«Σβήνουν» οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί οι έξι αγνοούμενοι που έπεσαν στα νερά του ποταμού Πατάπσκο, μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη, όταν πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχασε την ισχύ του και προσέκρουσε σε πυλώνες της. Ωστόσο, τα σωστικά συνεργεία στις ΗΠΑ περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας για να αναζητήσουν τους έξι εργάτες που αγνοούνται και θεωρούνται πλέον νεκροί.

«Στις 6 το πρωί ελπίζουμε να βάλουμε δύτες στο νερό. Να αρχίσουν μια πιο λεπτομερή έρευνα. Να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να βρούμε τους έξι που αγνοούνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Το φορτηγό πλοίο που έπεσε πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη είναι ακόμη στο σημείο.

Μάλιστα, οι εικόνες από ψηλά μαρτυρούν τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.

valtimori2
valtimore_5

 

«Ήταν ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο. Επειδή λοιπόν έπεσε μετωπικά στη γέφυρα, δεν με εκπλήσσει που κατέρρευσε», εξήγησε ειδική αναλύτρια.

Σε βίντεο λίγο πριν από την πρόσκρουση, τα φώτα στο πλοίο αναβοσβήνουν, φαίνεται να χάνει ισχύ και καταλήγει πάνω στη γέφυρα. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως πιθανότατα έπαθε μηχανική βλάβη, ενώ εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο πριν πέσει στον πυλώνα.

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: O Τζο Μπάιντεν συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων και υποσχέθηκε αποκατάσταση της γέφυρας.

«Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καλύψει όλο το κόστος της ανοικοδόμησης της γέφυρας. Και πιστεύω πως το Κογκρέσο θα στηρίξει την προσπάθειά μου», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Κομνημός, κάτοικος Βαλτιμόρης, δήλωσε μιλώντας στο Mega: «Είναι τεράστια τραγωδία. Τεράστια. Το πρωί μπορεί να είναι γεμάτη αυτή η γέφυρα με αμάξια, δηλαδή να είναι μέχρι και σταματημένα με την κίνηση από τη μία πλευρά της γέφυρας στην άλλη. Μιλάμε για εκατοντάδες αμάξια την ίδια στιγμή που ταξιδεύουν σε αυτή τη γέφυρα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d04gxmk7vb81)

Σημαντικός οδικός άξονας το λιμάνι της Βαλτιμόρης

Σημειώνεται πως η γέφυρα Key Bridge είναι ένα από τα πιο κεντρικά σημεία που ενώνει τις δυο πλευρές της Βαλτιμόρης. Σύμφωνα με τις Αρχές, 31 χιλιάδες οχήματα διασχίζουν αυτή τη γέφυρα καθημερινώς, ενώ, αν το ατύχημα είχε σημειωθεί λίγες ώρες αργότερα, θα μιλούσαμε για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

Tο λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι το σημαντικότερο των ΗΠΑ όσον αφορά τα φορτία αυτοκινήτων. Μόνο το 2022 πέρασαν από εκεί περισσότερα από 750.000 οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία της λιμενικής Αρχής. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές άνθρακα.

Διαβάστε ακόμα: Βαλτιμόρη: Πώς θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αλυσίδες τροφίμων η κατάρρευση της γέφυρας, επιπτώσεις για Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ - Το μήνυμα του Μπάιντεν

Το κλείσιμο αυτού του μεγάλου λιμανιού στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ θα μπορούσε να διαταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων – από αυτοκίνητα μέχρι άνθρακα ή και ζάχαρη, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι καθυστερήσεις και το κόστος τους.

Να θυμίσουμε ότι το «Dali» ανήκει στην Grace Ocean Pt Ltd, τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Synergy Marine Corp και είχε ναυλωθεί από τη δανέζικη εταιρεία Maersk. Τα 22 μέλη του πληρώματός του είναι σώα.

Οι λιμενικές Αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν χθες ότι το «Dali» πέρασε με επιτυχία δύο ελέγχους το 2023 και ότι τον Ιούνιο επισκευάστηκε ένα όργανο ελέγχου πίεσης των καυσίμων που είχε πρόβλημα.

Οι λιμενικές Αρχές της Χιλής, από την πλευρά τους, επισήμαναν το 2023 ότι το «Dali» αντιμετώπισε πρόβλημα στις μηχανές του, το οποίο όμως επίσης επισκευάστηκε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d04hexe8b3op)