Την περιπέτειά του στα όρη Βαλ Μπάντια στο νότιο Τιρόλο της Ιταλίας αφηγήθηκε 14 μήνες μετά ένας σκιέρ, ο οποίος είναι ζωντανός από «θαύμα», αφού επέζησε επί 23 ώρες θαμμένος κάτω από χιονοστιβάδα.

Ο λόγος για τον 54χρονο Καρλούτσιο Σαρτόρι, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος απέφυγε την τραγική τύχη των πέντε σκιέρ που πέθαναν πριν λίγες ημέρες από το κρύο στις ελβετικές Άλπεις και μοιράστηκε την εμπειρία του, την οποία σίγουρα θα θυμάται για μια ζωή, αφού όχι μόνο επέζησε, αλλά μετά από μακροχρόνιες θεραπείες έμαθε να ξαναπερπατά και μάλιστα ξανάρχισε να κάνει σκι!


Οι γιατροί κάνουν λόγο για «θαύμα», με τον 54χρονο να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ούτε οι γιατροί μπορούν να το εξηγήσουν. Θα έπρεπε να είχα πεθάνει μετά τις πρώτες οκτώ με δέκα ώρες. Οι γιατροί είπαν ότι έχω τέλεια φυσική κατάσταση». Ο ίδιος νοσηλεύτηκε με κατάγματα και κρυοπαγήματα στα χέρια και τα πόδια. 


Τί έσωσε τον Ιταλό σκιέρ

Το ατύχημα συνέβη τον Ιανουάριο του 2023, όταν μια χιονοστιβάδα κάλυψε τον σκιέρ με τόνους χιονιού για σχεδόν μία ημέρα και με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στους -15 βαθμούς Κελσίου.

Μετά από περίπου ένα 24ωρο, διασώστες έφτασαν στο σημείο κι ενώ πίστευαν ότι θα βρουν τον σκιέρ νεκρό, με έκπληξη ανακάλυψαν ότι ήταν ζωντανός και μπορούσε να τους μιλήσει. «Όταν με βρήκαν οι διασώστες είχα τις αισθήσεις μου, αλλά είχα υποστεί υποθερμία» λέει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι θάνατοι από χιονοστιβάδες προκαλούνται από ασφυξία. Οι πιθανότητες επιβίωσης αγγίζουν το 95%, αν το θύμα απεγκλωβιστεί μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, αλλά μειώνονται στο 37% μετά από μόλις 35 λεπτά. Στην περίπτωση του Ιταλού σκιέρ, η τύχη ήταν με το μέρος του, αφού πέρα από την καλή φυσική του κατάσταση, σχηματίστηκε και ένας θύλακος αέρα από το χιόνι, που τον κάλυψε παρέχοντάς του οξυγόνο και προστασία από το δριμύ ψύχος.

«Ήξερα ότι δεν έπρεπε να τα παρατήσω...»

Ο 54χρονος σκιέρ ομολόγησε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του, ωστόσο ο ίδιος αποδίδει το γεγονός ότι κατάφερε να επιζήσει, κύριο λόγο στη θέλησή του να κρατηθεί στη ζωή. «Ήξερα ότι δεν έπρεπε να τα παρατήσω, ότι δεν έπρεπε να αποκοιμηθώ, ειδάλλως θα ερχόταν το τέλος. Έκανα πολύ μικρές κινήσεις με το μόνο χέρι που μπορούσα να κουνήσω (…) Έσκαψα τρύπα για να μπορώ να ανασαίνω», είπε.



Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa ανάφερε μεταξύ άλλων ότι απέφευγε να σκέφτεται τι θα απογίνουν η γυναίκα του και τα παιδιά του εστιάζοντας μόνον στο πώς θα κατάφερνε να βγει ζωντανός. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η προσπάθειά του απέδωσε καρπούς. Από τη θερμότητα του σώματός του έλιωσε το χιόνι και μπόρεσε να απελευθερώσει τα χέρια του, ενώ λίγο αργότερα έφθασαν οι διασώστες, και μετέφεραν τον σκιέρ σε νοσοκομείο στο Μπολτζάνο.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Δεκατέσσερις μήνες μετά την απίστευτη περιπέτεια, που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή και μετά από θεραπείες για κρυοπαγήματα και φυσικοθεραπείες, ο 54χρονος άρχισε να περπατά ξανά, παρά τις μικρές ενοχλήσεις στα πόδια και το δεξί του χέρι, ενώ δεν εγκατέλειψε το αγαπημένο του σπορ κι επέστρεψε στις χιονοδρομικές πίστες, παρά τις... «απειλές» της οικογένειάς του, ότι «θα τον σκότωνε» αν φορούσε ξανά τα χιονοπέδιλα.