Το τροµοκρατικό χτύπηµα της Παρασκευής, λίγο έξω από τη Μόσχα στον πολυχώρο Κρόκους Σίτι, µε δεκάδες νεκρούς και τραυµατίες, ήταν ένα πολύ σοβαρό πλήγµα στο πλέγµα εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας. Μπορεί ο πρόεδρος Πούτιν και κάποιοι από τους εκπροσώπους του να θέλουν να το παρουσιάσουν ή να δηµιουργήσουν συνειρµούς και εικασίες ότι συνδέεται µε το µέτωπο της Ουκρανίας, άρα πρόκειται περί πολεµικού επεισοδίου, αλλά αυταπόδεικτα δεν είναι έτσι.

Το σηµαντικό και πολύ επιβαρυντικό για το καθεστώς εξουσίας της Ρωσίας είναι ότι η συγκεκριµένη τυφλή επιχείρηση τροµοκρατών είχε προαναγγελθεί µε επίσηµο τρόπο από την πρώτη εβδοµάδα του Μαρτίου από τις αµερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας αλλά και τις Βρετανικές. Οι ΗΠΑ ενηµέρωσαν επισήµως διά των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας τους και αντιτροµοκρατίας την FSB ότι επίκειται τέτοιου τύπου χτύπηµα στη Μόσχα ή σε κάποιο άλλο πολυσύχναστο σηµείο, πέραν της ενηµέρωσης µάλιστα εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τους υπηκόους τους που βρίσκονταν στη χώρα. Άρα δεν µπορεί κάποιος να υποστηρίξει, ακόµη και από το Κρεµλίνο, ότι πρόκειται για αιφνιδιασµό. Ενδεχοµένως υποτιµήθηκαν οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και του Λάνγκλεϊ εντασσόµενες σε ένα περιβάλλον δηµιουργίας ψυχροπολεµικής ανασφάλειας, αλλά όπως φάνηκε την Παρασκευή το βράδυ, δεν ήταν έτσι. Πέραν αυτού διαφαίνεται και από το σχετικό βίντεο φρίκης που δηµοσιοποιήθηκε µέσω διαδικτύου ότι οι εγκληµατίες τροµοκράτες εντάσσονται στον τοµέα ISIS-K.

Ο συγκεκριµένος κλάδος του Ισλαµικού Κράτους φέρεται ότι δεν είναι αυτός που σχετίζεται µε παλιότερα πλήγµατα στην Ευρώπη, τύπου Μπατακλάν στη Γαλλία, που έχουν σηµαντικές οµοιότητες στην πρακτική µε αυτό της Μόσχας. O ISIS-K επίσης, εξ εµπειρίας, δεν έχει άµεση σχέση µε τους τοµείς του Ισλαµικού Κράτους που δρουν ή δρούσαν στη Μεσοποταµία ή γενικότερα στην Εγγύς Ανατολή ή τη Γάζα. Πρόκειται για ασιατικό δίκτυο του Ισλαµικού Κράτους που δρα και έχει αναλάβει σηµαντικά αιµατηρές δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε µάζες αµάχων -µε τελευταία καταγεγραµµένη στο Ιράν- στο Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, και φυσικά απέναντι στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Ο ISIS-K προβάλλει ως επιδίωξη τη συγκρότηση Ισλαµικού Κράτους στην περιοχή του Χορασάν. Υπό την έννοια αυτή η Ρωσία βρίσκεται απέναντι στις δυνάµεις του φονταµενταλιστικού Ισλάµ στον Καύκασο και το βαθιά ασιατικό µέτωπο. Οι ρωσικές δυνάµεις εµφανίζονται ιστορικά και στο παρόν ιδιαίτερα σκληρές στη σύγκρουση και την καταστολή των µουσουλµανικών πληθυσµών του Καυκάσου, ενώ ο πόλεµος στην Τσετσενία, επικράτεια που έχει ελεγχθεί πλέον από τη Ρωσία, δείχνει το περιβάλλον όπου η χριστιανική Μόσχα καλείται να αντιµετωπίσει τον ισλαµικό Καύκασο, που την πολιορκεί και την αντιµάχεται.

Στο πεδίο αυτό ο πόλεµος στην Ουκρανία και η διάσπαση του όποιου πλαισίου συνεργασίας µε τη ∆ύση την αποµονώνει και την εκθέτει σε επίπεδο κινδύνων αποσταθεροποίησης έξω από τα εδάφη του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σχέση µε τον πόλεµο µε το Κίεβο, µπορεί ο Βλαντίµιρ Πούτιν να επιχειρεί να διαφύγει της αδυναµίας των υπηρεσιών ασφαλείας του να αποτρέψουν το πλήγµα σε βάρος πολιτών, µε µαζική δολοφονία, δείχνοντας ως οργανωτή το Κίεβο µέσω της «Λεγεώνας Ελευθερία στη Ρωσία», δικαιολογώντας ενδεχοµένως µια κλιµάκωση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία ως διαφυγή, αλλά θα ήταν µάλλον αδιανόητο για τη ρωσική ισχύ να γίνει παραδεκτό ότι η Ουκρανία, έστω και µε τους δυτικούς συµµάχους της, µπορεί να πλήξει µε αυτόν τον φρικτό τρόπο τη Μόσχα σε επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας.

Η τροµοκρατική επίθεση και η δολοφονία αµάχων στο Κρόκους Σίτι έσπασε το «σιδηρούν παραπέτασµα» στον επικοινωνιακό τοµέα ∆ύσης - Ρωσίας, αφού εύλογα από όλες τις δυτικές πρωτεύουσες µεταδίδονται µηνύµατα συµπαράστασης και αποτροπιασµού για τα όσα συνέβησαν την προηγούµενη Παρασκευή. Τα νέα αυτά δεδοµένα µπορεί και να δηµιουργούν ευκαιρία εκεχειρίας στο πολεµικό µέτωπο της Ουκρανίας.