λιμάνι, παρέλαβαν φορτίο καυσίμων; Ποια είναι η σωστή ποιότητα καυσίμου; Ήταν νοθευμένο;», αναρωτήθηκε.

baltimore-bridge-gefyra-1

Οι εντολές του καπετάνιου

Εν τω μεταξύ, το πλοίο είχε προλάβει να ενημερώσει ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο καπετάνιος έδωσε εντολές να στραφεί το πηδάλιο όσο το δυνατόν πιο αριστερά και να ρίξει άγκυρα το πλοίο, ενώ ο πλοίαρχος ήταν αυτός που επικοινώνησε με το γραφείο αποστολής για να διακόψει την κυκλοφορία προς τη γέφυρα.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές στη Βαλτιμόρη ενήργησαν τάχιστα, διακόπτοντας αμέσως την κυκλοφορία στη γέφυρα Key λίγο πριν το φορτηγό πλοίο «Dali» πέσει πάνω της και προκαλέσει την κατάρρευσή της. Η εν λόγω απόφαση φαίνεται πως απέτρεψε μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Σύμφωνα με το CNN, οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν ότι «το πλοίο έχασε το πηδάλιό του» και ότι πλησιάζει με ταχύτητα προς τη γέφυρα και αμέσως κινήθηκαν για να κλείσουν την κυκλοφορία.

Το ιστορικό ασφάλειας του φορτηγού πλοίου

Η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών, Τζένιφερ Χόμεντι, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έρευνα θα περιλαμβάνει αναθεωρήσεις των λειτουργιών και του ιστορικού ασφαλείας του πλοίου και του ιδιοκτήτη και χειριστή του. Οι ερευνητές θα επιδιώξουν να μελετήσουν τους καταγραφείς του σκάφους για να προσπαθήσουν να μάθουν τι συνέβη πριν από τη συντριβή. «Πρόκειται για ομαδική προσπάθεια», είπε η Χόμεντι.

Το «Dali» είχε περάσει πάνω από 20 επιθεωρήσεις σε διεθνή λιμάνια από το 2015, οπότε ναυπηγήθηκε από τη νοτιοκορεατική Hyundai Heavy Industries, σύμφωνα με στοιχεία της Equasis, μιας διεθνούς ναυτιλιακής βάσης δεδομένων. Καμία από τις επιθεωρήσεις αυτές δεν κατέληξε στο να απαγορευτεί ο απόπλους του φορτηγού πλοίου επειδή κρίθηκε μη αξιόπλοο. Ωστόσο, επισημάνθηκαν κάποια προβλήματα σε δύο από τις επιθεωρήσεις αυτές: μία στο Βέλγιο, τον Ιούλιο του 2016, που έκανε λόγο για ζημιά στο κύτος μετά την πρόσκρουση του πλοίου σε προκυμαία στο λιμάνι της Αμβέρσας, και άλλη μία τον Ιούνιο του 2023 στη Χιλή, που έκανε λόγο για κάποιο θέμα με το σύστημα πρόωσης και βοηθητικών μηχανημάτων του πλοίου. Η αμερικανική Ακτοφυλακή ολοκλήρωσε μια επιθεώρηση του πλοίου τον Σεπτέμβριο του 2023, χωρίς να εντοπίσει προβλήματα.

baltimore-bridge-gefyra-1__4_

Τα ρυμουλκά απομακρύνθηκαν νωρίς από το πλοίο

Το «Dali» της Grace Ocean Pte, το οποίο διαχειρίζεται η Synergy Marine Group, με έδρα τη Σιγκαπούρη, και είχε ναυλώσει η δανέζικη A.P. Moller-Maersk, απέπλευσε από τερματικό στο λιμάνι της Βαλτιμόρης με προορισμό το Κολόμπο της Σρι Λάνκα με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών, που αποσύρθηκαν όμως νωρίς, σύμφωνα με λιμενικούς.

Δύο πλοηγοί και 22 μέλη πληρώματος από την Ινδία επέβαιναν στο πλοίο, όταν έπεσε πάνω στη γέφυρα της Βαλτιμόρης, σύμφωνα με τον Ντάρελ Γουίλσον, εκπρόσωπο της Synergy Marine.

Το πλοίο έπλεε με ταχύτητα γύρω στα 9,2 μ./ώρα, σύμφωνα με τις Αρχές, αυτή που συνήθως αναπτύσσουν τα σκάφη που ταξιδεύουν στην περιοχή αυτή της Βαλτιμόρης. Τόσο μεγάλα σκάφη όσο το «Dali» πρέπει να διατηρούν μια ορισμένη ταχύτητα για να μην παρασυρθούν από ανέμους και ρεύματα.

Η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης αναμένεται να οδηγήσει σε μια σειρά από ασφαλιστικές αξιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα καλύπτουν την καταστροφή της ίδιας της γέφυρας, τα προβλήματα λειτουργίας επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το λιμάνι και πολλά άλλα, σύμφωνα με ασφαλιστικούς αναλυτές.

Συγγενείς των θυμάτων της κατάρρευσης της γέφυρας θα μπορούσαν επίσης να υποβάλουν αξιώσεις κατά της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου. Η γέφυρα αυτή της Βαλτιμόρης χτίστηκε το 1977 και στοίχισε τότε περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αναλογεί σήμερα σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.