Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι συνελήφθησαν τέσσερα μέλη του στη Ρωσία, ως δράστες του μακελειού που σημειώθηκε το βράδυ της 22ας Μαρτίου στην αίθουσα συναυλιών Corpus City Hall. Η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους έρχεται μόλις μία μέρα μετά τις νέες κατηγορίες που εκτόξευσε η Ρωσία και είχαν ως αποδέκτες το Κίεβο. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είπε πως οι τζιχαντιστές είχαν «σχέσεις με τους Ουκρανούς εθνικιστές».

Την ευθύνη για την επίθεση της 22ας Μαρτίου, που προκάλεσε 143 θανάτους πριν από μία εβδομάδα στο Crocus City Hall, έχει ήδη αναλάβει το ΙΚ, όμως οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιμένουν στο ουκρανικό σενάριο με το Κίεβο να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο μακελειό.

Η al -Nabaa, η εβδομαδιαία εφημερίδα της τζιχαντιστικής οργάνωσης, επιβεβαιώνει πως «τέσσερις μαχητές, που είναι στρατιώτες του χαλιφάτου», επιτέθηκαν στην αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας.

Τρεις από αυτούς χρησιμοποίησαν μυδραλιοβόλα, ενώ ο τέταρτος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση πυρκαγιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της al-Nabaa, το οποίο αναπαρήχθη στα κανάλια της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην εφαρμογή Telegram.

«Οι επιτιθέμενοι αποτέλεσαν στη συνέχεια στόχο μιας καταδίωξης από χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις, η οποία τελείωσε με την περικύκλωσή τους σε ένα δάσος. Μακάρι ο Θεός να τους απελευθερώσει από την αιχμαλωσία τους"», ανέφερε η al-Nabaa.

Τρεις από αυτούς χρησιμοποίησαν μυδραλιοβόλα ενώ ο τέταρτος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την al-Nabaa, που δημοσιοποιήθηκε στα κανάλια της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην εφαρμογή Telegram.

Οι επιτιθέμενοι αποτέλεσαν στη συνέχεια στόχο μιας «καταδίωξης» από χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις η οποία τελείωσε με την "περικύκλωσή" τους σε ένα δάσος. "Μακάρι ο Θεός να τους απελευθερώσει από την αιχμαλωσία τους", ανέφερε η al-Nabaa.

Η επίθεση, η πιο φονική τα τελευταία 20 χρόνια στη Ρωσία, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 143 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 360, μεταξύ των οποίων παιδιά. Οι ρωσικές αρχές είχαν κάνει λόγο προηγουμένως για τη σύλληψη 11 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις φερόμενοι ως επιτιθέμενοι. Σε βάρος οκτώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν.

Χθες, Πέμπτη, η ρωσική ανακριτική επιτροπή, το όργανο που αναλαμβάνει τις κυριότερες ποινικές έρευνες, ανακοίνωσε πως οι δράστες της επίθεσης είχαν "σχέσεις με τους Ουκρανούς εθνικιστές" και είχαν λάβει "σημαντικά" χρηματικά ποσά με προέλευση την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ο ίδιος πως οι τέσσερις επιτιθέμενοι συνελήφθησαν στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, όπου ένα "παράθυρο" που θα τους επέτρεπε να διασχίσουν τα σύνορα, είχε ετοιμαστεί από την ουκρανική πλευρά.

Ο διευθυντής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, είχε κατηγορήσει από την πλευρά του τις ουκρανικές και τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι «διευκόλυναν» την επίθεση.